• Turkhane Logo

Putin’in kızı tescillenen ilk Kovid-19 aşısından yaptırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde geliştirilen Kovid-19 aşısının Sağlık Bakanlığınca tescillendiğini ve onay alan aşıdan kızının yaptırdığını açıkladı. Aşıya, Rusya’nın ilk uydusu Sputnik’in ismi verildi.

15:19 11 Ağustos 2020 Salı
Putin’in kızı tescillenen ilk Kovid-19 aşısından yaptırdı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde geliştirilen Kovid-19 aşısının Sağlık Bakanlığınca tescillendiğini ve onay alan aşıdan kızının yaptırdığını açıkladı. Aşıya, Rusya’nın ilk uydusu Sputnik’in ismi verildi.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde geliştirilen Kovid-19 aşısının Sağlık Bakanlığınca tescillendiğini duyurdu. Putin, Rusya’da kullanılması için onay alan aşıdan kızının da yaptırdığını aktardı.

Rusya lideri, ‘etkili ve uzun süre bağışıklık kazandıran aşının’ tüm test aşamalarının tamamlandığını belirtti. Kızlarından birinin de aşıyı yaptırdığını söyleyerek güvence verdi.


Kızının ateşinin ilk gün 38’e çıktığını, sonra 37’ye düştüğünü ve kaldığını kaydeden Putin, “Aşının oldukça iyi çalıştığını ve güçlü bir bağışıklık yarattığını biliyorum ve tekrar ediyorum; aşı gerekli tüm kontrolleri geçti.”

Yakında toplu üretime başlaması planlanan aşının dağıtımında, sağlık çalışanları, öğretmenler ve risk altındaki kişiler öncelikli olacak.

AŞIYA SPUTNİK İSMİ VERİLDİ

Moskova’daki Gamaleya Ensititüsü’nün geliştirdiği aşının Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığı açıklandı.

Rusya, geliştirildiği açıklanan koronavirüs aşısına Sputnik isminin verildiğini açıkladı. Sputnik, uzaya giden ilk Sovyet uydusunun ismiydi.

AŞI NE KADAR GÜVENLİ YA DA ETKİLİ?

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, geçen ay sonlarında, Rusya’nın Kovid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandırdığını söylemişti.

Aşının insanlı testlerinin iki aydan kısa bir sürede tamamlandığı belirtiliyor.

Ancak bazı uzmanlar, Rusya’nın aşı çalışmalarında hızlı davranmasına şüpheyle yaklaşıyor.

Yeni koronavirüsün yol açtığı pandemiyi durdurmak için dünya genelinde 100’den fazla aşı geliştirme çalışması yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, bunlardan en az dördü son aşama olarak kabul edilen ve potansiyel aşının insanlar üzerinde denendiği 3. fazda bulunuyor.

DSÖ, Rusya’nın tescil ettiği aşının, yapılan çalışma kapsamında şimdilik sadece sınırlı sayıda kişi üzerinde denendiği ve 3. fazı tamamlamadığı belirtiliyor. Uluslararası kabul gören uygulamalara göre ise aşılar ancak büyük bir klinik deneme fazı sonrasında tescil ediliyor.

DSÖ: ÖN YETERLİLİK İÇİN TEMASTAYIZ

Dünya Sağlık Örgütü, Rus sağlık kurumları yetkilileri ile, açıklanan aşının olası “ön yeterlilik” süreci ile ilgili temasta olunduğunu açıkladı.

DSÖ Sözcüsü Tarık Jasarevic, Rus sağlık yetkilileri ile yakın temas halindeyiz. Aşının, olası DSÖ ön yeterliliği noktasında görüşmeler devam ediyor. Ama şunu belirtmeliyiz ki, herhangi bir aşının ön yeterliliği süreci, tüm gerekli güvenlik ve tesir verileri noktasında titiz değerlendirmeleri içerir.”

FİLİPİNLER LİDERİ: DENEK OLMAYA HAZIRIM

Rusya’nın aşı çalışmalarına ve ülkesine yardım eli uzatmasına övgüler yağdıran Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, aşıyla ilgili endişeleri gidermek için denek olmaya hazır olduğunu duyurdu.

Son güncelleme: 15:19 11.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı