• Turkhane Logo

Bakan’ın “yabancı güçler çekilsin” çağrısı Libya’yı karıştırdı

Libya’nın başkentti Trablus’ta onlarca kişiden oluşan silahlı bir grubun, Libya Başkanlık Konseyi tarafından karargâh olarak kullanılan Hotel Corinthia’ya basarak güç gösterisinde bulunduğu bildirildi.

14:17 08 Mayıs 2021 Cumartesi
Bakan’ın “yabancı güçler çekilsin” çağrısı Libya’yı karıştırdı
Libya’nın başkentti Trablus’ta onlarca kişiden oluşan silahlı bir grubun, Libya Başkanlık Konseyi tarafından karargâh olarak kullanılan Hotel Corinthia’ya basarak güç gösterisinde bulunduğu bildirildi.



Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’un geçen hafta Trablus’u ziyaret eden Türk heyeti içinde yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı basın toplantısında “Türkiye’ye Güvenlik Konseyi’nin bütün kararlarını uygulamak için gerekli adımları atması ve bütün yabancı kuvvetlerin ve paralı askerlerin Libya topraklarından çıkarılması için birlikte işbirliği yapması çağrısında bulunuyoruz” demesi ülkedeki derin bölünmeleri yeniden su yüzüne çıkardı. Menguş’un açıklamaları uluslararası medyada Türkiye’ye nazikçe askerlerini çekmesi talebi olarak işlenmişti. Halife Haftar’ın kontrolündeki Bingazi’den gelen Menguş’un Türkiye’yi üstü kapalı da olsa “işgalci” konumunda göstermeye çalışması ülkenin batısını kontrol eden ve Türkiye’nin askeri varlığına daha farklı yaklaşan grupları kızdırdı.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde silahlı kişilerin dün gece (7 Mayıs) geç saatlerde başkent Trablus’un kalbindeki Hotel Corinthia’nın girişini bastıkları görüldü. Yerel basın silahlı grubu “milisler” olarak nitelendirdi.


KONSEY SÖZCÜSÜ BASKINI DOĞRULADI

Başkanlık konseyi sözcüsü Najwa Wheba, Libya’nın LANA haber ajansına yaptığı açıklamada silahlı kişilerin “konseyin toplandığı karargahlardan birine” baskın düzenlediğini doğruladı, fakat konsey Libya’da haftalık tatil günü olan Cuma günleri çalışmadığı için “kimsenin zarar görmediğini” söyledi.

Türk askeri birlikleri, geçen yıl başta Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin desteğini alan doğudaki ordu komutanı Halife Haftar’ın kendisine bağlı güçlerle Trablus ve çevresini almak için bir yıl boyunca süren saldırısının püskürtülerek yenilgiye uğratılmasında aldıkları kritik rol nedeniyle Libya başkentinde itibar görüyor.

Doğu Libya’da Hafter ve onun Libya Ulusal Ordusu (LNA) hüküm sürerken, Trablus’ta ise Hafter’i Türk askeri desteğiyle püskürten milis grupları hala etkin konumda. Sözkonusu baskının Menguş’un açıklamalarına kızan bu milisler tarafından yapıldığı, sözkonusu milislerin baskın öncesinde sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda Menguş’un sorumsuz açıklamalarını tartışmak üzere biraraya geleceklerini vurguladıkları belirtiliyor.

Son güncelleme: 14:17 08.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı