• Turkhane Logo

Libya eski temsilcisi BM'yi suçladı

BM'nin Libya eski özel temsilcisi Ghassan Salame, istifasının ardından verdiği ilk mülakatta Güvenlik Konseyi ülkelerini Hafter'i desteklemek ve silah ambargosu konusunda

20:12 02 Temmuz 2020 Perşembe
Libya eski temsilcisi BM'yi suçladı
BM'nin Libya eski özel temsilcisi Ghassan Salame, istifasının ardından verdiği ilk mülakatta Güvenlik Konseyi ülkelerini Hafter'i desteklemek ve silah ambargosu konusunda

Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya eski özel temsilcisi Ghassan Salame, Libyaya gönderilen silahlar konusunda BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine ağır suçlamalarda bulundu. BMGKyı Libyada barış çabalarını baltalamak ve ikiyüzlülükle suçlayan Salame, Konseyde çoğunluğun, Libyanın başkenti Trablusu ele geçirip meşru hükümeti devirmek için geçen yıl taarruz başlatan Halife Hafteri desteklediğini söyledi.

Mart ayında görevinden istifa eden Salame, o zamandan bu yana verdiği ilk mülakatta o dönem yaşadıklarından bahsederek Konseyin büyük çoğunluğu sizi sırtınızdan bıçaklıyor. Çünkü Hafterin Trablusa saldırdığı gün çoğu onu destekledi, diğer yanda Libyalılar sizi Hafteri durdurmadığınız için eleştiriyor dedi.
BMGKnın ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin olmak üzere veto yetkisine sahip beş daimi üyesi bulunuyor.
2011 yılında Muammer Kaddafinin devrilmesi sonrasında iç savaşa sürüklenen Libyada doğu ve güney bölgelerinin kontrolünü elinde bulunduran Halife Hafter Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya tarafından desteklenirken BMnin tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Türkiye, İtalya ve Katarın desteğine sahip. Hafter geçen yıl Nisan ayında Trablusu ele geçirmek için taarruz başlatmış, ancak özellikle Aralık ayından itibaren Türkiyenin artan askeri desteği sonucu pek çok stratejik bölgeyi kaybederek geri çekilmek zorunda kalmıştı.
BMnin Libya eski özel temsilcisi Salame, Libyada çatışan taraflar arasında kırılgan ateşkesin bozulmasından birkaç gün sonra sağlığının bu derecede bir strese daha fazla izin vermediğini belirterek istifasını sunmuştu. Ocak ayında Berlinde düzenlenen Uluslararası Libya Konferansında ilgili ülkelerin devlet ve hükümet başkanları BMnin Libya için uyguladığı silah ambargosuna riayet edilmesi, çatışan taraflara desteğin durdurulması ve kalıcı barış için taahhütte bulunmuştu.
Salame, bu taahhütleri ikiyüzlülük olarak nitelendirerek Berlin Konferansının ertesi günü masamda Libya topraklarına Güvenlik Konseyi üye ülkeleri tarafından gönderilen silahların, paralı askerlerin, uçakların fotoğrafları duruyordu diye konuştu.
Güvenlik Konseyinin Temmuz ayındaki Dönem Başkanlığını yürüten Almanyanın BM nezdindeki daimi Büyükelçisi Christoph Heusgen de, üye ülkelerin devam eden ambargo ihlallerine dikkat çekerek Sadece şunu söyleyebilirim. Uluslararası topluluk pes etmemeli. Berlin Konferansından çıkan sonuçların hayata geçirilmesi için çalışmaya devam etmek zorundayız dedi.
Heusgen düzenlediği basın toplantısında silah sevkıyatı konusunda, Bazıları BMGK üyesi olan, Berlin Konferansına katılmış olan ülkelerin açık açık çatışan taraflara sevkıyat yapması utanç verici ifadelerini kullandı.
BMGK üyesi ABD, diğer daimi üye Rusyayı Libyadaki Hafter güçlerine silah ve paralı asker desteği vermekle suçlarken Türkiye Fransayı, Fransa da Türkiyeyi silah ambargosunu delmekle itham ediyor. Libyada UMHya askeri destek verdiğini gizlemeyen Türkiye, BMnin tanıdığı UMHya verdiği desteğin meşru olduğunu vurguluyor.

Son güncelleme: 20:12 02.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı