• Turkhane Logo

Amerika DSÖ'nün Çin'i aklayan raporuna inanmadı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19)

13:03 10 Şubat 2021 Çarşamba
Amerika DSÖ'nün Çin'i aklayan raporuna inanmadı
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19)

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, günlük basın brifinginde Vuhanda saha çalışması yapan DSÖ ekibinin raporunu ve ekibin başı Peter Ben Embarekin açıklamalarını değerlendirdi.

Psaki, DSÖ uzmanının sunduğu raporda ABDnin bir rolünün olmadığını, öncelikle söz konusu raporu detaylı şekilde inceleyeceklerini söyledi.
ABDnin Kovid-19un kökenlerine ilişkin kendi uzmanlarının Çinde bağımsız şekilde sahada araştırma yapmasını istediklerini kaydeden Psaki, ancak ondan sonra virüsün kökenleri konusunda daha net bir sonuca varacaklarını ifade etti.
DSÖ Gıda Güvenliği ve Hayvan Hastalıkları Uzmanı Peter Ben Embarek, Kovid-19un aracı türler vasıtasıyla insanlara geçme olasılığının yüksek bir ihtimal olduğunu ancak daha fazla spesifik çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etmişti.
Kovid-19’un kökenlerini araştırmak için Vuhan’daki saha çalışmaları üzerine değerlendirme yapan Danimarkalı uzman Embarek, virüsün Çindeki bir laboratuvardan sızma ihtimalinin olmadığını aktarmıştı.
Embarek, virüsün, dondurulmuş gıda ve ürün ticareti yoluyla bulaşmasının ihtimaller arasında olduğunu hatırlatmıştı.
Kovid-19 ilk kez Vuhandaki gıda pazarında görülmüştü
Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez, Çinin 31 Aralık 2019da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının ortaya çıktığını DSÖye bildirmesiyle haberdar olmuştu.
Hastalık, ilk kez Vuhanda deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan solunum rahatsızlığı şikayetiyle 17 Kasımda ilk hasta hastaneye başvurmuştu.
Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.
Çin, soruşturma çağrılarını geri çevirmiştiÇin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine dair soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin Nisan 2020de DSÖye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Son güncelleme: 13:03 10.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı