• Turkhane Logo

ABD'nin rakipleri Çin, Rusya ve İran ilk kez ortak tatbikat yaptı

ABD'nin rakipleri olan Rusya, Çin ve İran, Ortadoğu'da artan etkilerini düzenledikleri ortak tatbikatla da ortaya koydular. Dün Umman Körfezi'nde gerçekleştirilen ve ilk kez yapılan tatbikatla ABD'ye mesaj verildi.

11:32 29 Aralık 2019 Pazar
ABD'nin rakipleri Çin, Rusya ve İran ilk kez ortak tatbikat yaptı
ABD'nin rakipleri olan Rusya, Çin ve İran, Ortadoğu'da artan etkilerini düzenledikleri ortak tatbikatla da ortaya koydular. Dün Umman Körfezi'nde gerçekleştirilen ve ilk kez yapılan tatbikatla ABD'ye mesaj verildi.





Financial Timestaki habere göre tatbikat ABDnin iki önemli rakibi Çin ve Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin gelişmesini yansıtıyor.  


İran Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Gulamrıza Tahani, Bu tatbikatın en önemli başarısı İranın izole edilemeyeceğini göstermesidir. dedi. Tahani, bu tatbikatla İran, Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin yeni bir merhaleye ulaştığını, önümüzdeki yıllarda bu sürecin devam edeceğini de belirtti. 

FTye açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili İrana sert tepki göstererek İran, bu tür tatbikatlarla bölgede deniz ulaşımının serbestçe yapılması konusunda hassas olan ülkeleri endişelendirmekten iki kez uzak durmalıdır. 

ABD Başkanı Donald Trumpın 2018 yılında İranla daha önce imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yeni yaptırımlar uygulamasından itibaren Basra Körfezi Washington ile Tahran arasında ciddi bir kriz bölgesi olarak değerlendiriliyor. 

İran bu yıl Haziran ayında bir ABD dronunu düşürürken, Temmuzda da karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle İngiliz bandıralı bir gemiye el koymuştu. 

Royal United Services Institute müdür yardımcısı Jonathan Eyal tatbikatın üç ülke tarafından ABDnin bölgedeki etkisinin azaldığını göstermek için mesaj vermek amacıyla sahnelendiğini öne sürüyor. 

Eyal, Her üçü de kazanan ülkeler olarak bu tatbikatı çok dikkatli bir şekilde hesapladılar: İran, bölgesel bir aktör olduğunu öne sürerken, Rusya Ortadoğuda kilit bir aktör olduğunu ortaya koymaya çalışıyor ve Çin ise küresel bir deniz gücü mesajı veriyor. Stratejik mesaj ise üç ülke Ortadoğudaki gelişmelere yön veriyor. diyor. 

İran sürekli olarak ABD ya da bölge ülkelerinin petrol satışını engellemesi durumunda petrol taşımacılığını sekteye uğratma tehdidinde bulunuyor. 

İranın güneyindeki Chabahar limanında başlayan tatbikat Hint Okyanusunun kuzeyinde devam ediyor. 

Rusya ortak tatbikatın yasal ve bölgesel istikrara destek olmayı amaçladığını belirtiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Biz bölgesel istikrar, güvenlik ve terörle mücadele konularıya uğraşıyoruz. Yasal zeminde yapılan bir tatbikat. açıklamasında bulundu. Üçlü inisiyatif, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerini de kapsayan ABD liderliğindeki koalisyonun Kasım ayında petrol taşımacılığını garantiye almak için gerçekleştirdiği tatbikattan sonra gerçekleşmesi dikkat çekiyor. İngiltere ve Avustralya da tatbikata savaş gemisi göndermişti. 

Tatbikatın gerçekleştirildiği bölge, dünyanın en yoğun petrol taşımacılığının yapıldığı Hürmüz Boğazı yakınlarında bulunuyor. Çin petrol ihtiyacının yarısını İrandan tedarik ediyor ve gemiler Hürmüz Boğazını kullanıyor. 

ABDnin ambargo kararından sonra İranın günlük ihracatı iki milyon 800 bin varilden 500 bin varile düşmüştü. Çin, İranın en büyük ithalatçısı durumunda. 

Tatbikatın bitmesinden hemen sonra İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarifin Rusyanın başkenti Moskovaya giderek ticari, ekonomik, insani ve diğer alanlarla ilgili görüşmeler yapması bekleniyor. 

Son güncelleme: 11:32 29.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı