• Turkhane Logo

İkizdere ranta direniyor

Rize’nin İkizdere ilçesinde halkın ranta karşı direnişi bir haftayı geride bıraktı.

11:14 28 Nisan 2021 Çarşamba
İkizdere ranta direniyor
Rize’nin İkizdere ilçesinde halkın ranta karşı direnişi bir haftayı geride bıraktı.



KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre Cengiz İnşaat’ın taş ocağı için ağaçları sökmeye başlaması üzerine halk yeniden direnişe geçti. Önceki günlerde vatandaşlara biber gazı ve coplarla müdahale eden jandarma, bu kez insanların üzerine taşlar yuvarladı. İş makinalarının bölgeye girmesinden bu yana köylüler, çalışmanın yapıldığı alana girmeye ve makinaları durdurmaya çalışıyor

/

Bölgede taş ocağı açılmasından önce (solda) ve sonrasını gösteren fotoğraflar.

Projeyi yaptırmakta kararlı olan Rize Valiliği’ne göre Cengiz İnşaat’ın taş ocağı projesi ‘ülkemiz için’ çok önemli ve her türlü hukuki aşaması tamamlanarak izinleri alınmış bir yatırım. Köylüler ise projenin geçim kaynaklarına ve doğaya zarar vereceğini söylüyor.

CENGİZ İNŞAAT DEVREYE GİRİYOR

Cevizlik ve Gürdere köylerinin tam ortasındaki ormanlık alan bazalt zengini. İşkencedere de söz konusu vadiden akıyor. İki yıl önce SR Tarım adlı şirketin aldığı, ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı yargıya taşınmış ve iptal edilmişti. Ancak geçtiğimiz yıl sonunda Cengiz İnşaat devreye girdi ve mevzuat arkadan dolanılarak yeniden ‘ÇED raporu gerekli değildir’ raporu alındı. Konu yeniden yargıya taşındı. Ancak Cengiz İnşaat yargı kararını beklemeden geçtiğimiz hafta ağaçları kesmeye başladı.

/

Muhalefetin ‘5’li Çete’ olarak adlandırdığı ekipte yer alan Cengiz İnşaat bu kez İkizdere’deki doğa katliamıyla gündemde. Bir ses kaydında “Bu milletin a…. koyacağız.” diyen Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu şirket tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı çıkan köylülerle jandarma arasında günlerdir gergin bir bekleyiş var. Valilik ‘yasal ve mevzuata uygun’ dediği projeyi yaptırmakta kararlı. Valiliğin son açıklamasında ‘projenin devlet, ülke ve Rize için çok önemli olduğu’ belirtiliyor.

KÖYLÜLER İŞ MAKİNALARININ ÖNÜNE ÇIKIYOR

Köylülerse doğa katliamına günlerdir direniyor. Cengiz İnşaat, bölgede ağaç kesimine geçtiğimiz hafta başladı. Köylüler ilk günden beri iş makinalarına karşı savaş veriyor. Bu arada askerler tarafından darp ediliyor, biber gazına maruz kalıyor. Önceki gün gerçekleşen direnişin ardından ara verilen çalışmaya dün yeniden başlandı. Köylüler, patika yollardan iş makinelerinin önüne çıktı. Bu arada jandarmaların köylülerin üzerine taşlar yuvarladığı sosyal medyaya yansıdı.

PROJE GEÇTİĞİMİZ YIL DA GÜNDEME GELDİ

/

İkizdere, Rize’de nehir tipi hidroelektrik santrallerin (HES) yapılmak istendiği ilçeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda ilçede HES protestoları düzenlenmişti. Bu kez de Gürdere ve Cevizlik köyleri yakınlarındaki taş ocağı projesi protesto ediliyor. Rize’nin sahil ilçelerinden İyidere’deki bu projenin ihalesi Eylül ayında, 1 milyar 370 milyon TL ile Cengiz İnşaat ile Yapı ve Yapı İnşaat İş Ortaklığı’na verilmişti.

MAHKEME, ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARINI İPTAL ETMİŞTİ

İkizdere yaklaşık iki yıldır şirketlerin göz diktiği Cevizlik ve Gürdere köylerinin tam ortasındaki ormanlık bir alan. İki yıl önce buradaki bazalt kayaları almak için ‘SR Tarım’ adlı bir şirket, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alarak bölgede taş ocağı açmak için ruhsat aldı. Köylüler karşı dava açtı. Rize İdare Mahkemesi, şirketin aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Proje rafa kalktı.

/

CENGİZ İNŞAAT’IN 24,9 HEKTAR OYUNU

Aradın iki yıl geçti. Bu kez Cengiz İnşaat devreye girdi. Geçtiğimiz yıl sonunda yine aynı vadide bazalt kayaları almak için yeni bir ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alındı. Ancak Cengiz İnşaat mevzuatı arkadan dolanarak çalışma yapılacak alanı 24.9 hektar olarak belirledi. Çünkü 25 hektar ve üzeri olması durumunda ‘ÇED olumlu’ kararı alınması gerekiyor. Projeye göre, vadiden çıkarılan kayalar, yine Cengiz İnşaat tarafından yapılan İyidere’de Karadeniz kıyısına yapılan Lojistik Liman inşaatında kullanılacak.

DAVA SONUCU BEKLENMEDİ

Proje, Şubat 2021’de Cevizlik ve Gürdere muhtarlıklarının ilan panosuna asıldı. Köylülerse yasal süre içinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için yeniden dava açtı. Rize Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne karşı 18 köylünün 17 Mart 2021’de açtığı dava halen devam ediyor. Köylüler, yine ‘iptal’ kararı verilmesi bekliyor.

Köylülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, taş ocağıyla ilgili Rize İdare Mahkemesi’nde açılan davanın sürdüğünü söyledi. Okumuşoğlu, mahkemeden hem projeyle ilgili yürütme durdurma hem de ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptalini talep ettiklerini belirtiyor.

MEHMET CENGİZ’İN ACELESİ VAR!



Olay yargıda ancak şirketin acelesi var. Tam bir hafta önce Cengiz İnşaat’a ait iş makineleri vadiye getirildi. Köylüleri bu kez iş makinelerinin önüne geçti. İş makinaları köylüler tarafından durduruldu. Ormanlık alanın talan edilmesine karşı çıkan köylüler jandarmayla karşı karşıya geldi. Asker ve köylüler arasında çatışma yaşandı. Jandarma köylünün üzerine biber gazı sıktı. Gözaltılar yaşandı.

BÖLGE YAŞANMAZ HALE GELECEK

Köylülerin projeye karşı çıkmasının temel nedeni ekolojik dengenin bozulacak olması. İkizdere Dernekler Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Proje sonucu vadide su kaybolacak, kalan sular kirlenecek, tarım ve hayvancılık tehlike altında kalacaktır. Projenin yaratacağı tahribat, Cevizlik ve Gürdere köylülerini bölgede yaşayamayacak hale getirecektir,” ifadeleri yer alıyor.

Son güncelleme: 11:14 28.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı