• Turkhane Logo

Azil soruşturmasını yürüten komitenin elinde deliller var

Hakkında azil süreci başlatılan ABD Başkanı Donald Trump'ın başını ağrıtacak bir gelişme yaşandı.

00:45 12 Kasım 2019 Salı
Azil soruşturmasını yürüten komitenin elinde deliller var
Hakkında azil süreci başlatılan ABD Başkanı Donald Trump'ın başını ağrıtacak bir gelişme yaşandı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyelerinden biri, bu hafta başlayacak kamuya açık oturumlar öncesinde, Donald Trumpın rakiplerini araştırması için yabancı bir hükümet üstünde baskı kurmak amacıyla bir şantaj planı yaptığına dair politikacıların kanıtı olduğunu belirtti.
Independent Türkçede yer alan haber göre Pazar günü CBS’ten Margaret Brennan’a konuşan Demokrat kongre üyesi Eric Swalwell, başkanın makamını kötüye kullandığına dair yeterli kanıtın halihazırda bulunduğunu söyledi.
Swalwell, “Bunu ileri sürebilmek için aldığımız yeminli ifadelerden yeterince kanıt topladık. Yabancı bir hükümetten başkanın rakibini araştırmasını istemek için vergi mükelleflerinin dolarlarının kullanıldığı bir şantaj planının kanıtı dedi. 
Azil soruşturmasını yürüten komitelere kapalı oturumda zaten ifade veren üç yetkili, bu hafta kamuya açık biçimde kanıt sunacak.
Çarşamba günü, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, Ukraynadaki en kıdemli ABD diplomatlarından William Taylorla Avrupa ve Avrasya İlişkileri Yardımcı Sekreteri George Kenti dinleyecek.
Cuma günüyse ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanoviç ifade verecek. Yovanoviç, Demokratların kirli çamaşırlarını bulma çabasındaki Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giulianiyle işbirliği yapmadığı için mayıs ayında ansızın geri çağrılmış görünüyor.

Üçü de, başkanın ve üst düzey yardımcılarının Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiyi askeri yardım ve Beyaz Sarayda bir görüşme karşılığında Demokrat başkanlık aday adayı Joe Bidena ve 2016 ABD Başkanlık Seçimlerine yönelik soruşturmalar açmaya zorlama çabasına dahil olduğuna dair mahkum edici ifadeler verdi.
Trump, herhangi bir yanlış yaptığını reddediyor ve Demokratları kendisine karşı bir cadı avına girişmekle suçluyor.
Trumpın en konuşkan destekçilerinden Cumhuriyetçi senatör Rand Paul, başkanın Ukraynadan taleplerinin bir karşılıklı anlaşmayı temsil ettiğini sürekli inkar etmeyi bırakarak yeni bir savunma denemesi gerektiğini öne sürdü.
Paul, NBCnin Meet the Press programında şöyle söyledi:
Başkanlar yardımı önceden, yolsuzluktan dolayı kesti. Demek istediğim şu ki, bence İstediğini alana kadar yardımı kesti demek hata. Eğer yolsuzluk varsa ve yolsuzluk olduğuna inanıyorsa, yardımı kesmeye hakkı var. Bu yüzden, karşılıklı anlaşma yapmadı iddiasında bulunmanın herkes için büyük bir hata olduğunu düşünüyorum ama Trump yönetiminin de bu iddiayı savunduğunu biliyorum. Ben bu argümanı öne sürmezdim. Ben olsam, gerçekte benim dışımda Washington’daki her politikacının, Ukrayna’yı kendi amaçları için manipüle etmeye çalıştığını savunurdum.
Bununla birlikte, Demokrat kongre üyesi Jim Himes, Cumhuriyetçilerin, Biden gibi başkan yardımcılığı görevini yürütürken ABD politikasının bir parçası olarak Ukraynadaki yolsuzlukla ilgilenmeye çalışan politikacılarla Trump’ın kendi siyasi pozisyonuna yarar sağlama çabası arasında yanlış bir denklik kurmaya uğraştıklarını söyledi.
Jim Himes, Meet the Presse şöyle konuştu:
ABD Başkanının savunmasız bir ülkeden siyasi isteğini yerine getirmesini ve rakibinin peşine düşmesini - zorla - talep etmesiyle Joe Bidenın ABDnin dış politikasını yürütmesinin bir ilgisi yok. Başkanın yaptığı şey yanlış ve azledilebilirliğe açık.

Son güncelleme: 00:45 12.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı