• Turkhane Logo

Trump elini sıkmadı; Pelosi konuşma metnini yırttı

ABD Başkanı Trump, Kongre’de “Birliğin Durumu” konuşması için kürsüye çıktığında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin elini sıkmadı. Pelosi de konuşma metnini yırtıp attı.

14:37 05 Şubat 2020 Çarşamba
Trump elini sıkmadı; Pelosi konuşma metnini yırttı
ABD Başkanı Trump, Kongre’de “Birliğin Durumu” konuşması için kürsüye çıktığında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin elini sıkmadı. Pelosi de konuşma metnini yırtıp attı.



 ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ortak oturumunda Kongre’ye hitaben yılda bir kez yaptığı ve kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde son kez geleneksel “Birliğin Durumu” konuşması, en az içeriği kadar ortaya çıkan iki önemli görüntü ile de gündem oldu.

Trump’ın konuşması sırasında arkasında Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi yer aldı. Konuşmaya damga vuran görüntü konuşmanın sonunda geldi. Konuşma biter bitmez Pelosi’nin Trump’ın konuşma metninin kopyasını yırtması kameralara yansıdı.




“Görevini kötüye kullanma” ve “Kongre’nin çalışmasını engelleme” suçlarıyla itham edildiği azil davasında gergin bir dönemden geçen Trump ve Pelosi, Ekim ayından bu yana birbiriyle konuşmamıştı.

PELOSİ’NİN ELİ HAVADA KALDI

Nancy Pelosi, Başkan Trump’ı konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet ederken, normal koşullarda kullandığı “önemli ayrıcalık ve büyük bir şeref” ifadelerini kullanmadı, “Huzurlarınızda ABD Başkanı” demekle yetindi.

/

Trump da konuşmasına başlarken, kendisine karşı başlatılan azil sürecinin mimarlarından Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi’nin elini görmezden geldi ve sıkmadı. Pelosi’nin elinin havada kalmasına şaşırdığı anlar kameralar tarafından kaydedildi.

Bir saat 20 dakika süren konuşmanın finalinde ise kürsüde bulunan Pelosi, Trump’ın konuşma metninin bir kopyasını kameralar önünde yırttı.



BAZI DEMOKRATLAR SALONU TERK ETTİ

Donald Trump hakkında, Aralık ayında, Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu aynı salonda azil kararı verilmişti. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da ise Çarşamba günü, Başkan Trump’ın aklanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Trump konuşmasına başlamadan önce Cumhuriyetçi Kongre üyeleri 2020 başkanlık seçimine atıfla “dört yıl daha” sloganları attı. Konuşmasında hakkında Senato’da devam eden azil davasına değinmeyen Trump, 2020 başkanlık seçimleri öncesi ekonomiyi öne çıkardı.

Konuşma sık sık Cumhuriyetçilerin alkışları ile bölündü, bazı Demokratlar da konuşma sırasında salonu terk etti.

“SEÇENEKLER İÇİNDE NAZİK BİR DAVRANIŞTI”

Pelosi’nin, konuşma sonrası bir gazetecinin “Trump’ın konuşma metnini neden yırttınız ?” şeklindeki sorusuna cevabı ise ; “Çünkü alternatifleri göz önünde bulundurduğumuzda nazik bir davranıştı” oldu.

GUAIDO DA KONUŞMAYI DİNLEDİ

Bu arada Trump’ın konuşmasını ABD Kongresi’nde dinleyenler arasında Washington’ın ve 50’den fazla ülkenin Venezuela’nın meşru lideri olarak tanıdığı muhalefet lideri Juan Guaido da vardı.

BEYAZ SARAY’IN PELOSİ’YE TEPKİSİ

Beyaz Saray’dan Pelosi’ye tepki gecikmedi. Beyaz Saray’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Başkan Trump’ın konuşmasında yer verdiği isimler ve konu başlıklarından öne çıkanlar sayıldı.
  Speaker Pelosi just ripped up:

One of our last surviving Tuskegee Airmen.

The survival of a child born at 21 weeks.

The mourning families of Rocky Jones and Kayla Mueller.

A service members reunion with his family.

Thats her legacy. — The White House (@WhiteHouse) February 5, 2020
Mesajda, “Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi hala hayatta olan son havacılardan birini, 21 haftalıkken doğan ve yaşama tutunan bir çocuğu, Rock Jones ve Kayla Mueller’ın yas tutan ailelerini ve bir ABD askerinin ailesiyle buluşmasını yırtıp attı. İşte onun mirası bu” ifadeleri kullanıldı.

Eski Başkan Bill Clinton da 1999 yılında Birliğin Durumu konuşmasını hakkında azil sürecinin devam ettiği sırada yapmıştı.

ABD siyasi tarihinde görevden azledilmesi talebiyle yargılanan üçüncü başkan olan Trump, buna rağmen ABD başkanlık seçimlerini ikinci kez kazanan başkan olarak tarihe geçmek istiyor.

Son güncelleme: 14:37 05.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı