• Turkhane Logo

40 bin testin 15 bini Saray çalışanlarına yapılıyor!

Genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Türkiye’de günlük açıklanan koronavirüs test sayılarıyla ilgili dikkat çekici bir iddiayı gündeme getirdi.

17:58 03 Ağustos 2020 Pazartesi
40 bin testin 15 bini Saray çalışanlarına yapılıyor!
Genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Türkiye’de günlük açıklanan koronavirüs test sayılarıyla ilgili dikkat çekici bir iddiayı gündeme getirdi.

Dresden Teknik Üniversitesi’den Genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Özgürüz Radyo’da katıldığı programda Türkiye’deki koronavirüs testlerinin yetersiz olduğunu belirtti. Kızıl, “Türkiye’deki test kriterleri zaman geçtikçe daha ufak bir hasta kesimini görmek üzere biçimlendiriliyor. Test sayıları az. Türkiye’nin 4 katı nüfusa sahip ABD’de günde 800 bin ile 900 bin arası test yapıyor” şeklinde konuştu.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARINA 3 GÜNDE 1 TEST ZORUNLULUĞU’

Kızıl, Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına 3 güne bir test zorunluluğu olduğunu kaydederek, “İddiaya göre Cumhurbaşkanlığının 42 bin personeline 3 günde 1 düzenli test yapılma zorunluluğu var. Eğer doğruysa test sayılarının 15 bini sadece bu insanlara yapılıyor” dedi.


Kızıl, iddiayı sosyal medya hesabından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Cumhurbaşkanlığının 42 bin personeline üç günde bir düzenli test yapılma zorunluluğu var mı? Varsa bu kişilere yapılan günde ortalama 15 bin test günlük verilere dahil mi? Geri kalan günlük 30 bin test kapsamlı bir pandemi taraması için yetersiz değil mi?” sorularını yönelterek bir kez daha gündeme getirdi.

‘EKONOMİK FAALİYET, İNSAN HAYATINDAN ÖNEMLİ’ 

Özgürüz Radyo’daki programda Çağhan Kızıl, pandemi süreciyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Siyasi ve ekonomik çıkarlar için insanların hayatı riske atılmamalı. Türkiye’de turizmin açılması, sınavlar vb. faaliyetler ne yazık ki insanların hayatından daha önemli.
Son testi negatif çıkan ve Covid’e bağlı semptomlardan hayatını kaybeden insanların ölüm nedeni Covid olarak yazılmıyor ve ölüm oranları düşürülüyor.

‘SAYILAR ARTTIĞI İÇİN YOĞUN BAKIM VERİLERİ ÇIKARILDI’ 

Yoğun bakım ve entübe verilerinin tablodan çıkarılma nedeni bakan tarafından uluslararası standartlar olarak açıklandı ancak o standartlar böyle değil. Türkiye’de bu sayılar arttığı için bu veriler çıkarıldı. Semptomlarınız olsa bile test olmanız hekim onayına bağlı ve testlerin güvenilirlik sorunundan da bahsetmiştik.

Bu etkenler bir araya geldiğinde vaka sayılarının gerçeği yansıtması mümkün görünmüyor. Türkiye’deki test kriterleri zaman geçtikçe daha ufak bir hasta kesimini görmek üzere biçimlendiriliyor. Test sayıları az. Türkiye’nin 4 katı nüfusa sahip ABD’de günde 800 bin ile 900 bin arası test yapıyor.”

Son güncelleme: 17:58 03.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı