• Turkhane Logo

ABD yıllık sığınmacı kotasını 15 binden 62 bin 500’e çıkaracak

ABD Başkanı Joe Biden, bu yıl ülkeye kabul edilecek mülteci kotasını 15 binden 62 bin 500’e çıkaracağını bildirdi. Biden’ın mülteci kotasını ABD tarihinin en düşük seviyesinde tutması destekçilerinin tepkisine neden olmuştu.

14:43 04 Mayıs 2021 Salı
ABD yıllık sığınmacı kotasını 15 binden 62 bin 500’e çıkaracak
ABD Başkanı Joe Biden, bu yıl ülkeye kabul edilecek mülteci kotasını 15 binden 62 bin 500’e çıkaracağını bildirdi. Biden’ın mülteci kotasını ABD tarihinin en düşük seviyesinde tutması destekçilerinin tepkisine neden olmuştu.



ABD Başkanı Joe Biden, Donald Trump döneminde düşürülen yıllık sığınmacı kotasını 15 binden 62 bin 500’e yükseltti.

Öncesinde bu kotayı artırmayacağını duyuran Biden, Demokrat Parti tabanı ve sığınmacı örgütlerinden gelen tepkilerden sonra kararını değiştirdi. Biden, düşük kotanın mültecileri destekleyen, hoş karşılayan bir ülke olarak ‘ABD’nin değerlerini yansıtmadığını’ söyledi.


Biden, ‘‘Bugün bu adımı atmak dünya genelinde çok zorluk çeken ve endişe içinde yeni hayatlarına başlamayı bekleyen mültecilerin kafasındaki şüpheleri ortadan kaldıracak’’ dedi.

ABD’nin sığınmacılara kapısını açan ve onları destekleyen bir ülke olduğunu belirten Biden, kendisinden önceki hükümetin bu alanda yaptığı hasarı onarmayı hedeflediğini vurguladı.

Sığınmacı İşleme Merkezi verilerine göre Ekim-Mart ayları arasında ABD’ye 2 bin sığınmacı kabul edildi.

KOTAYI 15 BİNDE TUTMA KARARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Trump, görev süresi boyunca mülteci programının kapsamını istikrarlı şekilde daraltmıştı. Barack Obama döneminde 110 bin olan sığınmacı kotası Donald Trump döneminde 15 bine düşürülmüştü.

Biden seçim kampanyası sırasında bu kotayı artıracağını açıklamış, Nisan ayında ise 15 binlik kotanın ‘ulusal çıkarlara uygun ve insani endişeleri gidermeye yeterli’ olduğunu açıklayarak destekçilerini şaşırtmıştı.

Biden geçen ay Somali, Suriye ve Yemen’den sığınmacı yasağını kaldırıp Afrika, Orta Doğu ve Orta Amerika’ya ayrılan kotaları artırmakla yetinmişti.

Ocak ayında göreve gelmesinin ardından Biden, programın kotasını arttırma sözü vermiş, ancak Meksika sınırında büyüyen mülteci krizi karşısında yönetiminin imajının kötü etkilenmemesi için destekçilerini şaşırtarak kotayı düşük seviyede tutmaya devam edeceklerini açıklamıştı. Fakat Biden gelen tepkiler üzerine kararını gözden geçirdi.

Demokrat Parti’nin etkili Kongre üyelerinden Alexandria Ocasio-Cortez bu seviyedeki bir kotanın ‘yabancı düşmanı ve ırkçı’ olduğunu söylemişti.

ABD’nin iki farklı sığınmacı programı bulunuyor. Bunlardan biri ülkeye girdikten sonra sığınma başvurusu yapanları kapsarken diğeri yurt dışından başvuruları kapsıyor. Biden’ın artırdığı kota, yurt dışından yapılan başvurulara dair getirilen kotaydı.

GEÇ KARAR NEDENİYLE KOTANIN DOLMASI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR

Biden, mali yılın sonu olan 30 Eylül’e kadar ABD’nin toplam 62 bin 500 mülteciyi ağırlayabileceğinin veya gelecek yıl 125 bin kabul hedefine ulaşabileceğinin şüpheli olduğunu söyledi.

Biden, ‘‘Üzücü gerçek şu ki bu yıl 62 bin 500 kabule ulaşamayacağız. Son dört yılın zararını telafi etmeye çalışıyoruz. Bu biraz zaman alacak; ancak çalışmaya devam ediyoruz’’ dedi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi Biden’ın kapasite sınırlamalarından bağımsız olarak kotayı arttırarak, mülteci kabul sürecinin ABD’nin dünyadaki yerinin önemli bir parçası olduğu mesajını vermek istediğini söyledi.

Biden’ın geç karar vermesi ABD’ye girişine izin verilen yüzlerce mültecinin uçaklarını iptal etmesine neden oldu.

Son güncelleme: 14:43 04.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı