• Turkhane Logo

Türkiye internet hızında Avrupa’da sonuncu; dünyada 100. sırada

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile öğrencilerin eğitimine destek olurken Salı günü sistemin çökmesi üzerine Türkiye’deki internet hızının online eğitim için yeterli olup olmadığı tartışma konusu oldu.

13:48 24 Eylül 2020 Perşembe
Türkiye internet hızında Avrupa’da sonuncu; dünyada 100. sırada
Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile öğrencilerin eğitimine destek olurken Salı günü sistemin çökmesi üzerine Türkiye’deki internet hızının online eğitim için yeterli olup olmadığı tartışma konusu oldu.


Peki, dünya internet hızı sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada? En hızlı internete sahip ülkeler hangisi? Avrupa’da en yüksek internet hızı hangi ülkede?

İnternet hızı koronavirüs nedeniyle dünya genelinde online eğitimin yaygınlaşmasıyla daha da önemli hale geldi. Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile öğrencilerin eğitimine destek olurken Salı günü sistemin çökmesi tartışma konusu oldu. Türkiye’de internet hızının online eğitim için yeterli olup olmadığı tartışma konusu. Peki, dünya internet hızı sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada? En hızlı internete sahip ülkeler hangisi? Avrupa’da en yüksek internet hızı hangi ülkede?


EBA sisteminin Salı günü çökmesinin ardından, Türkiye’deki internet hızı merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA sisteminin çökmesinin nedenini talep yoğunluğuna bağlamıştı. ‘’Speedtest’’ adlı internet sitesinin verilerine göre Türkiye’de Ağustos ayındaki ortalama internet hızı 27.95 Mbps olarak açıklandı. Türkiye bu ortalama ile Avrupa ülkeleri arasında son sırada bulunurken, 174 ülkenin bulunduğu listede de 100. sırada yer aldı. Türkiye dünya ortalamasının da çok altında yer alıyor.

TÜRKİYE; ANDORRA, KOSOVA VE MOLDOVA’NIN ALTINDA

Speedtest adlı internet sitesinin Ağustos ayında yayımladığı verilere göre, Türkiye’nin Moldova, Kosova, Andorra, Arnavutluk gibi Avrupa ülkelerinin ardından son sırada yer alması dikkat çekti. Ortalama 27.95 Mbps internet hızına sahip olan Türkiye’ye en yakın Avrupa ülkesi ise Yunanistan oldu. Komşu ülke Yunanistan’da ortalama internet hızı 28.91 Mbps olurken, listede de Türkiye’nin bir basamak üstünde yer aldı. Türkiye’nin ortalama internet hızı Bulgaristan’ın (60.83 Mbps) yarısı bile olamadı. Dünyada ortalama internet hızı 84.33 Mbps olurken, Türkiye bu ortalamanın çok altında yer aldı.

EN HIZLI İNTERNETE SAHİP AVRUPA ÜLKESİ ROMANYA

Avrupa ülkeleri arasında en yüksek internet hızına sahip olan ülke Romanya oldu. Speedtest’in verilerine göre Ağustos ayında ortalama 175.39 Mbps internet hızı olan Romanya, 174 ülkenin yer aldığı listede de üçüncü sırada yer aldı. Avrupa’da en hızlı internete sahip Romanya’nın ardından İsviçre (170.67 Mbps), Lihtenştayn (164.47 Mbps), Fransa (158.44 Mbps) ve Macaristan (156.66 Mbps) geliyor.

SELÇUK: ‘’EBA’NIN ÇÖKMESİ BİZİM İÇİN OLUMLU BİR HABER’’

Salı günü uzaktan eğitim için Miili Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan EBA çökmüştü. EBA sisteminin çökmesi hakkında ‘’bizim için olumlu bir haber’’ savunmasını yapan Bakan Ziya Selçuk, ‘’Bu bizim için olumlu bir haber çünkü inanılmaz bir talep var. Özellikle yüz yüze eğitimin başladığı günlerde bu talepte bir sıçrama oluştu. Bunla ilgili teknik arkadaşlar çalışıyor. Dünyanın çok büyük sitelerinde kimi zaman duraksamalar, aksamalar oluyor. Belli bir süre sonra gideriliyor.” dedi. Bu altyapının giderek daha da güçleneceğini belirten Ziya Selçuk “Bu talebin karşılanması için her türlü tedbiri alıyoruz almaya da devam edeceğiz. Bu anlamda EBA destek merkezlerinin bugün itibarıyla yarım saat önceki sayı itibarıyla 8 bin 668 olduğu, akşama kadar 9 bin olur sanırım. Oralarda da çok daha rahat bir erişim imkanı olacak. Gereken tedbirler alınıyor” yorumunda bulundu.

ÖĞRENCİLER BİLGİSAYAR VE İNTERNETE ERİŞEBİLİYOR MU?

Öte yandan, Türkiye’de öğrencilerin eğitim için bilgisayar ve internete ne kadar erişebildiği de tartışma konusu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre Türkiye öğrencilerin eğitim amacıyla bilgisayara erişiminde 77 ülke için 64. oldu. İnternete erişimde ise Türkiye 77 ülke içinde 70. sırada yer aldı. Türkiye bu iki alanda ise Avrupa’da sonuncu durumda.

 

Son güncelleme: 13:48 24.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı