• Turkhane Logo

AB'den Türkiye iddiası

Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Fransa’yla yaşadığı gerilime ilişkin AB’nin Ankara’ya yönelik yaptırım kartı masada.

20:50 03 Aralık 2020 Perşembe
AB'den Türkiye iddiası
Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Fransa’yla yaşadığı gerilime ilişkin AB’nin Ankara’ya yönelik yaptırım kartı masada.

Avrupa Birliği (AB), 10-11 Aralık’ta kritik bir zirve gerçekleştirecek. Doğu Akdeniz krizi nedeniyle Türkiye gündemiyle toplanacak zirve için AB’nin yaptırım listesinin hazır olduğu iddia edildi.

Duvar’ın Yunanistanın en eski gazetelerinden biri ve Atina’da Başbakanlık kulvarlarına yakın olan Estia gazetesinden aktardığına göre AB’nin yaptırım listesi hazır. Buna göre yaptırım listesinde seyahat sınırlaması ve ek vergi maddelerinin yer aldığı öne sürüldü.
Estia, “Brükselin seyahat sınırlaması getirmesi halinde Türkiye’nin turizm sektörünün darbe alacağı” vurgusunu yaptı. Haberde, AB’nin üzerinde durduğu ikinci yaptırım maddesinin ise Avrupaya ihraç edilen Türk ürünlerine ek vergi konulmasını içerdiği ifade edildi. Gazeteye göre böyle bir adımın hayata geçirilmesi durumunda, “Türk mallarının Avrupa pazarlarındaki rekabet özelliğini kaybedeceği” belirtildi.
Gazete, Yunanistan’ın talep ettiği silah ambargosunun gündeme gelemeyeceğine de yer verdi.
Haberde Almanyanın yaptırımlara karşı olduğuna da dikkat çekildi. AB Dönem Başkanı olan Almanyanın doğrudan yaptırım dayatılmasına karşı çıktığı ve bu listenin hemen devreye sokulmasına taraftar olmadığı belirtildi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin söz konusu yaptırımların Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerginliği yeniden tırmandıran adımlar atması halinde devreye sokulması gerektiği görüşünü taşıdığı ifade edildi.
Türkiye, AB Zirvesi öncesinde Oruç Reis Araştırma Gemisi bakım çalışmaları gerekçesiyle geçici bir süreliğine limana çekmişti. Bu adım AB Zirve öncesi gerginliği yumuşatıcı bir adım olarak değerlendirilmişti.

Son güncelleme: 20:50 03.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı