• Turkhane Logo

Almanya'dan iyi haber: 'Önlemler işe yaradı, salgının yayılma hızı yavaşladı'

Dünyanın gündemi koronavirüs olmaya devam ediyor. Vaka sayısı 1 milyonu aştı, koronadan ölümler ise 50 bini geçti.

20:45 03 Nisan 2020 Cuma
Almanya'dan iyi haber: 'Önlemler işe yaradı, salgının yayılma hızı yavaşladı'
Dünyanın gündemi koronavirüs olmaya devam ediyor. Vaka sayısı 1 milyonu aştı, koronadan ölümler ise 50 bini geçti.




Devletlerin aldığı önlemler ve vaka sayısındaki artışlar da gündemde. Almanya’da da koronavirüs vakalarının sayısında artış var ancak ülkenin en yetkin bilim kurumlarından olan Robert Koch Enstitüsü Başkanı Wieler, salgının yayılma hızında yavaşlama gözlendiğini belirtti.


Wieler koronavirüs salgını için ülkede alınan önlemlerin işe yaradığını, virüsün bulaşma oranının düştüğünü açıkladı. Robert Koch Enstitüsü, Almanyada koronavirüs salgınının durumuyla ile ilgili düzenli olarak basın toplantıları düzenliyor.

Enstitü Başkanı Wieler, bugün düzenlenen basın toplantısında Almanyada salgının yayılma hızını ölçmeye yarayan kriterlerden olan bulaştırma oranının şimdiye kadar alınan önlemler sayesinde bir” seviyesine düşürüldüğünü söyledi.

DW Türkçenin aktardığına göre bu, koronavirüs taşıyan bir kişinin çevresindeki bir” kişiye virüs bulaştırdığı anlamına geliyor. Wieler, temkinli bir iyimserlikle gelecek günlerde bu seviyenin birin altına inmesini umduğunu söyledi. Enstitü Başkanı, böylece koronavirüse bağlı ölüm oranın gerilemesinin de mümkün olduğunu kaydetti.

Almanyadaki son duruma göre, koronavirüs vakalarıyla birlikte virüse bağlı ölüm oranları da artıyor. Wieler, son belirlemelere göre Almanyadaki ölüm oranın yüzde 1,2 düzeyinde olduğunu belirterek, bu sayının artabileceği uyarısında bulundu.

Wieler, her vakaya koronavirüs testi yapılmadığı için koronavirüse bağlı ölümlerin gerçekte daha da yüksek olabileceğine işaret etti.

Robert Koch Enstitüsü, Almanyada bildirilen 79 bin 696 koronavirüs pozitif vaka olduğunu, bunun bir önceki güne göre altı binden fazla artış anlamına geldiğini açıkladı.

Ülkede koronavirüs nedeniyle şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin sayısı bir önceki güne göre 145 kişi artarak bin 17ye ulaştı.

Almanyada her 100 bin kişiden 96sı koronavirüse yakalanmış durumda. Ancak bu vaka yoğunluğu bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin vaka sayısının nüfusa oranla en sık rastlandığı yer ülkenin güneyindeki Bavyera eyaleti.

Bavyerada istatiksel olarak her 100 bin kişi de 146,5 kişi koronavirüse yakalanmış durumda

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Wieler, virüsten korunmaya ilişkin tavsiyelerde de bulundu. Koruyucu maske takmanın başkalarına virüs bulaşma riskini azaltacağını söyleyen Wieler, maskenin virüsün bulaşmasını önleyemeyeceği uyarısında bulundu.

Enstitü dün yaptığı açıklamada, bu konudaki tavsiyesinde değişikliğe gitmiş ve enfeksiyona yakalanmış kişilerin maske sayesinde çevreye virüslü damlacık yaymayı önleyebileceğini belirtmişti. Enstitü daha önce sadece solunum yollarında rahatsızlığı bulunan kişilere dışarıda maske kullanmalarını tavsiye ediyordu.  

Robert Koch Enstitüsü Başkanı, salgından en iyi korunma yönteminin hastalık belirtileri gösteren olası vakaların mutlaka evde kalması olduğunu vurguladı. Ayrıca toplu ulaşımda sosyal mesafenin korunmasına büyük özen gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Enstitü Başkanı Wieler, Almanyadaki yoğun bakım yatak sayısının artırılmış olmasının sevindirici olduğunu ancak şahsi kanaatinin mevcut kapasitenin de yeterli gelmeyeceği” yönünde olduğunu söyledi. Wieler, umarım bu konuda yanılırım” diye konuştu.

Alman Klinik Toplumu (DKG) Başkanı Gerald Gassın, Rheinische Post gazetesine verdiği bilgiye göre, Almanyada yoğun bakım yatak sayısı 28 binden 40 bine çıkarıldı. Gass, şu an için Almanyada 15 bin ila 20 bin yoğun bakım yatağının boş olduğu bilgisini verdi.

Son güncelleme: 20:45 03.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı