• Turkhane Logo

Mısır'daki Libya görüşmesinde mutabakata varıldı

Mısır'da yapılan Libya görüşmelerinde tarafların, seçim öncesinde hazırlanan anayasanın referanduma sunulması konusunda mutabakata vardığı belirtildi.

23:54 21 Ocak 2021 Perşembe
Mısır'daki Libya görüşmesinde mutabakata varıldı
Mısır'da yapılan Libya görüşmelerinde tarafların, seçim öncesinde hazırlanan anayasanın referanduma sunulması konusunda mutabakata vardığı belirtildi.

Deutsche Welle Türkçede yer alan habere göre Libyada, 24 Aralıkta yapılması öngörülen seçimler öncesinde, anayasa referandumu düzenlenmesi hedefleniyor.
Mısırın Hurgada kentinde yapılan Libya görüşmelerinde tarafların sene sonunda düzenlenecek seçimler öncesinde hazırlanacak taslak anayasanın referanduma sunulması konusunda uzlaştıkları açıklandı.
Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonunun (UNSMIL) girişimi ile yapılan Libya Anayasa Komitesi görüşmelerinde varılan mutabakatın ayrıntıları, şubat ayında yapılacak görüşmelerde taraflarca ele alınacak.
Mısırda yapılan görüşmelerde, Libyanın yeni anayasasını hazırlayan komisyonun üyeleri, iç savaştaki tarafları temsil eden, Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Tobruk Temsilciler Meclisinden heyetlerle bir araya geldi.
9-11 Şubat tarihlerinde yapılacak görüşmelerde ise referandum tarihinin belirlenmesi ve Aralık-2021de yapılacak seçimlere ilişkin de bir yol haritasının şekillendirilmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Libyada 24 Aralıkta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri ile demokratik yollardan seçilmiş bir hükümet kurulmasının hedeflendiğini duyurmuştu.
Muammer Kaddafinin 2011 yılında devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya halkı için bu yıl yapılması hedeflenen anayasa referandumu ve seçimler büyük önem taşıyor.
Geçen sene ekim ayında, BMnin tanıdığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile General Halife Haftere bağlı güçler arasında kalıcı ateşkes anlaşması imzalanmıştı.
Bu anlaşma, yabancı savaşçıların ve askerlerin üç ay içerisinde Libyadan ayrılmasını öngörüyordu. Tanınan süre cumartesi günü sona eriyor. Ancak ihtilafa taraf hiçbir ülkeden bu adımın atılacağı yönünde bir açıklama gelmedi. Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye, Libyadaki iç savaşa müdahil olan ülkeler arasında sıralanıyor.

Son güncelleme: 23:54 21.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı