• Turkhane Logo

‘Masumiyet Müzesi’ni öneren öğretmene soruşturma

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ romanını öneren öğretmen hakkında soruşturma açıldı.

12:54 18 Ekim 2018 Perşembe
‘Masumiyet Müzesi’ni öneren öğretmene soruşturma
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ romanını öneren öğretmen hakkında soruşturma açıldı.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre geçen sene bir veli, Şile İMKB 50. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi‘ni öneren öğretmeni, öğrencilere ‘müstehcen’ içerikli kitaplar okuttuğu gerekçesiyle Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayet etti.

Hakkında soruşturma açılan öğretmen müfettişler tarafından sorgulanırken, öğrencilere de ve “Kitabı okudunuz mu?” ve “Müzeye gittiniz mi?” gibi sorular soruldu.

Pamuk, romanı yazdıktan sonra romanıyla aynı ismi taşıyan ve kitapta sözü edilen eşyaların sergilendiği bir müze açmıştı.


‘Öğrencilere uygun değil’

Öğretmen, kendisini sorgulayan müfettişlere müstehcen diye nitelenen şeylerin hayatın içinde olduğunu söylerken, “Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü almış bir yazar. MEB’in ÖSYM’nin sınavlarında hakkında sorular soruldu” dedi.

Başka bir okula tayin olan öğretmen bu yıl da başka bir ifadeye çağırıldı. Çağrı yazısında “Öğrencilerin okuması için uygun olmayan içeriğe sahip olduğu bilirkişi görüşüyle tespit edilen…”ifadeleri yer aldı.

‘Yasaklı kitap değil’

‘Masumiyet Müzesi’nin MEB’in elektronik kitaplığında yer aldığını hatırlatan öğretmen, “Yani bir yasaklı listesi varsa da bu kitap o listede yok. Müstehcenlik denilen şey modern romanın içinde var. Biz ‘Aşk-ı Memnu’ romanını da veriyoruz. Orada enseste kadar varan şeyler var. Onun da verilmemesi gerekiyor”diye konuştu.

Kitabı okuttuğu için ceza alabileceğini dile getiren öğretmen, “Okuma alışkanlığı kazanmaları açısından bir aşk romanı olduğu için daha kolay okunsun diye bu kitabı önerdim” dedi.

Okul yönetiminden destek alamadığını kaydeden öğretmen, “Geçen yıl idareden destek alamadım. Kendileri bu kitabı okuttuğumu bilmelerine rağmen müfettişlere beni uyardıklarını söylediler. Öğrencilere kitabı okumadıklarını söylemelerini tavsiye ettiler” diye konuştu.

 

Son güncelleme: 12:54 18.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı