• Turkhane Logo

Merkel'den AB'ye birlik çağrısı

Merkel, Almanya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı programını tanıtmak için Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yaptı. Merkel,

20:15 08 Temmuz 2020 Çarşamba
Merkel'den AB'ye birlik çağrısı
Merkel, Almanya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı programını tanıtmak için Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yaptı. Merkel,

Başbakan Angela Merkel, Almanya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında izleyeceği programı tanıtmak amacıyla Brüksel’e gitti. Merkel, bu çerçevede Avrupa Parlamentosunda bir konuşma yaptı.

Merkel, korona krizi karşısında Avrupa ülkelerinin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Hiç kimse bu krizden tek başına çıkamaz. Hepimiz kırılganız diyen Merkel, Ortaklık ruhunu güçlendirirsek Avrupa krizden güçlenerek çıkacaktır diye konuştu.
Merkel, AB ülkelerinin ayrıca temel hakların savunulması, iklim değişikliği, dijitalleşme ve Avrupa’nın dünya üzerindeki sorumlulukları gibi merkezi konularda birlikte hareket etmesi gerektiğini savundu. Almanya Başbakanı, Avrupa’nın ancak bu yolla kendini gösterebileceğini kaydetti.
Popülizm eleştirisi
Merkel, konuşmasında Avrupa’daki popülist siyasi akımları da eleştirdi. Pandemiye karşı ne yalan ve dezenformasyonla ne de nefret ve kışkırtma ile mücadele edilebilir diyen Merkel, Olguları reddeden popülizmin sınırları belli olmuştur ifadelerini kullandı. Merkel, birçok AB ülkesinde AB karşıtlarının krizi kendi amaçları için istismar etmeyi beklediklerini söyledi.
Brüksel ziyareti, Merkelin koronavirüs pandemisinin ortaya çıkmasından sonra yaptığı ilk yurtdışı seyahati oldu. Merkel, akşam saatlerinde de yedi yıllık Avrupa Birliği bütçe planını ve korona krizi sonrası ekonomik yeniden toparlanma planını görüşmek üzere Avrupa Birliği yöneticileriyle bir araya gelecek.
Merkel, Perşembe günü de Berlinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi kabul edecek. Hollanda, Almanya ve Fransa’nın koronavirüs kriziyle mücadele amacıyla 500 milyar euroluk mali fon oluşturma önerisini reddediyor. Söz konusu fondan pandemiden en çok etkilenen İtalya ve İspanya gibi ülkelerin öncelikle fayda sağlaması bekleniyor.
17 ve 18 Temmuz tarihlerinde Brükselde AB ülkelerinin hükümet ve devlet başkanlarının katılımıyla düzenlenecek zirvede liderler 2021-2027 yılları arasında geçerli olacak ve yaklaşık 1 milyar 700 milyon euroluk hacme sahip mali paketi görüşecek.

Son güncelleme: 20:15 08.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı