• Turkhane Logo

Hedefleri Almanya'da iç savaş çıkarmaktı: Aşırı sağ örgüt davası başladı

Aşırı sağcı örgütlenme ve şiddetin yükselişte olduğu Almanya'da, 'demokratik sistemi devirme komplosu kapsamında siyasetçilere, sığınmacılara, Müslümanlara ve camilere saldırı planlamakla' suçlanan 'Gruppe S'in 12 üyesi hakkındaki dava başladı.

11:37 14 Nisan 2021 Çarşamba
Hedefleri Almanya'da iç savaş çıkarmaktı: Aşırı sağ örgüt davası başladı
Aşırı sağcı örgütlenme ve şiddetin yükselişte olduğu Almanya'da, 'demokratik sistemi devirme komplosu kapsamında siyasetçilere, sığınmacılara, Müslümanlara ve camilere saldırı planlamakla' suçlanan 'Gruppe S'in 12 üyesi hakkındaki dava başladı.

Stuttgart-Stammheimdaki yüksek mahkemede sıkı güvenlik önlemleri altında görülen davada Gruppe S (S Grubu) isimli örgütün 11 üyesi, terör örgütü üyeliği ve silah yasalarını ihlalle, eski bir polis memuru olduğu belirtilen 12. üye ise terör örgütü destekçiliğiyle suçlanıyor.

Camilerle parlamento hedef listesinde
Federal savcıların iddianamesine göre Gruppe S (S Grubu) isimli örgüt, siyasetçilere, sığınmacılara, Müslümanlara ve camilere, hatta Alman parlamentosuna saldırı düzenleyerek iç savaş benzeri bir durum çıkarmayı planlıyordu. Grubu Eylül 2019de bir araya getiren 8 kurucu üyenin amacı, Almanyanın demokratik düzenini istikrarsızlaştırıp nihayetinde devirmekti. 
Anayasayı koruma kapsamında açılan davanın sanık sandalyesindeki 12 zanlı, yaşları 33-62 arasında değişen Alman vatandaşları. İki liderinin adları Werner S. ve Tony E. olarak basına yansıdı. 12 zanlıdan 11i Şubat 2020de tutuklanmıştı, biri ise firari durumda. 
İddianameye göre açıkça Nasyonal Sosyalist tutum sergileyen zanlılar, yabancılar, Müslümanlar ve Yahudilerden nefret ettiklerini saklamıyordu. 
Birine yöneltilen suçlamalar arasında Telegram sohbet grubunda siyah tenli insanlara hakaret ve küfür etmek, onlardan Çöp insanlar, hamam böcekleri, insandan aşağıdalar, katliama layıklar diye söz etmek de yer alıyor. 
Telefonda konuştuklarında silahlardan söz ederken batarya, bisiklet gibi şifreli sözler kullanan grup, Werner S. ve Tony E. liderliğinde üyelerin sohbet edip tartıştığı ve atış talimi yaptığı üç toplantı düzenledi. Bir üyenin tanıdığı aracıyla 50 bin euro değerinde silah satın alma anlaşması yapan gruba baskın düzenlendiğinde çok sayıda silah ele geçirildi.
Başbakan seçilme ihtimali olan Yeşiller lideri hedeflerindeydi
Özellikle Augsburg kentinde aşırı sağcı çevrelerle ve silah satıcılarıyla bağlantıları olup bu bağlantıları hızlı, akıllı, gaddar savaşçı olma potansiyelli adam toplamak için kullanan Gruppe Sin saldırı düzenlemeyi planladığı siyasiler arasında Yeşiller partisinin eşbaşkanı Robert Habeckin de olduğu belirtildi.
Aşırı sağcı şiddet tırmanışta
Şubatta polisin açıkladığı kesin olmayan verilere göre, Almanyada işlenen aşırı sağcı suç sayısı 2020de en az son 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı. İçişleri Bakanı Horst Seehofer, aşırı sağcı aşırılıkçılığı Almanyanın karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik tehdidi ilan etti.
Nitekim Avrupanın en büyük ekonomisine sahip motor gücü, son dönemde bir dizi yüksek profilli saldırıyla sarsıldı.
Ocak ayında neo-Nazi Stephan Ernst, göçmen yanlısı politikacı Walter Lübckeyi öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu, Almanyanın 2. Dünya Savaşı sonrası gördüğü ilk aşırı sağ siyasi suikasttı.
Şubat 2020de, aşırı sağcı bir aşırılıkçı, Hanau kentinde iki nargile kafeye ateş açarak 10 göçmeni öldürüp 5 kişiyi yaraladı.
2019un Yahudi bayramı Yom Kippurda bir neo-Nazi, Halle kentinde bir sinagoga saldırmaya çalışırken 2 kişiyi öldürdü.
Alman ordusu ve polisi içindeki aşırı sağcı örgütlenmelerle ilgili de çok sayıda haber geliyor.

Son güncelleme: 11:37 14.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı