• Turkhane Logo

Amerika'nın 50 olan eyalet sayısı 51 oluyor

ABD'de eyalet statüsünde olmayan başkent Washington D.C.'nin de eyalet sayılması tasarısının Temsilciler Meclisi'nde kabul edildiği ifade edildi.

00:51 27 Haziran 2020 Cumartesi
Amerika'nın 50 olan eyalet sayısı 51 oluyor
ABD'de eyalet statüsünde olmayan başkent Washington D.C.'nin de eyalet sayılması tasarısının Temsilciler Meclisi'nde kabul edildiği ifade edildi.

ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde, başkent Washingtonın 51.eyalet olarak kabul edilmesine yönelik tasarı kabul edildi.
Temsilciler Meclisinde bugün yapılan oylama ile Washingtona eyalet statüsü verilmesi tasarısı 232ye karşı 180 oy ile kabul edildi. Başkente eyalet statüsü verilmesini destekleyen Demokratlar, Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi liderliğinde evet oyu kullandı. Pelosi, uzun zamandır başkentin düşük statüsü nedeni ile ciddi haksızlığa uğradığını savunuyordu. Tasarı, bir sonraki aşamada ise Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu oluşturduğu Senatoda oylanacak.
Beyaz Saray, Başkan Donald Trumpın Washingtonın 51. eyalet olmasıyla ilgili yasa tasarısının önüne gelmesi halinde veto edeceğini açıklamıştı. Trump, Washingtona eyalet statüsü verilmesinin Temsilciler Meclisi ve Senatoda daha fazla Demokrat vekilin olmasına yol açacağına inanıyor.
Eyalet statüsü tartışması neden yeniden gündeme geldi?
Temsilciler Meclisinde Washington D.C.yi temsil eden ancak oy hakkı bulunmayan Kongre üyesi Eleanor Holmes Norton, 1993 yılında benzer bir tasarı sunmuş ancak tasarı Demokratların çoğunlukta olduğu Kongrede reddedilmişti.
Siyah Kongre üyesi Norton o günden bu yana her yıl aynı tasarıyı Kongreye sundu. Koronavirüs salgını nedeniyle ABD Kongresinde çok sayıda yasa tasarısının gündeme alınması gecikmiş olsa da, başkentin eyalet olmasını öngören bu son tasarıya yoğun ilgi var.
Bunun nedenlerinden biri, Başkan Trumpın St. Johns Kilisesine yürüyerek gidip elinde İncil ile poz vermesi öncesinde, Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Parktaki barışçı göstericilere federal güvenlik güçlerinin müdahale etmesinin ardından gelen eleştiriler.
Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Demokrat Kongre Üyesi Steny Hoyer, başkentte yaşananların ardından, ‘Washington halkına saygı göstermek adına böyle bir tasarı sunmak için uygun bir zaman olduğunu düşündük dedi.
Koronavirüs salgını ve protestolar sırasında Cumhuriyetçi Başkan Donald Trumpa sık sık meydan okuyan siyah belediye başkanı Muriel Bowser geçtiğimiz haftalarda Demokrat Kongre üyesi Steny Hoyer ile bir araya gelerek kendisine eyaletleri temsil eden 51 yıldızın bulunduğu bir ABD bayrağı vermişti.
ABDdeki yedi siyah kadın belediye başkanından biri olan Bowser, ‘Washington D.C.de başka eyaletlerden gelen askerler olmamalı. Federal güvenlik güçleri Amerikalıların üzerine yürümemeli. Yerel bir güvenlik meselesinde Amerikalılara saldırmak için onay bekleyen askerler şehrimizin etrafında olmamalı demişti.
Başkan Trump ise Washington Belediye Başkanını Twitterdan hedef alarak ‘Bütçesi tamamen kontroldan çıkan ve yardım için sürekli bize gelen Washington D.C.nin beceriksiz Belediye Başkanı şimdi de Ulusal Muhafızı karşısına alıyor diye yazmıştı.

Son güncelleme: 00:51 27.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı