• Turkhane Logo

IŞİD’in yeni lideri Türkmen asıllı Abdurrahman el Mevla el Selbi

IŞİD’in yeni liderinin şimdiye kadar iddia edildiğinin aksine el Kureyşi değil, Türkmen kökenli Emir Muhammed Abdurrahman el Mevla el Selbi olduğu öne sürüldü.

13:16 21 Ocak 2020 Salı
IŞİD’in yeni lideri Türkmen asıllı Abdurrahman el Mevla el Selbi
IŞİD’in yeni liderinin şimdiye kadar iddia edildiğinin aksine el Kureyşi değil, Türkmen kökenli Emir Muhammed Abdurrahman el Mevla el Selbi olduğu öne sürüldü.


İngiliz The Guardian gazetesi , IŞİD’in yeni liderinin örgütün kurucularından biri olan Türkmen asıllı Emir Muhammed Abdurrahman el Mevla el Selbi olduğunu iddia etti.

Haberini 2 istihbarat servisinin verdiği bilgilere dayandıran gazete, IŞİD’in üst düzey üyelerinden biri olan el Selbi’nin Irak’taki Ezidi azınlığın köleleştirilmesi dahil örgütün çok sayıda eylemini organize ettiğini ifade etti.


KUREYŞİ TAKMA BİR İSİMDİ

Ebubekir el Bağdadi’nin geçen Ekim ayında ABD’nin düzenlediği operasyonda öldürülmesinden kısa bir süre sonra örgütün yeni liderinin Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğu öne sürülmüştü. Ancak bu isim savaşta kullanılan bir takma addı ve örgütün başına geçen kişinin kimliğine dair bir bilgi bulunmuyordu. IŞİD’i izleyen uzmanlar da el Kureyşi’nin IŞİD’in yeni lideri olduğuna kuşkuyla bakıyordu.

The Guardian, Bağdadi’nin öldürülmesinden sadece birkaç saat sonra el Selbi’nin örgütün yeni lideri olarak belirlendiğini belirtti.

SELBİ, TELAFER DOĞUMLU BİR TÜRKMEN

Irak’ın kuzeybatısındaki Telafer kentinde doğan el Selbi, Türkmen kökenli bir aileden geliyor ve IŞİD’in üst yönetiminde az sayıda bulunan Arap kökenli olmayan üyelerinden biri.

Musul Üniversitesi’nde İslam hukuku eğitimi alan el Selbi’nin, 2004 yılında Irak’ta ABD’nin Bukka askeri kampında tutuklu olarak kaldığı ve bu kampta Bağdadi ile tanıştığı kaydediliyor.

İstihbarat servisleri, Selbi’nin IŞİD’de yükselişini ise kendisinin aldığı dini eğitime ve Yezidilere yönelik soykırımdaki kararlarına dayandırıyor.

NEREDE OLDUĞU MUAMMASI

İstihbarat bilgilerine göre Selbi bir de erkek çocuk sahibi. Nerede bulunduğu konusunda kesin bir bilgi olmadığının altını çizen Guardian, Selbi’nin Musul’da bulunduğunun sanıldığını belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında yaptığı açıklamada El Bağdadi’nin yerine gelen bu ismin nerede olduğunu bildiklerini açıklamıştı.

Haberde, IŞİD’in yeni lideri olarak tanımlanan el Selbi’nin Irak Türkmen Cephesi’nin Türkiye temsilcisi Adil Selbi’nin kardeşi olduğu da iddia ediliyor ve IŞİD’in yeni liderinin, örgütün başına geçene kadar kardeşiyle temaslarını sürdürdüğü düşünülüyor” deniliyor.

Bağdadi’nin öldürülmesinden önce, ABD Dışişleri Bakanlığı Selbi’nin başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Son güncelleme: 13:16 21.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı