• Turkhane Logo

İngiltere'de karantinadan kaçmak için Türkiye'de 'tatil' yapıyorlar!

BBC, İngiltere'de otel karantinasına 1750 sterlin ödememek için Türkiye üzerinden seyahat edenlerle konuştu. Cenazeye gittiği Pakistan'dan Türkiye üzerinden dönen bir kişi, "Ekstra tatil gibi" dedi.

17:06 06 Mayıs 2021 Perşembe
İngiltere'de karantinadan kaçmak için Türkiye'de 'tatil' yapıyorlar!
BBC, İngiltere'de otel karantinasına 1750 sterlin ödememek için Türkiye üzerinden seyahat edenlerle konuştu. Cenazeye gittiği Pakistan'dan Türkiye üzerinden dönen bir kişi, "Ekstra tatil gibi" dedi.


İngilterenin Covid önlemleri nedeniyle kırmızı listeye aldığı ve kendi ceplerinden ödeme yapacakları otel karantinası zorunluluğu getirdiği ülkelerden seyahat edenlerin, bu uygulamadan kaçınmak için Türkiye üzerinden uçuş yaptığı iddiaları sürüyor. BBC, Türkiye Sağlık Bakanlığının yalanlamasına rağmen bu şekilde Türkiye üzerinden İngiltereye seyahat eden kişilerle konuştu.

1750 STERLİN ÖDEMEMEK İÇİN İSTANBULDAN UÇUYORLAR


Sue Mitchell imzalı haberde, Türkiyenin İngilterede 40 ülkenin yer aldığı kırmızı listede bulunmadığı belirtilerek, Bu ülkelerden İngiltereye gidecek yolcular, İngilterede otelde karantina için ödeyecekleri kişi başına 1.750 sterlin masraftan kaçınmak için önce İstanbuldaki bir otelde konaklıyor ve uçuşuna oradan devam ediyor. İstanbuldan gelen yolcuların ise İngiltereye varışlarında evde karantina olması gerekiyor denildi.

PAKİSTANDA DÜĞÜN VEYA CENAZEDEN SONRA TÜRKİYEDE KALDILAR

BBC Türkçenin aktardığı habere göre, İstanbuldaki bir otel çalışanı, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi kırmızı liste ülkelerinden seyahat eden İngiliz vatandaşlarının kalışına tanıklık ettiğini söyledi. BBC ayrıca, Pakistandan İngiltereye gelen yolcularla da görüştü. Bu yolcular, yakınlarının düğün veya cenazesine katıldıklarını, dönüşte otelde kalacak bütçelerinin olmadığını ifade etti.

Yolcular, listede olmayan herhangi bir ülkeden İngiltereye döndükten sonra 10 gün evde karantinada kaldıkları sürece hükümetin Covid önlemlerini ihlal etmiş olmuyor.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN 15-20 SEYAHAT ORGANİZE ETTİM

Türkiye, Hindistanda vaka sayılarının artması üzerine bu ülkeden gelen yolcuların yurtlarda karantinaya alınması kuralı getirmişti. İngiltere ise seyahat düzenlemeleri kapsamında, Covid-19 vakalarının yoğun şekilde görüldüğü bazı ülkelerden seyahat edenlere 10 gün devletin onayladığı bir otelde karantinada kalmasını zorunlu tutuyor. Bu otel konaklaması kişi başına yaklaşık 1.750 sterline mal oluyor ve bu gideri yolcuların karşılaması gerekiyor.

FİYATLAR DAHA UYGUN

Bradfordtaki Oltrax Travel seyahat acentasından Ascher Khawaja, Pakistandan seyahat eden bazı müşterilerinin yüksek otel masraflarıyla karşı karşıya kaldığını, bu nedenle bazılarının dönüş yapamadıklarını belirterek, Türkiye üzerinden 15-20 seyahat organize ettiğini söyledi. Khawaja, İstanbulda otel masrafıyla birlikte toplam giderin 600 sterlin civarında olduğu ve İngilteredeki 1.750 sterlin otel masrafı karşısında bunun uygun görüldüğünü belirtiyor.

İngiltere, 29 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında tam kapanma uygulamasına geçilmesine rağmen Türkiyeyi kırmızı listeye almadı. Yurtdışından Türkiyeye giriş yapan yolcuların son 72 saatte yaptırdıkları negatif PCR testi sonucunu ibraz etmeleri gerekiyor. Ülkeden ayrılırken de test yaptırılması gerekiyor. Bununla birlikte, yabancı turistler ülkedeki kapanma uygulamalarından muaf tutuluyor.

EKSTRA TATİL GİBİ

İngilterenin Bradford kentinde yaşayan Mohammed Saad, 23 Martta cenaze için Pakistana gittiğini, 10 Nisanda ise dönüş biletinin olduğunu ancak bir gün önce Pakistanın kırmızı listeye alınması nedeniyle İngilterede otelde karantina uygulamasına maruz kalacağı için biletini değiştirmek istediğini, bunu başaramayınca da 16 yaşındaki oğlu ile İstanbula gidip 10 gün otelde kaldığını anlatıyor. 450 sterlin civarında masrafı olduğunu belirten Saad, Ekstra tatil gibi oluyor. Ardından otel karantinasına tabi olmadan İngiltereye gelebiliyorsunuz diyor.

HAVALİMANINDA BİRÇOK İNGİLİZ VATANDAŞI İLE KARŞILAŞTIM

21 yaşındaki öğrenci Hashir ise Pakistandan dönerken İstanbulda havalimanında birçok İngiliz vatandaşı ile karşılaştığını söylüyor. Otel karantinası masrafı için O parayı bulmam mümkün değil, üniversite öğrencisiyim diyen Hashir, 7 Mayısta İngiltereye döneceğini anlatıyor.

11 GECE İÇİN 100 STERLİN VERDİM, YEMEKLER DE UCUZDU

45 yaşındaki taksi şoförü Zulfiqar Ali ise İngilterenin Leeds kentinde yaşadığını, 24 Nisanda Pakistandan İstanbula geçtiğini belirterek 11 gece için 100 sterlin ödedim. Yemekler de çok ucuzdu diyor. Ali, İngiltereye 5 Mayısta döneceğini söylüyor.

OTEL ÇALIŞANI: KÖPRÜ GİBİ KULLANIYORLAR

BBC Türkçe muhabirleri, İstanbulda otel çalışanlarıyla da görüştü. Bir otel görevlisi, İngiliz vatandaşlarının Türkiyeyi köprü gibi kullandığını söyledi. Aynı kişi, çalıştığı otelde Pakistan, Bangladeş ve Hindistandan gelen yolcuların rezervasyon yaptırdığını belirtti. Bu ülkeler kırmızı listede yer alıyor. Uluslararası online rezervasyonlara açık bir otelin yöneticisi de Pakistan ve Hindistandan İstanbula seyahat edenlerin sayısında artış olduğunu belirtiyor.

İNGİLTERE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: SORUN YOK, EVDE DE KARANTİNADA KALACAKLAR

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, seyahat öncesi son 10 günde kırmızı listede olmayan bir ülkeden gelenlerin İngiltereye girişi bakımından bir sorun olmadığını, bu kişilerin evlerinde karantina olması gerektiğini ifade etti. Bakanlık, kuralların, kırmızı liste ülkelerinden İngiltereye girişleri önlemeyi amaçladığını kaydetti.

TÜRKİYE SAĞLIK BAKANLIĞI YALANLADI

Türkiye Sağlık Bakanlığı yetkilileriyse, Hindistandan ülkelerine dönecek yabancıların Covid-19 riski nedeniyle karantinada kalmamak için Türkiyeye gelerek tatil yaptıkları iddialarını yalanladı. Bakanlık, seyahat öncesi son 10 gün içinde Hindistanda olup Türkiyeye gelenler, valiliklerce belirlenen yerlerde 14 gün karantina altında tutulduğunu belirtti. Karantina süresinin sonunda yapılan PCR testinin negatif çıkması halinde bu kişilerin karantinası sonlandırılıyor. Ayrıca Türkiyeye giriş yapmak isteyenlerin de son 72 saat içinde yapılmış PCR testlerinin negatif olması gerekiyor. (BBC Türkçe)

Son güncelleme: 17:06 06.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı