• Turkhane Logo

Şaşırtıcı liste... İşte Çin'in Uygur politikasına destek veren 46 ülke

Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları Konseyi 44. Oturumunda Belarus'un, Çin'in Doğu Türkistan'da (Sincan Uygur Özerk Bölgesi)

11:35 08 Temmuz 2020 Çarşamba
Şaşırtıcı liste... İşte Çin'in Uygur politikasına destek veren 46 ülke
Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları Konseyi 44. Oturumunda Belarus'un, Çin'in Doğu Türkistan'da (Sincan Uygur Özerk Bölgesi)

Aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Pakistan ve Filistin gibi nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ülkelerin de imzası bulunan mektupta, Pekinin, Sincan bölgesinde terörizm, bölücülük ve aşırıcılıkla mücadele etmek için aldığı önlemlerin bölge halkının insan haklarını güvence altına almasını takdir ediyoruz. Sincanda son 3 buçuk yıldır hiç terör olayı yaşanmadı ve bölge yeniden huzur ve istikrara kavuştu ifadeleri yer aldı.

Pekin yönetiminin açık ve şeffaf bir şekilde bini aşkın diplomat, uluslararası örgüt yetkilisi, gazeteci ve din görevlisini Sincana davet ettiğini belirten Belaruslu temsilci, herkesin bölgede kaydedilen büyük başarıları kendi gözleriyle gördüklerini iddia etti.
Euronewste yer alan habere göre mektupta ayrıca 46 ülke temsilcisi, Çine asılsız suçlamalarda bulunma girişimlerinin durdurulması çağrısı yaptı.
Belarusun Pekin yanlısı açıklamalarını destekleyen 46 ülkenin listesi şu şekilde:
Avrupa Parlamentosu milletvekili: 46 ülke bu suçları destekliyor
Avrupa Parlamentosu milletvekili Raphael Glucksmann, sosyal medya üzerinde bu listeyi yayınlayarak, Listedeki 46 hükümet gibi (Doğu Türkistandaki) suçları destekleyenler var, Avrupa liderlerimiz gibi sessiz kalan ve sessiz kalarak buna izin verenler var. Ve dünyada sessizliği kırmak için seferber olan insanlar var diyerek tepki gösterdi.
ABD: Toplama kamplarında 3 milyon Doğu Türkistanlı var
BM, ABD Dışişleri Bakanlığı, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve çeşitli insan hakları örgütlerine göre, Çin yönetiminin 2017den itibaren Doğu Türkistan genelinde kurduğu bin 300 civarında toplama kampı bulunuyor.
Yine ABD Dışişleri Bakanlığının verilerine göre bu kamplarda 3 milyon civarında Uygur ve diğer azınlıklara mensup kişiler zorla alıkonuluyor.
Sürgündeki Doğu Türkistanlılara göre de Çin yönetimi, ailesi toplama kampı, çalışma kampı ya da cezaevine götürülen 500 bin civarında Uygur çocuğun, ailelerinden koparılarak ÇKPli görevlilerin gözetimindeki yetimhane ya da yatılı okullarda asimilasyona tabi tutulduğunu dile getiriyor.
APnin 30 Haziran tarihli haberinde, Çin hükümetinin, Müslüman nüfusu kontrol altına alma adına Uygur Türkleri ve diğer Türki azınlıklara uyguladığı doğum kontrol programını çok daha genişlettiğine yönelik kapsamlı bir araştırma yayımlandı.

Habere göre uzmanlar, Çinin Doğu Türkistanda son dört yıldır sürdürdüğü uygulamasını ise demografik soykırım olarak tanımlıyor.

Son güncelleme: 11:35 08.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı