• Turkhane Logo

Koronavirüs Günlüğü: Vaka sayısı 1 milyona, ölü sayısı 50 bine yaklaştı

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre koronavirüs salgınında dünya genelinde vaka sayısı 1 milyona, ölü sayısı 50 bine yaklaştı.

18:08 02 Nisan 2020 Perşembe
Koronavirüs Günlüğü: Vaka sayısı 1 milyona, ölü sayısı 50 bine yaklaştı
ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre koronavirüs salgınında dünya genelinde vaka sayısı 1 milyona, ölü sayısı 50 bine yaklaştı.





ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 952 bin 171 ve ölü sayısı da 48 bin 320. (TSİ saat 16.00 itibariyle)


Dünya genelinde (TSİ saat: 16:00 itibariyle) en yüksek vaka sayıları şu şekilde:

ABD: 216 bin 722

İtalya: 110 bin 574

İspanya: 110 bin 238

Çin: 82 bin 431

Almanya: 78 bin 115

Fransa: 57 bin 780

İran: 50 bin 468

Dünya genelinde (TSİ saat: 16:00 itibariyle) en yüksek can kayıpları da şu şekilde:

İtalya: 13 bin 155

İspanya: 10 bin 3

ABD: 5 bin 138

Fransa: 4 bin 32

AMAZON ORMANININ DERİNLİKLERİNDE KORONAVİRÜS

Brezilya Sağlık Bakanlığı’nın Amazonlar’daki yerli halkın sağlığından sorumlu kurumu Sesai, yağmur ormanlarının derinliklerinde yerli bir kadında koronavirüs enfeksiyonu tespit edildiğini açıkladı. Bu, Brezilya’da 300’den fazla yerli kabile arasında rastlanan ilk vaka oldu.

Kokama kabilesine mensup 19 yaşındaki genç yerli kadına yapılan korona testinin pozitif çıktığı açıklandı. Genç kadının bir sağlık çalışanı olduğu da verilen bilgiler arasında. Kimliği açıklanmayan kadının Amazon kıyısı boyunca birkaç köye uğradığı, ancak dönüşte ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı şikayetlerinin baş gösterdiği bildirildi. Aynı bölgede aralarında bir doktorun da bulunduğu dört kişide daha koronavirüs saptandı.

Sağlık uzmanları, koronavirüsün Brezilya’da yaşayan 850 bin yerli için son derece ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor. Amazonlar’daki yerli nüfus, yüzyıllar boyunca çiçek hastalığı, sıtma ve grip gibi Avrupalılar’ın getirdiği hastalıkların yayılması sonucu büyük ölçüde azalmıştı.

ABD’DE ÖLÜ SAYISI HIZLA ARTIYOR

ABD’de koronavirüs vaka sayısı dün gece itibariyle 216 bin 722’ye, yaşamını yitirenlerin sayısı da 5,138 kişiye yükseldi.

ABD’de en fazla vaka ve Corona virüsüne bağlı ölümlerin yaşandığı New York’ta vaka sayısı 83 bin 901, yaşamını yitirenlerin sayısı da 2 bin 219 kişiye çıktı. Ülke genelinde salgın hastalığa yakalanan 8 bin 878 kişi de tedavi olarak taburcu edildi.

ABD Başkanı Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ‘’Şu andan itibaren bizi oldukça korkunç geçecek birkaç hafta, özellikle de birkaç gün bekliyor” demişti. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Antony Fauci, virüsün ülkede 100 bin ila 200 bin kişinin hayatına mal olabileceği tahmininde bulunmuştu.

ABD’DE SİLAH SATIŞLARI ZİRVE YAPTI

Koronavirüs vaka sayısının 200 bini aştığı ABD’de, silah sahibi olmak isteyenlerin sayısının da son günlerde büyük artış gösterdiği ortaya çıktı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) verilerine göre, silah alabilmek için yapılması gereken “geçmiş sorgulamasına” başvuranların sayısı bir ayda yüzde 32 arttı.

Mart ayında 3 milyon 740 bin 688 geçmiş sorgulaması yapıldı. Bu sayı Şubat ayındaysa 2,8 milyondu.

Mart ayı, geçmiş sorgulama verilerinin kaydedilmeye başlandığı 1998 yılından bu yana en çok başvurunun yapıldığı ay oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, dünkü günlük basın toplantısında “Ulusumuzu zor günler bekliyor. Önümüzdeki birkaç hafta korkunç olacak” demişti.

RUSYA, ABD’YE TIBBİ MALZEME GÖNDERDİ

Rusya’nın gönderdiği maske ve koruyucu ekipman gibi tıbbi malzemelerin olduğu kargo ABD’ye ulaştı.

Kargoyu taşıyan Rus askeri uçağı Antonov-124 New York’a indi.

Koronavirüs sebepli can kaybının 5 bini aştığı ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Kovid-19’u yenmek için birlikte çalışmalıyız. Bu nedenle ABD acil ihtiyacı olan koruma ekipmanlarını Rusya’dan almaya karar verdi” açıklamasını yaptı.

Gönderilen malzemeler arasında solunum cihazları olduğu da belirtildi.

Rusya, İtalya’ya da medikal malzeme ve uzman göndermişti.

ALMANYA’DA VAKA SAYISI 80 BİNE YAKLAŞTI

Almanya’da koronavirüsle bağlantılı vaka ve ölüm sayısındaki artış sürüyor. Robert Koch Enstitüsü’nün açıkladığı son rakamlara göre, dünden bu yana 6 bin 173 kişide daha virüs tespit edildi ve koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısı 78 bin 115’e çıktı. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 168 kişi artarak 900’e ulaştı.

Federal Hükümet, vaka sayısındaki artışın devam etmesi nedeniyle, alınan önlemlerinin en az Paskalya tatili sonrasına kadar uzatılmasına karar verdi.

Dün telekonferansla bir araya gelen Başbakan Merkel, bakanlar ve eyalet başbakanları, ikiden fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan sosyal temas yasağı ve gıda satışı dışında neredeyse tüm mağazaların kapalı olması gibi önlemlerin, 19 Nisan’a kadar uzatılmasını kararlaştırdı.

“Salgın tatil tanımıyor” diyen Merkel, halkı Paskalya tatilinde de evde kalmaya ve aile ziyaretlerinden uzak durmaya çağırdı.

ALMANYA, İLAÇ STOKLARINI ARTTIRIYOR

Almanya koronavirüs tedavilerinde takviye olarak kullanılmak üzere yüklü miktarda grip ilacını depoluyor.

Almanya’da koronavirüs tedavisinde yardımcı olabileceği varsayılan ilaçlar depolanmaya başlandı. Federal Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre virüs yoluyla bulaşan hastalıkların tedavilerinde kullanılan yüklü miktarda grip ilacı Avigan sipariş edildi.

Avigan, ağır durumda olan Kovid-19 hastalarına verilecek. Avigan dışında Kaletra, Foipan ile klorokin ve hidroksikilorokin içeren ilaçlar da depolarda hazır edilecek.

Bir bakanlık sözcüsünün gazeteye yaptığı açıklamaya göre söz konusu ilaçlar eczaneler aracılığıyla üniversite hastaneleri ve tedavi merkezlerinin bünyelerindeki eczanelerden yatarak tedavi olan hastaların tedavi edildikleri hastanelere ulaştırılacak.

Almanya Federal İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü’nden yapılan açıklamada ise söz konusu ilaçların Kovid-19 hastalığının tedavisinde kesin çözüm sağlamadığı, takviye ilaçlar olarak değerlendirileceği belirtildi.

FRANSA’DA ÖLÜ SAYISI 4 BİNİ AŞTI

Koronavirüs ile yoğun bir mücadele veren Fransa’da son 24 saat içinde 509 kişi yaşamını yitirdi, böylece salgın nedeniyle ölenlerin sayısı da 4 bin 32’ye yükseldi. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, “sokağa çıkma yasağının genel anlamda değil aşamalar halinde sona ereceğini” açıkladı.

Fransa Halk Sağlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, ülkedeki vaka sayısının da 56 bin 989’a yükseldiğini, 10 bin 935 kişinin ise hastanede gördüğü tedavi sonucu iyileşerek taburcu edildiğini kaydetti.

İNGİLTERE’DE KARANTİNA İŞE YARADI

İngiltere’de geçtiğimiz günlerde koronavirüs sebebiyle ülke genelinde uygulanmaya başlanan kısmi sokağa çıkma yasağı sonrası insanların yakınlarıyla olan ilişkilerinin yüzde 70 oranında azaldığı ve yeni Kovid-19 vaka hızında düşüş gözlemlendiği belirtildi.

Kendisi de koronavirüse yakalanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, daha önceden “sürü bağışıklığı yöntemiyle” salgınla mücadele edileceğini açıklamış ancak 24 Mart tarihinde karantina ilan edildiğini duyurmuştu.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu bilim insanları, internet üzerinden bin 300 kişi üzerinde yaptığı araştırmada karantina sonrası halkın önceki günlere göre yüzde 70 oranında akraba, arkadaş ve komşularıyla olan fiziksel görüşmelerinin azaldığını ve buna paralel olarak da ülke genelindeki vaka sayısında da düşüş yaşandığını açıkladı.

İSRAİL SAĞLIK BAKANI KORONAVİRÜSE YAKALANDI

İsrail Sağlık Bakanı Jakov Litzman ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığı ve kendilerini karantinaya alacakları açıklandı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Litzman ve eşinin kendilerini iyi hissettikleri ve uygun tedaviyi görecekleri belirtildi.

İsrail basını, Liztman’ın korona pozitif çıkmasının ardından İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu’nun da yeniden karantinaya alınabileceğini kaydetti.

Çalışanlarından birinde koronavirüs tespit edilmesinin akabinde kendini karantinaya alan Netanyahu, henüz Çarşamba günü karantinadan çıkmıştı. İsrail Başbakanının koronavirüs testinin ise negatif olduğu kaydedilmişti.

Son güncelleme: 18:08 02.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı