• Turkhane Logo

Gözler komisyonda, asgari ücret bugün belli oluyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün son toplantısını yapıyor.

09:38 28 Aralık 2020 Pazartesi
Gözler komisyonda, asgari ücret bugün belli oluyor
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün son toplantısını yapıyor.



KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre  Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde yapılacak toplantıda 2021 yılı için asgari ücret belirlenecek. İşçi sendikaları ‘insan onuruna yakışır bir rakam’ istiyor. DİSK, 3 bin 800 TL olması gerektiğini açıklamıştı geçtiğimiz hafta. İşverenler enflasyon oranında bir artış (2 bin 700 TL civarı), hükümet kanadı ise işçi ve işveren temsilcilerinden ‘uzlaşı’ bekliyor. Açıklanması muhtemel rakamın ise yüzde 20 seviyelerinde bir artışla 2 bin 800 TL civarında olacağı tahmin ediliyor.Milyonların merakla beklediği 2021 yılı asgari ücret rakamı bugün açıklanıyor. AKP Türkiye’sinde asgari ücret artık ‘normal’ ücret olarak kabul edilir hale geldi. 2006 yılında aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin yaklaşık 2 katıydı. Bugün ise ortalama ücret asgari ücretin 1,41 katı!

DİSK AR’ın son araştırmasına göre asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyon. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını bu kapsamda. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor. İşte bu nedenle asgari ücretin ne kadar olacağı milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiriyor.


İŞVERENİN KOZU PANDEMİ OLACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonunu dördüncü ve son toplantısını bugün 10.30’da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde yapacak. Bu toplantıda tarafların resmi olarak talep ve ücret seviyesi önerilerini açıklaması bekleniyor.

Komisyonda üç taraf bulunuyor. İşverenler, işçi sendikası (TÜRK-İŞ) ve hükümet kanadı. İşverenler bugüne kadar bir rakam açıklamadı. Ancak beklentileri yüzde 15 civarında bir artış. Pandemi nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları ileri sürerek, artış oranının yüksek olmasının istihdamı etkileyeceğini savunuyorlar.

İşçi sendikalarını TÜRK İŞ temsil ediyor. Bugüne kadar TÜRK İŞ de bir rakam telaffuz etmedi ancak ‘insan onuruna yakışır bir rakam’ beklediklerini belirtti. DİSK ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada asgari ücretin net 3 bin 800 TL olması gerektiğini aktardı. CHP ise rakamın en az 3 bin 100 lira (net) olması gerektiğini açıkladı.

Açıkladığı verilerle tartışmaların odağı haline gelen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da geçtiğimiz hafta asgari ücret hesabını duyurdu. Buna göre TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş olarak hesapladı. Söz konusu rakam işçi temsilcilerinin tepkisini çekti.

RAKAM 3 BİN LİRAYA ÇIKAR MI?

Peki hali hazırda 2 bin 324 lira olan asgari ücret ne kadar artacak? Enflasyon oranı yüzde 14’lerde açıklanıyor. Dolayısıyla artış oranının da bunun altında olma ihtimali yok. Bu da rakamın en az 2 bin 680 lira olacağını gösteriyor. Ancak oran bundan biraz daha yüksek olacak gibi görünüyor. Büyük ihtimalle rakam yüzde 20 civarında artırılacak. Bu da 2021 yılı için asgari ücretin 2 bin 800 lira civarında açıklanması anlamına geliyor. Peki iktidar bir sürpriz yapıp, olması gerektiği gibi yüzde 30 artışa gidip rakamı 3 bin liranın üzerine çıkarabilir mi? Çok zor…


Kaynak: KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 09:38 28.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı