• Turkhane Logo

Merkez Bankası’nın yeni stratejisi: Belirsizlik!

Merkez Bankası piyasaları ters köşe yaptı. Piyasada oluşan güçlü beklentilere rağmen politika faizinde bir değişikliğe gitmedi.

09:26 23 Ekim 2020 Cuma
Merkez Bankası’nın yeni stratejisi: Belirsizlik!
Merkez Bankası piyasaları ters köşe yaptı. Piyasada oluşan güçlü beklentilere rağmen politika faizinde bir değişikliğe gitmedi.



Sürpriz karar sonrasında döviz kurları sert yükseldi. Karar öncesi 7,80’in altını gören Dolar, gün içerisinde 7,9799’a kadar çıkarak bir rekor daha kırdı. Euro ise 9,22’den 9,44’e fırladı.

KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre İlerleyen saatlerde MB’den bir hamle daha geldi. ‘Arka kapıdan dolanan’ MB, geç likidite penceresi faizini 150 baz puan artırarak yüzde 14,75’e yükseltti. Ancak bu hamle de beklenen etkiyi yapmadı. Euro 9,40, Dolar kuru ise 7,95 seviyesinde dengelendi. Merkez Bankası’nın kararının ardından Bakırköy Meydan’da döviz bürolarında dolar satış 8,10 TL’ye, Euro satış ise 9,55 TL’ye çıktı.


PİYASA KİME GÜVENECEK, NASIL TAHMİN YAPACAK?

Piyasalarda ‘olumlu adımların devam edeceğinin teminatı’ için en az 150 baz puan bir artış bekleniyordu. Faiz artırımı beklentisi satın alındı ve dolar 7,79’a kadar geriledi. Ancak MB, beklenenin aksine faizi sabit tuttu. 

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “TCMB, arttırmıyormuş gibi yaparak faizi yükseltme yöntemini para politikasının temel yöntemi olarak belirlemiş görünüyor. Böylece sadeleştirme söylemiyle çıkılan yolda para politikası tam anlamıyla arap saçına dönmüş bulunuyor,” yorumunu yaptı.

Prof. Dr. Emre Alkin ise MB’nın verilecek en kötü kararı aldığını söyledi.  

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu merakla beklenen kararını açıkladı. Beklentilerin aksine ‘para politikası faizinde’ değişikliğe gidilmedi. Piyasa günlerdir faizlerin artırılacağına ikna edilmiş ve dolar 7,79’a kadar gerilemişti. Beklenti faizin en az 150 baz puan artırılacağı yönündeydi.

Anadolu Ajansı’nın anketine katılan 17 ekonomistin tamamı da politika faizinin artırılacağını tahmin etmişti. Ankete katılan ekonomistlerin beklentileri 100 baz puan ila 200 baz puan arasındaydı. Ancak MB, piyasayı ters köşe yaptı. Politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Karar sonrası döviz kurları fırladı. Dolar tarihi rekorla 7,98’e dayandı. Euro ise 9.45’i zorladı.

İlerleyen saatlerde MB’den bir hamle daha geldi. ‘Arka kapıdan dolanan’ MB, geç likidite penceresi faizini 150 baz puan artırarak yüzde 14,75’e yükseltti. Ancak bu hamle de beklenen etkiyi yapmadı. Euro 9,40, dolar kuru ise 7,95 seviyelerinde dengelendi.

EMRE ALKİN: VEREBİLECEĞİ EN KÖTÜ KARAR

MB’nın kararı tartışmaları da beraberinde getirdi. Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, MB’nın verebileceği en kötü kararı verdiğini söyledi: “Merkez Bankası’ndan beklenen faizlerin en azından 20 baz puan artırılmasıydı. Politika faizi, piyasa faizine yaklaşması gerekiyordu. Ancak bunu yapmadı. En azından 150 baz puan artırır diye düşünüyorduk, onu bile yapmadı. En kötü tercihi yaptı ve sabit tuttu. Karar, döviz kurlarının yükselişine devam edeceği bir ortamı hazırladı. Ne yapılırsa yapılsın, beklentim faizlerin yeni yılda yüzde 15-20 seviyesini göreceğiydi. Buraya doğru gidiyoruz.” 

MAHFİ EĞİLMEZ: -MIŞ GİBİ YAPARAK RİSKLERİ AZALTAMAZSINIZ

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise ‘mış’ gibi yaparak risklerin azaltılamayacağını yazdı: “TCMB’nin bankaları fonlamada ağırlığı Geç Likidite Penceresi fonlamasına vereceğini düşünürsek aslında faizi yine sabit tutuyor gibi yaparak artırdığını görebiliriz. Ne var ki bu dolaylı artırmalar ne yazık ki risklerin azalmasını sağlamıyor. TCMB, arttırmıyormuş gibi yaparak faizi yükseltme yöntemini para politikasının temel yöntemi olarak belirlemiş görünüyor. Böylece sadeleştirme söylemiyle çıkılan yolda para politikası tam anlamıyla arap saçına dönmüş bulunuyor.”

KABİLE DEVLETİ KURUMLARIYLA BU İŞ OLMAZ

Karar Gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveci, “Piyasalarla resmen “alay” edildi. Faiz yükseltilecek ortamı hazırlandı; hatta AA bile bu yönde haberler yaptı…. Neden acaba? Başkan laf dinledi ama arka kapıdan dolaştı. Sorarlarsa “Faiz artırmadım” diyecek. Ama arka kapı GLP’de 150 baz artırdı. Yetecek mi? Yetmez tabii… Korkuyla ekonomi yönetilmez. Kabile devleti kurumları gibi bu iş olmaz!” ifadelerini kullandı. 

MUSTAFA SÖNMEZ: SARAY NE DERSE O

Ekonomist Mustafa Sönmez, “Bir ay önce Merkez Bankası faiz artırdığında, bir şeylerin değişmeye başladığını öne sürenler, bugün faiz artırılmayınca hayal kırıklığına uğradılar. Saray’ın  dediği yapılıyor,  bunu anlamadınız mı hala? Saray’ı ikna edemediler herhalde faiz konusunda; faiz artışı yok. Dolar 7.80 lere düşmüştü hızla 8 lere doğru çıkıyor.” paylaşımında bulundu. 

MB’NIN KARARI NEDEN ÖNEMLİ?

MB’nın dünkü kararı neden önemli? MB’nın dünkü kararının ciddi sonuçları olacak. Zira geçtiğimiz ay yapılan 200 baz puanlık artış, ‘normalleşme’ adımı olarak algılanmıştı. Piyasaların beklentisi en az 150 baz puanlık artış yapılması yönündeydi. 300 baz puanlık artış bekleyenler bile vardı. MB faiz artırım kararı verseydi, olumlu adımların devam ettiğini düşünen piyasalarda ‘güven’ daha da artacak, en azından kısa bir süre için de olsa yeni bir kur şoku yaşanmayacaktı. Ancak MB verdiği kararla, ‘bağımsız’ olmadığını ve ülkenin ‘normalleşmediğini’ ilan etmiş oldu. Türkiye ekonomisi öngörülebilir ve güvenilir olmaktan tamamen çıkmış durumda. MB’nın itibarı yerle bir oldu. MB bile öngörülemeyen kararlar alırsa, yatırımcılar hangi kritere göre karar verecek?


Kaynak: KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 09:26 23.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı