• Turkhane Logo

ABD yönetimi Rusya’ya yeni yaptırımlarını açıkladı: 10 Rus diplomat sınır dışı edilecek

ABD yönetimi, Beyaz Saray resmi sitesinden yaptığı açıklamayla, Rusya'nın ABD başkanlık 'seçimlerine müdahale etmesi' gerekçesiyle Moskova'ya uygulanacak yeni yaptırımları duyurdu.

16:20 15 Nisan 2021 Perşembe
ABD yönetimi Rusya’ya yeni yaptırımlarını açıkladı: 10 Rus diplomat sınır dışı edilecek
ABD yönetimi, Beyaz Saray resmi sitesinden yaptığı açıklamayla, Rusya'nın ABD başkanlık 'seçimlerine müdahale etmesi' gerekçesiyle Moskova'ya uygulanacak yeni yaptırımları duyurdu.


ABD yönetimi, Kasım 2020 seçimlerine müdahale ettiği ve Amerikan kamu kurumlarına yönelik kötü niyetli siber saldırılarda bulunduğu iddiasıyla Rusyaya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

ABDnin açıkladığı yaptırımlar kapsamında Washingtonda görev yapan 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine karar verildiği duyurulurken, Rusya bağlantılı 24 kurum ve kuruluş da ABD’nin yaptırım listesine eklendi.


Ayrıca Beyaz Sarayın Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABDnin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusyaya karşı önlemler alıyor denilen açıklamasında, 16 kurum ve 16 kişiye yaptırım uygulandığı ifade edildi.

6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini duyuran ABD yönetimi, 14 Haziran 2021 tarihinden itibaren Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABDli finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirdi.

SOLARWİNDS SALDIRILARINDAN RUSYA RESMEN SORUMLU TUTULDU

ABD’li kurumlara yönelik yapılan SolarWinds bağlantılı siber casusluk saldırıları kapsamında Rusya’nın resmen suçlandığı açıklamada, “ABD, Rusya Dış İstihbarat Servisi’ni (SVR) SolarWinds Orion platformunun ve diğer bilgi teknolojisi altyapılarının kullanıldığı geniş kapsamlı siber casusluk kampanyasının resmen faili ilan ediyor” denildi.

Beyaz Saray açıklamasında, Kırım yarımadasını fiziksel olarak Rusyaya bağlayan Kerç Köprüsünün inşasında bulunan şirketler ve bazı Kırım yetkilileri de ABDnin yaptırım listesine dahil edildi.

RUSYA: YAPTIRIMLARIN SONUÇLARI KONUSUNDA DEFALARCA UYARMIŞTIK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD yönetiminin yeni yaptırım kararı karşısında buna bir yanıt vermelerinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Söz konusu adımın sonuçları konusunda ABD’yi defalarca uyarmıştık” dedi.

Sputnik Türkçenin aktardığına göre, Zaharova ayrıca, Yaptırımlar iki ülkenin de çıkarlarına ters. Rusya yaptırımlara cevap verilecektir, tüm sorumluluk ABD tarafına aittir. Moskova ile ilişkileri bozmanın bedelini ABDnin ödeyeceğinin farkına varması lazım. Moskova’daki ABD Büyükelçisi, yeni yaptırımlarla ilgili olarak Rusya Dışişleri’ne çağrıldı, kendisiyle yapılacak konuşma sert olacak ifadelerini kullandı.

“ABD’NİN ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ BİZİ EN KÖTÜ SENARYOLARA HAZIRLIYOR”

Geçen ay Bidenin Putinin bir katil olduğunu düşündüğünü söylemesinin ardından ABD-Rusya ilişkileri daha da gerilmişti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, Amerikanın eylemlerinin düşmanlığı ve öngörülemezliği, bizi genel olarak en kötü senaryolara karşı hazırlıklı olmaya zorluyor dedi.

Son güncelleme: 16:20 15.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı