• Turkhane Logo

NASA'dan ortasında büyük bir boşluk olan galaksi fotoğrafı

Uzay bilimi her geçen gün yeni keşiflerde bulunuyor. NASA'nın en güçlü uzay teleskobu olan Hubble, ışık saçan bir galaksinin net bir fotoğrafını çekti.

15:09 07 Temmuz 2020 Salı
NASA'dan ortasında büyük bir boşluk olan galaksi fotoğrafı
Uzay bilimi her geçen gün yeni keşiflerde bulunuyor. NASA'nın en güçlü uzay teleskobu olan Hubble, ışık saçan bir galaksinin net bir fotoğrafını çekti.



NGC 2775 olarak adlandırılan galaksi, 67 milyon ışık yılı uzakta ve artık eskisi kadar fazla yıldız ortaya çıkmıyor.

Uzay bilimciler, galaksinin ortasındaki ışık saçan boşluğa bakarak bu yorumu yapıyor; tam merkezde oldukça kabarık ve boş bir alan var.


Galaksi daha gençken merkezi çok daha hareketliydi, yoğunlaşan gazlar yeni yıldızlar yaratıyordu. Ancak şu an tüm gazın kullanıldığı ve yeni yıldızların ortaya çıkamadığı görülüyor.

Gökbilimcilere göre galaksinin merkezinden etrafa yayılan kolları, koyu renkli toz kitleleri ve gaz bulutları sebebiyle yünlü, pofuduk, tüylü bir görüntü ortaya çıkarıyor. Milyonlarca genç yıldız da sislerin arasında mavi renkte parlıyor.

Sarmal şeklindeki diğer galaksilerde, örneğin Samanyolunda, yıldızlar ve gazlar daha fazla sıkıştırılmış olduğu için kollar arasında çok daha net ayrımlar görülüyor.

NASA, Hubbleı dünyanın yörüngesine Nisan 1990da gönderdi. O zamandan beri teleskop yeni gezegenler, yeni galaksiler keşfetti ve kara deliklerle ilgili yeni detayların ortaya çıkarılmasına yardımcı oldu. Ancak dünya, bilim insanlarının tahminlerinden çok daha hızlı ilerledi.

BBC Türkçenin aktardığına göre, yakın zamanda kullanılmaya başlayacak olan yeni teleskoplar, Hubbleın çektiklerinden çok daha net ve etkili fotoğraflar sağlayabilir.

Bir sonraki teleskop projesi James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bugüne kadar uzayı fotoğraflamak için kullanılan tüm teleskoplardan daha gelişmiş kameralar kullanacak.

Gelecek olan bu fotoğraflar, bilim insanlarının Samanyolu galaksisinin nasıl oluştuğu ve zaman içinde nasıl evrildiğiyle ilgili en büyük sorularını da çözmeye yardımcı olabilir.

Bir sonraki teleskobun parçaları uzun bir zaman önce bir araya getirildi ve şu an Kaliforniyadaki Northrop Grumman faaliyet merkezinde uzun bir test sürecinin içinde. Süreç başarılı geçerse 30 Mart 2021de fırlatılması planlanıyor.

Buna ek olarak geliştirilmekte olan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu da, Hubbleın yüz katı kadar genişlikte bir görüş açısına sahip olacak.

Nancy Grace Roman, Hubbleın fırlatılmasını sağlayan Amerikalı kadın astronottu, isim ona atfen verildi.

2020lerin ortalarında uzaya gönderilmesi planlanan bu teleskobun da, Güneş Sisteminin dışındaki yeni gezegenleri fotoğraflaması ve kara enerji ile ilgili daha fazla bilgi sağlaması için çalışılıyor. Kara enerji, kainatın yüzde 68ini kaplayan ve genişlemesini sürdüren gizemli bir enerji türü.

Fırlatıldıktan sonra 5 yıl ömrü olacak olan Roman Uzay Teleskobunun bir milyar galaksiden gelen ışıkları ölçmesi, Samanyolunun derinlerini incelemesi ve 2 bin 600 kadar yeni gezegeni keşfetmesi ve tümünü fotoğraflaması hedefleniyor.

Teleskop, aynı zamanda Albert Einsteinın izafiyet teorisinin test edilmesine de yardımcı olacak.

Son güncelleme: 15:09 07.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı