• Turkhane Logo

Eski hastalık nüksetti: Mal varlıklarına el koyma

Türkiye tarihi, aynı zamanda bir ‘mal varlıklarına’ el koyarak ‘sermayenin el değiştirmesi’ tarihidir. Peki, Türkiye’de bugüne kadar kimlerin malvarlıklarına el konuldu?

11:02 11 Ekim 2020 Pazar
Eski hastalık nüksetti: Mal varlıklarına el koyma
Türkiye tarihi, aynı zamanda bir ‘mal varlıklarına’ el koyarak ‘sermayenin el değiştirmesi’ tarihidir. Peki, Türkiye’de bugüne kadar kimlerin malvarlıklarına el konuldu?


Konu, son olarak MİT tırları davasından yargılanan gazeteci Can Dündarın malvarlığına el konmasıyla gündeme geldi. Türkiye’nin, yabancısı olmadığı, dönem dönem gündeme gelen, azınlıklara, genellikle de hükümetlerin ‘karşıtlarına’ karşı uygulanan acımasız ve bir o kadar da ‘iştah kabartan’ bir yöntem, kişilerin malvarlıklarına el konulması. İştah kabartıyor, çünkü bu yolla sermaye el değiştiriyor, yeni paralı sınıflar ortaya çıkıyor, imtiyazlı birtakım kişiler çok uzun yıllar ve emekle ancak ulaşılabilecek noktalara kısa yoldan ulaşma imkânı buluyor.

MENDERES’İN AİLESİ AVUKAT TUTACAK PARA BULAMAMIŞTI


Kronostan Yavuz Gençin haberine göre, 27 Mayıs 1960’taki askeri darbe sonrasında Demokrat Parti yöneticilerine de benzer bir uygulama yapıldı. Özellikle Menderes ailesinin el konulan malları nedeniyle ‘avukat tutmakta zorlandıkları’ Aydın Menderes tarafından dile getirildi. Paraları olmadığı için Yassıada’da yargılanan mensuplarına avukat tutamayan Demokrat Partililer, 1964’te çıkarılan bir afla bu malların bir kısmına ancak kavuşabildi. Bu davadaki malların durumu son olarak geçtiğimiz Haziran ayında TBMM’de Yassıada yargılamalarını geçersiz kılan yasanın geçmesiyle bir kez daha gündeme geldi. Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun itibarlarını iade etmeyi amaçlayan yasada Yüksek Soruşturma Kurulu ile Yüksek Adalet Divanı tarafından haklarında soruşturma ve kovuşturma yürütülenlerin uğradıkları manevi zararların, hazine tarafından karşılanması kararlaştırıldı. Bu kişilerin mal varlığı değerlerinin müsadere edilmesinden kaynaklanan maddi zararların da giderileceği kaydedildi.

Zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları için Cumhurbaşkanı tarafından bir komisyon kurulacak. Maddi zararların karşılanması talepleri karara bağlanırken uğranıldığı kesin olan ancak aradan geçen zaman sebebiyle tutar yönünden tespiti teknik olarak mümkün olmayan zararlar açısından hakkaniyete uygun bir miktarın ödenmesine karar verilecek. Menderes’in el konulan meşhur Çakırbeyli Çiftliği, o dönemde Meclis kürsüsünde sıkça gündeme gelmişti.

15 TEMMUZ: YÜZLERCE ŞİRKET, BİNLERCE KİŞİNİN MAL VARLIKLARINA EL KONULDU

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen cemaatine mensup kişilere ait 885 şirkete el konularak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi. Bu şirketlerin aktif büyüklüğünün 60 milyar TL civarında olduğu söyleniyor. Önceleri kayyumlar aracılığıyla yönetilen şirketler daha sonra, Eylül 2016’da yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile TMSF’ye devredildi. Darbe girişiminin ardından yargılanan veya yurtdışına çıkan binlerce kişiye ait mal varlıklarına da el konuldu.

54 GAZETECİ VE YAZARIN MALVARLIĞINA EL KONDU

Gazeteci Can Dündar’ın malvarlığına el konulması, bir gazetecinin mallarına el konulmasının ilk örneği değildi. Daha önce onlarca gazetecinin mallarına el konulmuştu. 22 Aralık 2016 tarihinde medyaya yansıyan haberlere göre İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimliği, Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında yargılanan 54 gazeteci, yazar ve medya çalışanının mal varlığına el konmasına karar verdi.
 

Son güncelleme: 11:02 11.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı