• Turkhane Logo

ABD Kongresi, Türkiye'ye S-400 yaptırımları için düğmeye bastı

ABD Kongresi, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırımları da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'na (NDAA) son şeklini verdi.

22:36 04 Aralık 2020 Cuma
ABD Kongresi, Türkiye'ye S-400 yaptırımları için düğmeye bastı
ABD Kongresi, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırımları da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'na (NDAA) son şeklini verdi.


Senato ve Temsilciler Meclisinin kendi versiyonlarını tek metinde birleştiren yasa tasarısının gelecek hafta Kongrenin iki kanadında da oylanması bekleniyor.

Tasarıda, Başkanın Türkiyeye 30 gün içinde ABDnin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasasında (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.


CAATSA YAPTIRIMLARI

CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump 2017de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımların Türkiyeye karşı uygulanmasını engellemişti.

Türkiyenin ABDden Patriot hava savunma sistemleri alamadığı için Rusyadan S-400 silahını aldığını, bundan dolayı Türk hükümetinin cezalandırılmaması gerektiğini kaydeden Trump, CAATSAda kendisine tanınan muafiyet yetkisini kullanma yolunu seçmişti.

Defensenews haber sitesi, tasarının gelecek hafta onaylanması halinde görevini 20 Ocakta Joe Bidena devredecek olan Trumpın Türkiyeye yaptırım uygulamak zorunda kalacağına dikkat çekti.

Tasarıda Türkiyenin Rusyadan 2,5 milyar dolara satın aldığı S-400lerin CAATSA kapsamına giren önemli bir işlem olduğu belirtiliyor.

CAATSA, Rusyadan savunma sistemleri alan ülkelere bir dizi yaptırım içeriyor.

Washington, Rusyadan S-400 sistemlerinin Temmuz 2019dan itibaren Türkiyeye getirilmeye başlanması üzerine Türkiyeyi 2001den beri ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkartmış, parasını verdiği savaş uçaklarını teslim etmemişti.

NATO S-400lerin ittifak için tehdit oluşturduğunu ve özellikle F-35lerin teknik sırlarını tehlikeye atacağını savunuyor

Tasarıda, ABD Başkanının Türkiyede S-400 sistemi bulunmadığını teyit etmesi halinde yaptırımları kaldırabileceği belirtiliyor.

TÜRKİYENİN ALDIĞI F-35LERİ ABD HAVA KUVVETLERİ KULLANACAK

Ulusal Savunma Yetkilendirme Tasarısı, Türkiyenin programdan çıkarılmadan önce aldığı altı adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetlerince kullanılmasına da yetki veriyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunun Demokrat üyelerinden Rob Menendez tasarının son şeklini almasından sonraki Twitter mesajında NDAAya Trumpı şimdiye kadar şimdiye kadar uygulamayı reddettiği yaptırımları uygulamaya mecbur edecek bir hüküm konulmasına katkıda bulunduğu için inanılmaz derecede gurur duyduğunu belirtti.

Son güncelleme: 22:36 04.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı