• Turkhane Logo

Türk diplomat öldürülmüştü: HDP'li vekilin kardeşine Erbil'de idam cezası

Irak’ın Erbil kentinde Türk diplomat Osman Köse ve iki Kürdistan Bölgesi vatandaşını öldüren iki kişi hakkında idam kararı verildi.

13:09 11 Şubat 2020 Salı
Türk diplomat öldürülmüştü: HDP'li vekilin kardeşine Erbil'de idam cezası
Irak’ın Erbil kentinde Türk diplomat Osman Köse ve iki Kürdistan Bölgesi vatandaşını öldüren iki kişi hakkında idam kararı verildi.


Cinayete ilişkin dava, salı günü Erbil 2. Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Rûdaw’a konuşan avukat Birzo Said, “Bugün Erbil 2. Ceza Mahkemesi Hokkabaz restorantında Türk diplomatın öldürüldüğü olaya ilişkin altı kişiye ceza verdi. İki kişi idam cezası, 1 kişi bir yıl hapis cezası, üç kişi de 2’şer yıl hapis cezası aldı” dedi.


17 Temmuz 2019’da başkent Erbil’de gerçekleştirilen saldırıda Türk diplomat Osman Köse ve Osman Muhammed Ali ile Beşdar Ramazan Salih adlı Kürdistan Bölgesi vatandaşları öldürülmüştü.

İdam cezası alanlardan biri, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağın ağabeyi Mazlum Dağ.

Mazlum Dağ’ın ismi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Emniyeti tarafından açıklanan 

Kuzey Irak emniyet yetkilileri, 1992 Diyarbakır doğumlu Mazlum Dağ’ın, Türk konsolosluk çalışanı Osman Köse’yi öldüren saldırgan olduğunu açıklamışlardı.

Bu kişinin HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ’ın kardeşi olduğunun anlaşılmasının ardından HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli bir açıklama yapmışlardı.

Biran önce aydınlatılması gerektiği söylenen ve kınanan saldırıyla ilgili açıklamada, “Yaygınlaştırılan çatışma siyasetinin sivil yaşam alanlarına taşırılmasını, nerede olursa olsun konsolosluk çalışanlarının hedef alınması asla kabul edilemez. Kimden gelirse gelsin, partimiz bu vahim saldırının karşısındadır. Beklentimiz, bu karanlık ve pek çok soru işaretini barındıran olayın bir an önce ve herhangi bir şüpheye yer bırakılmayacak şekilde aydınlatılması, faillerinin bulunması yönündedir. Öte yandan bu saldırı gerekçe gösterilerek, kardeşinin adı üzerinden bir milletvekilimizin hedef haline getirilmesi de ağır bir provokasyon girişimidir ve asla kabul edilemez” denmişti.

Son güncelleme: 13:09 11.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı