• Turkhane Logo

Koronavirüs karantinası sonrası dünya artık daha az sallanıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde insanlar evlerinden çıkmazken, sokaklarda yaşanan yoğunluk da azaldı. Uzmanlar ise bu azalış nedeniyle artık yer kabuğunun daha az sallandığını ifade ediyor.

01:01 07 Nisan 2020 Salı
Koronavirüs karantinası sonrası dünya artık daha az sallanıyor
Koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde insanlar evlerinden çıkmazken, sokaklarda yaşanan yoğunluk da azaldı. Uzmanlar ise bu azalış nedeniyle artık yer kabuğunun daha az sallandığını ifade ediyor.

Dünyanın pek çok yerinde, kalabalık caddeler artık bomboş. Trafik azaldı. Birçok insan zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyor.
BBC Türkçede yer alan habere göre Koronavirüsle mücadele önlemleri, dünyayı daha sakin bir yer haline getirdi ve sessizlik bilim insanlarının da dikkatini çekti.
Dünya genelinde sismologlar artık daha az sismik gürültü; yani arabalar, trenler, otobüsler ve insan hareketlerinden kaynaklanan titreşimler gözlemliyor ve bu gürültünün ortadan kalkması nedeniyle, yerkabuğu artık biraz daha az sallanıyor.
CNNin haberine göre bu fenomen, ilk kez Belçika Kraliyet Gözlemevinde görevli jeolog ve sismolog Thomas Lecocq tarafından fark edildi.
Gürültü seviyesi yüzde 30-50 azaldı
Lecocqa göre, Mart ortasından bu yana başkent Brükselde sismik gürültü yüzde 30-50 oranında azaldı.
Belçikada okulların, iş yerlerinin kapatılması ve diğer sosyal mesafe kurallarının uygulanmaya başlaması bu tarihe denkgeliyor.
Thomas Lecocq, bu ses seviyesinin Belçikada sadece herkesin evde kaldığı Noelde görüldüğünü söylüyor.
Sesin azalması özellikle Brükselde ilginç bir sonuç ortaya çıkardı: Lecocq ve istasyondaki diğer sismologlar, bu sessizlik sayesinde belli deprem istasyonlarının gözlemleyemeyeceği kadar küçük sarsıntıları ölçebilmeye başladı.
Lecocq, Örneğin Brükseldeki deprem istasyonu. Normal zamanlarda burası gereksiz bir istasyon diyor.
Deprem istasyonları genel olarak kentsel alanların dışında kuruluyor. İnsanlardan kaynaklanan gürültünün daha az olması nedeniyle, istasyonlaryerdeki küçük titreşimleri ölçebiliyorlar.
Brükseldeki istasyon yüzyılı aşkın bir süre önce inşa edilmiş; yani şehir genişlemeden önce.
Şehirdeki uğultu nedeniyle Brükseldeki istasyon, küçük sismik hareketleri kaydedemiyor. Sismologlar sondaj istasyonlarından gelecek verilere bağımlı.
Bu istasyonlarda sismik hareketleri ölçmek için yeraltına borular çakılıyor.Lecocq, Ama şehir şimdi o kadar sessiz ki, aşağıdaki ses seviyesiyle yukarıdaki ses seviyesi hemen hemen aynı diyor.
Başka ülkelerdeki sismologlar da benzer şeyleri gözlüyor. İngilterenin başkenti Londrada sismolog Paula Koelemeijer, Londranın Twickenham semtinde okulların ve sosyal mekanların kapatılmasından sonra gürültünün ne kadar azaldığına işaret eden bir grafik yayımladı.
Califronia Teknoloji Enstitüsünde doktora öğrenci olan Celeste Labedz da Twitter mesajında Los Angelestaki gürültü seviyesinde nasıl keskin bir düşüş yaşandığını gösteren bir grafiğe yer verdi.
Virüsün hayatı nasıl durdurduğunun göstergesiUzmanlar, gürültünün azalmasının aynı zamanda dünya genelinde bir milyondan fazla insanı hasta eden, on binlerce insanın ölümüne neden olan ve hayatın normal ritmini durduran virüsün ne kadar yıkıcı olduğunu gösterdiğine dikkat çekiyor.
Thomas Lecocqa göre bu grafikler, dünya genelinde insanların, evlerde kalmaları ve dışarıdaki faaliyetlerini azaltmaları yönündeki çağrılara uyduğunun göstergesi.
Lecocq, Sismolojik açıdan insanlara şunu söyleyebiliriz: Bakın evde yalnızhissediyorsunuz. Ama, emin olun herkes evde. Herkes aynı şeyi yapıyor. Herkes kurallara uyuyor diyor.
Meksika Universidad Nacional Autónomadan araştırmacı Raphael De Plaen de bu verilerin izolasyon önlemlerine ne derece uyulduğunu belirlemek için kullanılabileceğini belirtiyor.

Son güncelleme: 01:01 07.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı