• Turkhane Logo

Kritik eyaletler kime oy verecek?

Amerika Birleşik Devletleri'nde halk 3 Kasım'da yeni başkanını seçecek. Demokratların adayı Joe Biden anketlerde Başkan Donald Trump'a kıyasla açık ara önde görünürken, seçimin sonucunu

14:01 28 Ekim 2020 Çarşamba
Kritik eyaletler kime oy verecek?
Amerika Birleşik Devletleri'nde halk 3 Kasım'da yeni başkanını seçecek. Demokratların adayı Joe Biden anketlerde Başkan Donald Trump'a kıyasla açık ara önde görünürken, seçimin sonucunu

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) kritik seçimlere tam bir hafta kala kararsız seçmenlerin ağırlıkta olduğu ve salıncak eyaletler diye bilinen bölgelerde anketlerde oy oranları değişiyor. 
Herhangi bir partinin kalesi diye nitelendirilmeyen salıncak eyaletlerin seçimden seçime hangi adayı tercih ettiği değişiyor. Dolayısıyla bu kararsız seçmenleri safına çekmek başkan adayları için hayat memat meselesi.
12 SALINCAK EYALETİN 9UNDA JOE BIDEN ÖNDE GİDİYOR
Biden mevcut anketlere göre 12 salıncak eyaletin 9unda önde. Ancak son haftalarda Trump 8 eyalette rakibine yaklaşmayı başarırken, yapılan anketlerin ortalamasını alan RCPye göre Floridada rakibini geçti. 
Bidenın rakibine üstünlük kurduğu salıncak eyaletlerin 5inde fark 300 baz puan bandında. Ancak bu eyaletlerin arasında Trumpı 2016da Beyaz Saraya taşıyan Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin gibi eyaletler de bulunuyor. 
Bidenın anketlerde olduğu gibi küçük bir farkla bile bu üç kritik eyaleti kazanarak Seçmenler Kurulu oylarını alması seçimin sonucunu belirleyebilir.
Trump, Ohioda farkı açmaya başlarken yeni anketlere göre Arizona ve Georgiada rakibini yakalamaya başladı. Yeni anketler Texas ve Iowada ise Trumpın oy kaybı yaşamaya başladığını gösteriyor. 
CUMHURİYETÇİLER TEXASI KAYBEDEBİLİR Mİ?
Texas uzunca bir süre Cumhuriyetçilerin en önemli kalelerinden biriydi, ancak 3 Kasım öncesi yapılan bazı anketler Bidenı önde gösterdi. Texasın kaybedilmesi Cumhuriyetçi Partide büyük yankı uyandırabilir.
RealClearPoliticsin (RCP) son anketlerden aldığı ortalamaya göre Trump, kampanya sürecinde ilk kez Floridada öne geçti. Ağustos başında anketler Bidenın rakibinin 8 puan kadar önünde olduğunu gösteriyordu.
Amerika genelinde anketlerde Biden oy kaybetse de ciddi anlamda üstünlüğünü koruyor. 270toWin isimli kamuoyu araştırma şirketi, geçen hafta Bidenın 300ün üstünde Seçmenler Kurulu oyu alacağını öngörüyordu. Bu hafta ise tahminini 290a çekti. 
Bir adayın başkan olabilmek için 270 Seçmenler Kurulu oyu alması gerekiyor. 
SALINCAK EYALET NEDİR?
Seçimlerde belli bir partiye oy verme eğilimi olmayan, adaya göre oy veren eyaletlere ABD seçim sisteminde swing state/salıncak eyalet deniliyor. 
3 Kasımda söz konusu eyaletlere Michigan, Pennsylvania, Arizona ve Wisconsin örnek gösterilebilir.

Son güncelleme: 14:01 28.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı