• Turkhane Logo

Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154. sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) yayımladığı yıllık Dünya Basın Özgürlüğü raporunda Türkiye, 180 ülke arasında 154. sırada yer aldı.

14:35 21 Nisan 2020 Salı
Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154. sırada
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) yayımladığı yıllık Dünya Basın Özgürlüğü raporunda Türkiye, 180 ülke arasında 154. sırada yer aldı.



Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer aldı. Raporda Türkiye’de internet üzerinden sansürün arttığı vurgulanıyor. Dünya Basın Özgürlüğü 2020 raporunda, koronavirüs salgınının basın özgürlüğüne tehdidi daha da artırdığı belirtildi. Liste başında Norveç yer alırken, son sırada yine Kuzey Kore var. Türkiye listede geçen yıla göre 3 sıra yükselerek 154. sırada yer aldı.

DARBE GİRİŞİMİ SONRASI BASKI ARTTI


Belarus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Brunei ve Bangladeş Türkiye’nin üst sıralarında yer alırken listede Türkiye’nin ardından 155’inci sırada Ruanda yer aldı. Ruanda’yı Özbekistan ve Kazakistan takip etti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından Türkiye’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükumetine muhalif gazetecilere yönelik cadı avının zirveye çıktığı belirtildi.

EN ÇOK GAZETECİ HAPSEDEN ÜLKE

Birçok medya kuruluşuna el konulması ve Türkiye’deki en büyük medya grubunun hükumete yakın bir medya grubu tarafından satın alınmasının ardından çok seslilik adına bir elin parmakları kadar medya kuruluşunun kaldığı ifade edildi. Bu medya kuruluşlarına da yönelik baskının arttığı ve marjinalleştirildiği kaydedildi. Raporda Türkiye’nin en çok gazeteci hapseden ülke olduğu da hatırlatıldı. Mahkemeye çıkma öncesi bir yıl tutuklu kalmanın Türkiye’de gelenek haline geldiği, uzun hapis cezalarının da yaygın olduğu ifade edildi.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İNSANLARIN HAFIZALARINDAN SİLİNDİ

Tutuklanan gazetecilere ve kapatılan medya kuruluşlarına etkili bir itiraz hakkı yolu bulunmadığını belirten Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, “yeni Türkiye’de” hukukun üstünlüğünün insanların hafızalarından silindiği vurgulandı. Web sitelerinin ve sosyal medya sansürlemelerinin Türkiye’de bugüne kadar görülmemiş seviyelere ulaştığı belirtilen raporda, Türk yetkililerin online video hizmetlerini kontrol altına almaya çalıştığına yer verildi. Ankara’nın Suriye ve Libya’daki askeri müdahaleleri ve göçmen konularının Türkiye’de sansüre veya otosansüre uğrayan diğer birçok konuya eklendiği, yargının siyasi amaçlar için kullanılmasının da son dönemde arttığı kaydedildi.

KORONAVİRÜS SALGINININ MEDYAYA ETKİSİ

Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire “Halk sağlığı krizi, otoriter yönetimlere ‘şok doktrini’ uygulama olanağı sunuyor. Liderler siyasetin beklemede, toplumun afallamış olmasını ve protestoların yapılamamasını, normal zamanlarda mümkün olmayacak uygulamaları yapmak için kullanabilir” dedi. 180 ülkenin yer aldığı sıralamaya göre 177. sıradaki Çin ve 173. sıradaki İran, koronavirüs salgınında medyaya sansür uyguladı. RSF‘in listesinde basın özgürlüğü sıralamasında Norveç ise dördüncü kez yine başı çekti. Norveç’i Finlandiya ve Danimarka izledi. Sıralamanın sonunda, 180’inci sırada ise Kuzey Kore bulunuyor. Kuzey Kore son sırayı bu yıl geçen yılın sonuncusu Türkmenistan’dan devraldı. Listede Eritre 178 ve Çin de 177’inci sırada.

Son güncelleme: 14:35 21.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı