• Turkhane Logo

Salgın tırmanıyor; para yok, önlem yok!

İktidar temsilcilerinin söylemlerinin aksine salgında kontrol büyük oranda kaybedilmiş durumda.

12:32 26 Ekim 2020 Pazartesi
Salgın tırmanıyor; para yok, önlem yok!
İktidar temsilcilerinin söylemlerinin aksine salgında kontrol büyük oranda kaybedilmiş durumda.


Özellikle İstanbul’da hastaneler tıklım tıklım. Test için oluşan kuyruklar yüzlerce metreyi buluyor. Orta büyüklükteki bir hastanede bile günlük yapılan testlerde 80-100 pozitif vaka tespit ediliyor. Türkiye’de günlük hasta sayısı resmi rakamlara göre 2 bini aştı. Ancak gerçek vaka yani testi pozitif çıkan hasta sayısı en iyi ihtimalle 15 binin bile üzerinde.

KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu vakaların yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunu söylüyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de dün önemli bir açıklama yaptı. Kentteki vaka sayılarının 20 gün öncesine göre 3,5 kat arttığını, son 10 günde ise ikiye katlandığını belirtti.


Avrupa’da bir çok ülke yeni önlemler ve destek paketleri açıklıyor. Esnafa, işverene ve hane halkına doğrudan hibe veriliyor. Ancak Türkiye’de hazine tam takır! İlk dalgada bile esnafa ‘kuruş’ hibe etmeyen, sadece faizli kredi vererek daha da borçlandıran iktidarın ikinci dalgada herhangi bir yardımda bulunması söz konusu bile değil. Acil ve sert tedbirler alınmazsa, Türkiye’de salgının birkaç hafta içerisinde tamamen kontrolden çıkmasından endişe ediliyor.

Covid 19’da ikinci dalga bütün dünyayı derinden sarsıyor. ABD’de cuma günü koronavirüs vaka sayısında rekor kırıldı. Amerikan Covid Tracking Project (Covid İzleme Projesi) Cuma günü 83.010 yeni vaka bildirdi. Fransa’da önceki gün 24 saatte 41 bin 622 kişide daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmesiyle salgının başından bu yana görülen günlük en yüksek vaka sayısına ulaşıldı.

Hollanda’da son haftalarda koronavirüs vakalarının hızla artması sonucu hastanelerde ortaya çıkan kapasite sorunu nedeniyle, yoğun bakımdaki bazı Covid-19 hastaları Almanya’daki hastanelere naklediliyor. İngiltere’de önceki gün 21 bine yakın hasta rapor edildi. Belçika’da hükümet orduyu göreve çağırdı. Özellikle bazı bölgelerde hastanelerin tamamen dolduğu açıklandı.

İSPANYA’DA İKİNCİ ULUSAL OHAL İLAN EDİLDİ

İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde yaz aylarında askıya alınan kısıtlama önlemleri yeniden başlatıldı. Mart ve haziran ayları arasında uygulanan OHAL’e nazaran bu kez önlemleri oldukça hafifleten, yerel yönetimlere daha fazla yetki veren hükümet, ülke genelinde gece sokağa çıkma yasağı getirdi. Bununla birlikte, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), AB üyeleri ve İngiltere’deki virüs bulaşma hızının, ilk dalgaya kıyasla çok ciddi bir seviyeye ulaştığını açıkladı.

TÜRKİYE’DE GERÇEK RAKAMLAR NE DİYOR?

Türkiye’de de durum Avrupa’dan farklı değil. Her ne kadar iktidar gerçek rakamları saklasa da sahadaki görüntü salgının kontrolden çıkmak üzere olduğunu gösteriyor. Sağlık Bakanlığı’nın günlük verilerine göre ‘hasta’ sayısı 2 bini aşmış durumda. Türkiye, bütün dünyadan farklı olarak, testi ‘pozitif’ çıkan ancak semptom göstermeyenleri ‘hasta’ kabul etmiyor. Söz konusu kişiler ‘vaka’ olarak değerlendiriliyor. Ancak bakanlığın verilerinde söz konusu ‘vaka’ sayısı hiç açıklanmıyor.

HASTA SAYISI 1 AYDA 3’E KATLANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki hafta önceki açıklamasında, “Nisan ayında testlerden pozitif çıkma oranı yüzde 20 idi. Bu oran şimdi yüzde 10’a düştü.” demişti. Ancak son iki haftada hastalığın yayılma hızının arttığı biliniyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, iki gün önce yaptığı açıklamada, son 1 ayda Çapa’da PCR testi pozitif çıkanların sayısının 3’e katlandığını söylemişti. Aynı şekilde Sağlık Bakanı da vaka sayısının giderek tırmandığını söyledi iki gün önce.

Koca, İstanbul’daki vaka sayısının Türkiye genelinin yüzde 40’ına Ankara’nın da 5 katına ulaştığını ifade etti. Önceki gün ise ‘evde misafir kabul edilmemesini’ tavsiye etti. 

İZMİR VALİSİ’NDEN ÜRKÜTEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger dün kentteki vaka sayılarının 20 gün öncesine göre 3,5 kat arttığını, son 10 günde de ikiye katlandığını yazdı. Köşger, “Durumun ciddiyeti artarak devam ediyor. Koronanın mutasyona uğradığı ve ölümcüllüğünün azaldığı iddiası da doğru değil. Son iki günde 15 hemşehrimizi Korona’dan kaybettik. Bir kez daha İzmirlileri dikkatli olmaya çağırıyorum,” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK VAKA SAYISI 17 BİNİN ÜZERİNDE

Testlerde yüzde 10 olarak açıklanan vaka oranının arttığını bizzat Sağlık Bakanı Koca ve Prof. Dr. Tufan Tükek doğruladı. Dolayısıyla söz konusu oranın en iyi ihtimalle yüzde 15 bile olduğu düşünüldüğünde Türkiye’de günlük ‘vaka’ sayısı 17 bini geçiyor. TTB’nin anketi de bu rakamı doğruluyor. TTB anketine göre sadece aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’nın bin 600 ‘hasta’ açıkladığı gün 14 bin 400 vaka bildirdi.

SALGIN TAMAMEN KONTROLDEN ÇIKABİLİR

‘Önce ekonomi’ diyen AKP rejimi, yeni önlemler alıp almama konusunda kararsız. Zira dükkanların yeniden kepenk kapatması zaten komada olan ekonominin çakılması anlamına geliyor. Avrupa yeni önlemler ve destek paketleri açıklıyor zira paraları var. Ancak Türkiye’de hazine tam takır! İlk dalgada bile esnafa ‘kuruş’ hibe etmeyen iktidarın ikinci dalgada herhangi bir destek vermesi söz konusu bile değil.

Özellikle İstanbul’da hastaneler tıklım tıklım. Hastane binalarının önünde uzun test kuyrukları var. Orta büyüklükte bir hastanede günlük 100 civarında hastaya ‘pozitif’ tanısı konuluyor. İktidar acil olarak ciddi tedbirler almazsa, salgının tamamen kontrolden çıkmasından endişe ediliyor.

Son güncelleme: 12:32 26.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı