• Turkhane Logo

Bilim insanlarından 'beyni değiştiren' teknik: Korkuları yenmek mümkün olabilir

Japonya'dan bilim insanları, yapay zeka ve beyin görüntüleme teknolojisini birleştirerek yeni bir teknik geliştirdi.

16:29 26 Şubat 2021 Cuma
Bilim insanlarından 'beyni değiştiren' teknik: Korkuları yenmek mümkün olabilir
Japonya'dan bilim insanları, yapay zeka ve beyin görüntüleme teknolojisini birleştirerek yeni bir teknik geliştirdi.


The Decoded Neurofeedback (Deşifre edilmiş sinirgeribildirim) adı verilen tekniğin travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete veya fobi gibi psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmede kullanılabileceği düşünülüyor.

Independent Türkçenin aktardığına göre, bilim insanları tekniğin henüz herkeste işe yaramadığını söyledi. Veriler 5 farklı araştırmaya katılan 60tan fazla kişiden elde edilirken başka uzmanların teknolojiyi geliştirmeye yardımcı olabileceğini umuduyla yayımladı.


STRESTEN VE İLAÇLARIN YAN ETKİLERİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN


Hakemli bilimsel dergi Scientific Datada yayımlanan araştırmanın başyazarı, ATR Uluslararası Enstitüsünde (ATR) araştırmacı Dr. Aurelio Cortese, teknolojilerinin yeni tedavi yöntemleri deneyen hastalara büyük faydalar sağlayabileceğini söyledi ve şöyle devam etti:

Hastalar maruz kalma terapisinin getirdiği stresten veya ilaçların yan etkilerden kurtulabilir. Dolayısıyla The Decoded Neurofeedback tekniğini hızlıca geliştirmemiz çok önemli ve bu sadece daha fazla bilim insanının veriler üzerinde çalışması durumunda mümkün olacak.

Daily Mailin haberine göre araştırma ekibi, teknolojilerinde yapay zekayla fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemeyi (fMRI) birleştirdi. Bu sayede örneğin araknofobiden (örümceğimsi korkusu) mustarip bir kişi tarantula fotoğrafı gördüğünde, beyninin verdiği tepki incelenebildi.

Bilim insanları, söz konusu kişi tarantulayı her gördüğünde beyninin belirli bir şekilde tepki verdiğini tespit ederken veriler bilgisayarla kaydedildi.

Ancak bununla aynı görünen tepkiler de beynin doğal aktiviteleri sırasında ortaya çıkıyor.

Tepkiler korkuyla aynı anda gerçekleştiği zaman, katılımcılara para ödülü verildi.

En nihayetinde bu olumlu pekiştirmenin beyni değiştirdiği görüldü. Yani araknofibisi olan bir kişi örümcek gördüğünde farklı tepkiler vermeye başladı.

ATRdan Dr. Mitsuo Kawato, araştırmaya dair şöyle konuştu:

The Decoded Neurofeedback deneylerinde beyin görüntüleme, beyindeki aktiviteleri görüntüleme ve belirli bir hafıza ya da zihinsel duruma benzeyen karmaşık aktivite modellerini tanımlamak için kullanılıyor. Model her tespit edildiğinde, katılımcılara küçük bir ödül veriyoruz. Bunun gibi basit bir eylem, orijinal hafızayı veya zihinsel durumu değiştiriyor.

Son güncelleme: 16:29 26.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı