• Turkhane Logo

Maas'tan BM'yi Libya konusunda uyardı

Libya için tansiyon yükseliyor. Alman Dışişleri Bakanı,

21:30 08 Temmuz 2020 Çarşamba
Maas'tan BM'yi Libya konusunda uyardı
Libya için tansiyon yükseliyor. Alman Dışişleri Bakanı,

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, uluslararası topluma Libya krizinde harekete geçme çağrısı yaptı.Maas, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin konuyla ilgili toplantısında Libyadaki durum daha iyi hale gelmedi, tersine: Son haftalar ve aylardaki tırmanış ülkenin nihai olarak bölünmesi tehlikesini ortaya çıkardı diye konuştu.
Maas, bölgedeki çatışmaların yayılma tehlikesi olduğunu belirterek Uluslararası toplum eylemsiz bir biçimde olan biteni seyredemez dedi.
Koronavirüs salgınının dahi Libyadaki gelişmelere engel olamadığını belirten Maas, Tüm dünya sınırlarını kapatırken Libya kentlerine silah ve paralı asker dolu gemiler, uçaklar ve kamyonlar geldi diye konuştu.
Almanya, BM Güvenlik Konseyine Temmuz ayı boyunca başkanlık edecek. Maas, Alman hükümetinin Berlinde düzenlenen Libya Konferansından altı ay sonra Konsey oturumuna Berlin Konferansı katılımcılarını da davet ettiğini söyledi.
Maas, Libyada siyasi sürece geri dönülmesi için silah ambargosuna riayet edilmesinin, uluslararası toplumun BM tarafından öncülük edilecek bir sürece destek vermesinin ve kalıcı bir ateşkes anlaşmasının imzlanmasının gerekli olduğunu söyledi.
Yabancı müdahale benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Libyaya yabancı müdahalenin benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını söyledi. Guterres Sofistike teçhizatların gönderilmesi ve savaşa katılan paralı askerlerin sayısı da dahil olmak üzere yabancı müdahalenin benzeri görülmemiş seviyelere ulaşmasıyla çatışma yeni bir aşamaya girdi dedi.
BMnin silah ambargosu kararının ihlal edilmeye devam etmesinden dolayı endişeli olduğunu belirten Guterres, Sirte çevresindeki çatışmaların devam ettiğine işaret ederek ülke ismi vermeden UMHye dışardan büyük bir desteğin geldiğini ifade etti. Guterres, Sirte çevresindeki durumun endişe verici olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkiyenin desteği ile Hafterin ele geçirdiği bölgelerde kontrolü yeniden sağlamak için mücadele eden UMH birlikleri son olarak stratejik öneme sahip Sirte limanını almak için operasyonlarını sürdürüyor. Sirtenin ele geçirilmesi, petrol yatakları ve tesislerinin kontrol edilmesini sağlayacak.
Kim kimi destekliyor?
Muammer Kaddafinin 2011de devrilmesinin ardından 2014te ikiye bölünen Libyanın doğu ve güneyinde kontrolü Tobruk hükümeti, batıda ise BMnin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) elinde bulunduruyor. Tobruk hükümeti, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusunu destekliyor. Haftere Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya destek verirken Trablus merkezli UMH de Türkiye, Katar ve İtalyanın desteğine sahip.
Berlinde ocak ayında düzenlenen uluslararası konferansta Libyada gerilimin düşürülmesi için atılacak adımlar konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Çatışmaya taraf olan yabancı ülkeler çatışma halindeki taraflara destek vermeme ve silah ambargosuna riayet etme taahhüdünde bulunmuşlardı. Ancak konferanstan sonra da ülkeye silah gönderilmesine devam edildi.

Son güncelleme: 21:30 08.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı