• Turkhane Logo

Almanya, Polonya ve İsveç birer Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

Almanya, Polonya ve İsveç, ülkelerinde faaliyet gösteren birer Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti.

20:54 08 Şubat 2021 Pazartesi
Almanya, Polonya ve İsveç birer Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti
Almanya, Polonya ve İsveç, ülkelerinde faaliyet gösteren birer Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti.


Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 18 Nisan 1961deki Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca Rusyanın Berlin Büyükelçiliğindeki bir çalışanın istenmeyen kişi ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, bu adımla Alman hükümetinin 5 Şubatta Rusyanın aldığı karara tepki gösterdiği ifade edildi.


Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus muhalif Aleksey Navalnye destek için yapılan yasa dışı protesto gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle bu üç ülkenin büyükelçiliklerinden 3 diplomat için benzer karar almıştı.

Rusyanın, aralarında Almanyanın Moskova Büyükelçiliğindeki bir çalışanın da bulunduğu birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden diplomatı sınır dışı ettiği anımsatılan açıklamada, Bu karar hiçbir şekilde haklı değildi. değerlendirmesinde bulunuldu.

Polonya ve İsveçten de aynı kararlar geldi.

AB, RUSYAYA YAPTIRIM SİNYALİ VERDİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, 4-6 Şubatta Moskovaya yaptığı ziyaretle ilgili değerlendirmesine yer verdiği blog yazısında, endişe verici AB-Rusya ilişkilerini görüştüğünü, ilişkilerin Aleksey Navalnyin tutuklanması ve ona destek verenlerin gözaltına alındığı protestolardan sonra daha da kötüleştiğini belirtti.

Borell, Rusyanın AB ile yapıcı diyalog fırsatını değerlendirmek istemediğini belirterek, bundan sonuç çıkarmak zorunda kalacaklarını, yaptırımların buna dahil olduğunu kaydetti.

Mart ayında yapılacak AB Zirvesi öncesindeki ziyaretinde hızla kötüye giden ilişkileri değerlendirmek istediğini aktaran Borrell, şunları kaydetti:

Saldırgan şekilde düzenlenen basın toplantısı ve ziyaretim sırasında AB ülkelerinden 3 diplomatın sınır dışı edilmesi kararı Rus makamlarının AB ile daha yapıcı diyalog fırsatını değerlendirmek istemediğini gösteriyor. Beklenmedik bir şey olmasa da bu durum aynı zamanda Rus stratejik bakış açısı anlamında da üzüntü verici. AB olarak bundan sonuç çıkarmak, Rusya ile ilişkilerimize vereceğimiz yönü dikkatlice yansıtmak ve kararlı şekilde birlik içinde ilerlemek zorunda kalacağız.

LAVROV İLE GERİLİM YÜKSELDİ

Borrell, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin merkezinde Navalny özelinde insan hakları ve temel özgürlükler konuları bulunduğunu belirterek, Rus mevkidaşımla görüşmemde Navalnyin acilen ve koşulsuz salıverilmesini ve kendisine yönelik suikast girişimi hakkında tam ve tarafsız soruşturma istediğimde zaman zaman gerilim yüksek seviyelere ulaştı. ifadesini kullandı.

Avrupalı diplomatların sınır dışı edilme kararını Lavrov ile toplantısının sonunda sosyal medyadan öğrendiğini aktaran Borrell, Rusyanın uluslararası taahhütlerinden kaynaklanan insan hakları yükümlülüklerine uymasını istediğini vurguladı.

DİPLOMASİDE İSTENMEYN KİŞİ NE ANLAMA GELİYOR?

Latince istenmeyen kişi anlamına gelen persona non grata terimi, devletlerarası hukukta, egemenliği altında bulunulan devletin, ülkesinde istemediği bir kişiyi ilân ederek ülke sınırları dışına çıkarma kararını ifade ediyor.

Bu, bir ülkenin başka bir ülkeye diplomatik yollardan uygulayabileceği en şiddetli kınama ve yaptırım yollarından biri olarak biliniyor.

Son güncelleme: 20:54 08.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı