• Turkhane Logo

Almanya'dan Kavala çağrısı

Alman hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Kofler, Kavala’nın tutukluğunun

21:03 13 Mayıs 2020 Çarşamba
Almanya'dan Kavala çağrısı
Alman hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Kofler, Kavala’nın tutukluğunun

Alman hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Bärbel Kofler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararının ardından, Türk hükümetine tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavalanın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kofler, yaptığı yazılı açıklamada, AİHMnin kararına ve 18 Şubat 2020 tarihinde beraat etmesine rağmen, Osman Kavalanın tutukluluğunun devam etmesi benim için kabul edilemez ifadesini kullandı. AİHM, Türk hükümetinin Osman Kavalanın tahliyesi kararını bir üst merci olan Büyük Daireye taşıma başvurusunu reddetmiş, böylelikle AİHMnin Kavala için 10 Mart 2019da aldığı derhal tahliye kararı kesinleşmiş oldu.
Alman hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Kofler, AİHMin tahliye kararının artık uygulanması gerektiğine işaret ederek, Bu nedenle Türk hükümetine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden doğan yükümlülüklerine uyma çağrısı yapıyorum dedi. Kofler, bu çerçevede Türk hükümetinin Avrupa Konseyi ile yapıcı bir işbirliği içinde olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Kofler, Covid-19 salgının yaşandığı bugünlerde cezaevlerinde tutuklu bulunanlara da işaret ederek, Türk hükümetine ceza infaz düzenlenmesinden yararlanamayanlara yönelik insani bir tutum izleme çağrısında bulundu.
Anadolu Kültür Vakfının yöneticisi ve iş insanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinden beri cezaevinde bulunuyor. Osman Kavalanın başvurusunu değerlendiren AİHM, Kavalanın siyasi nedenlerle ve insan hakları savunucularını susturmak amacıyla tutuklandığı sonucuna varmıştı. AİHM, 10 Mart 2019da açıkladığı kararda, Ankaraya Kavalanın derhal serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.
AİHM kararına rağmen tahliye edilmeyen Kavala, Şubat ayında yargılandığı Gezi Parkı davasında beraat etmişti. Tahliyesi beklenen Kavala, 15 Temmuz kapsamında casusluk suçundan tutuklanma talebiyle yeniden mahkemeye sevk edilmiş ve tutuklanmıştı.

Son güncelleme: 21:03 13.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı