• Turkhane Logo

Zehirlenen Rus muhalif lider Navalni, Moskova'ya dönüyor

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, geçen yıl ölümün eşiğinden döndüğü zehirlenmenin ardından Moskova'ya dönüyor.

20:11 17 Ocak 2021 Pazar
Zehirlenen Rus muhalif lider Navalni, Moskova'ya dönüyor
Rus muhalif lider Aleksey Navalni, geçen yıl ölümün eşiğinden döndüğü zehirlenmenin ardından Moskova'ya dönüyor.


Navalni birkaç saat önce Berlinde bir uçağa binerken görüldü.

Taraftarları, Navalninin zehirlenme girişiminden hükümetin sorumlu olduğunu iddia ediyor.


Kremlin ise araştırmacı gazeteciler tarafından da desteklenen bu iddiayı reddediyor.

44 yaşındaki Navalninin Moskovaya ayak bastığında tutuklanması bekleniyor.

Moskovadaki Vnukovo Havaalanında metal bariyerler kurulurken, Rus medyası Navalninin başlıca destekçilerinden Lyubov Sobol da dahil bazı taraftarlarının havaalanında gözaltına alındığını bildirdi.

BBC Türkçede yer alan habere göre, Navalninin Sözcüsü Kira Yarmiş, sosyal medyada havaalanındaki polis araçlarının fotoğraflarını paylaştı.
  «Никому не интересный блогер» возвращается в Россию. Заборы в аэропорту, автозаки, запрет на вход в здание без билета, люди, согнанные встречать Бузову (кому вообще в голову пришла эта безумная идея?!) pic.twitter.com/XGidV0BUnV — Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) January 17, 2021
Almanyada tedavi gören Navalni, taraftarlarına kendisini karşılamaları çağrısında bulunmuştu. Soğuk havaya karşın, binlerce kişi kurulan Facebook sayfasında havaalanına gideceklerini söyledi.

Navalni, Pobeda Havayollarına ait uçağa binerken Eminim her şey iyi olacak, bugün çok mutluyum dedi.

Navalni, geçen yıl Ağustos ayında Sibiryadaki bir iç hat uçuşu sırasında uçakta baygınlık geçirmiş ve daha sonra Noviçok adlı maddeyle zehirlendiği ortaya çıkmıştı.

Rus makamları, sürekli olarak zehirlenmede rolleri olduğu iddiasını reddetmiş ve Kremlin de Vladimir Putinin saldırıyı emrettiği iddialarına karşı çıkmıştı.

NEDEN TUTUKLAMAYLA KARŞI KARŞIYA?

Rus makamları, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için Navalninin hapse atılabileceği uyarısında bulunmuştu. Navalninin Aralık ayında Moskovadaki bir büroya giderek, bildirimde bulunması grekiyordu.

Navalni, zimmetine para geçirmekten hüküm giymiş ve ertelenmiş hapis cezası almıştı. Muhalif lider hep, soruşturmanın nedeninin siyasi olduğunu savundu.

Bu arada, Rus Soruşturma Komitesi, Navalninin çeşitli sivil toplum kuruluşlarına para transferiyle ilgili yeni bir soruşturma başlattı.

Navalni, Putinin uydurma suçlamalar üreterek geri dönmesini önlemek için elinden geleni yaptığını savunuyor.

 

Son güncelleme: 20:11 17.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı