• Turkhane Logo

Beyrut’taki patlamada ölü sayısı 145’e çıktı

Beyrutta Salı günü meydana gelen patlamada ölü sayısı 145’e yaralı sayısı da 5 binin üzerine çıktı. Patlamanın yol açtığı zararın ise 10-15 milyar doları aşabileceği belirtiliyor. Ülkede 3 gün yas ilan edildi.

15:24 06 Ağustos 2020 Perşembe
Beyrut’taki patlamada ölü sayısı 145’e çıktı
Beyrutta Salı günü meydana gelen patlamada ölü sayısı 145’e yaralı sayısı da 5 binin üzerine çıktı. Patlamanın yol açtığı zararın ise 10-15 milyar doları aşabileceği belirtiliyor. Ülkede 3 gün yas ilan edildi.

 Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, son verilere göre olayda 145 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 5 bin kişinin yaralandığını ve enkaz altında onlarca kayıp bulunduğunu açıkladı.

Kayıp olan çok sayıda kişi yakınlarını bulabilmek için sosyal medya üzerinden yardım çağrısı yapıyor.

Instagram’da açılan “Locating Victims Beirut” ”Beyrut Kurbanlarının Yerini Bulma” başlıklı hesap, kayıp olan kişilerin fotoğraflarıyla doldu. Kayıp ya da yaralıların isimleri gece boyunca radyo spikerleri tarafından okundu. Çok sayıda Lübnanlı, yaşadıkları apartman dairelerinin patlamada hasar görmesi nedeniyle arkadaşlarının ya da akrabalarının yanına sığındı. Hastanelerin acil vakalarla dolması nedeniyle çok sayıda yaralı, tedavilerini kendileri yapmak zorunda kaldı.


GIDA SIKINTISI

1 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Lübnan aynı zamanda gıda güvenliği sorunuyla da karşı karşıya.

Beyrut’ta havadan çekilen görüntülerde patlamanın tahıl depolanan silolarda gedik açtığını ve büyük miktarda tahılın enkaz üzerine boşaldığını gösteriyor. Patlama nedeniyle dev bir çukurun açıldığı da görülüyor. ABD Tarım Bakanlığı’na göre Lübnan’da tüketilen buğdayın yüzde 80’i ithal.

Bazı tahminlere göre Lübnan’ın sahip olduğu tahılın yüzde 85’i, hasar gören silolarda depolanıyordu.

Lübnan’ın devlet kontrolundaki Ulusal Haber Ajansı, Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raoul Nehme’nin, depolarda saklanan buğdayın kullanılamaz halde olduğunu ancak ülkenin acil ihtiyaçları karşılayacak miktarda buğdayının bulunduğu ve gerektiğinde ithal edebilecek durumda olduğunu söylediğini bildirdi.

Patlamadan sonra bazı ülkeler Lübnan’a yardım taahhüdünde bulundu. Hatta Lübnan’ın uzun yıllardır çatışma içinde olduğu İsrail de insani yardım sağlamayı teklif etti.

SORUMLULARA EV HAPSİ

Lübnan hükümeti, Beyrut’taki patlamaya sebep olduğu tahmin edilen amonyum nitratın denetiminden sorumlu olan kişilerin ev hapsinde tutulması ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmesi için harekete geçti.

Enformasyon Bakanı Manal Abdul Samed, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, limandaki bir depoda tutulan amonyum nitratın Haziran 2014’ten patlama gününe kadarki muhafazasından ve belge kontrollerinden sorumlu olan herkesin ev hapsine alınması ve yurt dışına çıkış yasağı için ilgili askeri birimden talepte bulunulduğunu duyurdu.

Son güncelleme: 15:24 06.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı