• Turkhane Logo

Trump başkanlığa ikinci kez resmen aday

ABD'de başkanlık yarışı giderek kızışıyor. Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti kurultayında ikinci kez başkanlığa aday olmayı kabul etti. Rakibi Biden'ı eleştiren Trump, seçim vaatlerini sıraladı.

14:39 28 Ağustos 2020 Cuma
Trump başkanlığa ikinci kez resmen aday
ABD'de başkanlık yarışı giderek kızışıyor. Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti kurultayında ikinci kez başkanlığa aday olmayı kabul etti. Rakibi Biden'ı eleştiren Trump, seçim vaatlerini sıraladı.



Donald Trump, dört günlük Cumhuriyetçi Parti Kurultayının son gününde Beyaz Saraydan yaptığı konuşmada partisi tarafından aday gösterilmesini resmen kabul etti.

Trump, Bugün, şükran ve sonsuz iyimserlikle dolu kalbimle, ABD başkanlığına adaylığımı kabul ediyorum” dedi. 


Yeni dönemde Amerikan ekonomisini yeniden tarihinin en iyi günlerine getireceklerini ve ABDyi tüm tehdit ve tehlikelerden koruyacaklarını belirten Trump, yeni tip koronavirüs (Covid-19) konusunda, “Son aylarda milletimiz ve tüm dünya görünmez bir düşmana çattı. Bizden önceki cesur Amerikanlar gibi biz de bu zorluğa göğüs geriyoruz. Halkımıza hayatlarını kurtaran tedavileri sağlıyoruz ve yıl sonundan önce belki de daha da yakın bir zamanda bir aşı bulacağız” ifadelerini kullandı.

ABDde 3 Kasımda yapılacak başkanlık seçimlerinin ülke tarihindeki en önemli seçim olduğunu savunan Trump, sözlerine şunları ekledi:

“İki parti arasında net bir ayrım var. İki vizyon, iki felsefe, iki gündem var. Bu seçim Amerikan rüyasını mı koruyacağımızın yoksa sosyalist gündemin kaderimizi yok mu edeceğinin seçimi. Bu seçimle, milyonlarca yeni iş alanı açmakla, endüstrilerimizi deniz aşırı ülkelere göndermek arasında karar vereceğiz. Bu seçimle, kanuna uyan Amerikan halkını korumakla, vatandaşlarımızı tehdit eden anarşistler, provokatörler ve ayak takımına özgürlük tanımak arasında karar vereceğiz.”

Konuşması boyunca Demokrat rakibi Joe Bidena yüklenen Trump, Bu gece size basit bir soru soracağım. Ülkemizi paramparça etmek için bu kadar vakit harcayan bir Demokrat Parti, nasıl bu ülkenin lideri olabilir? diye konuştu. 

Ülkedeki siyahiler için de ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Trump, “Afrikalı Amerikalı toplum için, ilk Cumhuriyetçi Başkan Abraham Lincolndan sonra en çok şeyi ben yaptım. 3 yılda siyahi Amerikalılar için Joe Bidenın 47 yıllık siyasi hayatında yaptığından daha çok şey yaptım” dedi.

Trump, Bidenın 47 yıllık siyasi hayatını ve Çin politikasını da şu sözlerle eleştirdi:

“Biden hayatını, tarihin yanlış tarafında yer alarak harcadı. Bugüne kadar imzalanmış en kötü ticaret anlaşması olan NAFTA felaketi için oy verdi. Çinin Dünya Ticaret Örgütüne girmesini destekledi. Güney Kore ile ticaret anlaşmasını destekledi. Yasadışı göçmenler için büyük bir af çıkarılmasını sağladı. Irak Savaşı için oy kullandı. Süleymaninin öldürülmesine karşı çıktı. DEAŞın ortaya çıkmasına nezaret etti. Biden, Çinin ekonomisinin güçlenmesine destek oldu. Çok iyi bir istihbarata dayanarak söyleyebilirim ki, Çin bu yüzden Bidenı destekliyor ve umutsuzca seçimi onun kazanmasını istiyor. Biden seçilirse, Çin ülkemizin sahibi olacak. Ben seçilirsem, dünyada yol açtığı yıkım için Çinden hesap soracağım.”

Trump, dış politika konusunda da Afganistan’daki “sonu gelmeyen” savaşları bitirdiklerini, IŞİD Lideri Ebubekir Bağdadi ve İran Devrim Muhafızları bünyesindeki eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymaniyi öldürdüklerini anlattı.

İsrail konusunda da Tel Avivdeki büyükelçiliği Kudüse taşıdıklarını ve Golan Tepelerinde İsrailin egemenliğini tanıdıklarını anlatan Trump, “25 yıldır Orta Doğuda ilk kez bir barış anlaşmasının imzalanmasını sağladık. Bu anlaşma için Birleşik Arap Emirliklerine ve İsraile teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Trumpın konuşmasını yaptığı saatlerde Beyaz Saray önünde toplanan yaklaşık 1000 kişi de ülkedeki ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti. 

Siyahilerin Hayatı Değerlidir (Black Lives Matter) Sokağında toplanan protestocular ülkede son dönemde polis şiddetiyle yaşamını yitiren George Floyd ve pazar günü polisin ateşiyle ağır yaralanan Jacob Blakei de andı.

Son güncelleme: 14:39 28.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı