• Turkhane Logo

"Melih Bulu'nun doktora tezinin bir bölümünde yüzde 50'ye kadar intihal var"

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu'nun doktora tezininin 3. bölümünde, yüzde 30 ila 50 arası intihal tespit edildi.

17:33 10 Ocak 2021 Pazar
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu'nun doktora tezininin 3. bölümünde, yüzde 30 ila 50 arası intihal tespit edildi.


Science Integrity Digest isimli sitede yer alan analiz, Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanan eski AKP milletvekili aday adayı Prof. Dr. Melih Bulunun doktora tezinde intihal yaptığına dair suçlamaları inceledi. 

İncelemede ilk olarak Ankaralı Jan isimli Twitter kullanıcısının Bulunun tezi ve eski kaynaklar arasında yaptığı karşılaştırmaya yer verildi.


Karşılaştırmada, tezdeki bazı paragrafların tamamen kaynaktan kopyalandığı görüldü.

Paragrafların bazıları kaynak alıntısıyla bitse de paylaşılan metinlerde tırnak işareti olmadığı dikkati çekti.

T 24te yer alan habere göre, Twitterdaki intihal suçlamalarının ardından Science Integrity Digest, SimTexter isimli bir uygulama kullanarak Bulunun doktora tezini analiz etti. 

İlk olarak 2000 yılında yazılan Gulati, Nohria, and Zaheer, Strat. Mgmt J kaynaklı makale ile Bulunun 2003 yılında yazdığı doktora tezi karşılaştırıldı.

/


Bir başka karşılaştırma ise 1999 yılında yazılan bir makale ile Bulunun tezi arasında yapıldı.

Yapılan inceleme, Bulunun doktora tezinin 3. bölümünde 2003 öncesi yazılmış makale ve kitaplarla tamamen aynı paragraflar içerdiğini gösterdi.

Aşağıdaki fotoğrafta, Bulunun tezinin 3. bölümünde eski kaynaklarla aynı olan paragraflar, farklı kaynak farklı renkte olacak şekilde çizilmiş:

Analizi hazırlayanlar, intihal içeren bölümlerin daha fazla olabileceğine işaret etti. 

Analizin sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı: 

Doktora tezinin belirli bölümleri özgün olsa da birkaç paragraf eski kitap ve makalelerden tamamen kopyalanmış. Tezdeki intihal yüzdesini hesaplamak zor çünkü eski kaynakların pek çoğuna internet üzerinden ulaşmak zor. Öte yandan 3. bölümün yüzde 30 ila 50sinin özgün olmadığı görülüyor. 

Son güncelleme: 17:33 10.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı