• Turkhane Logo

Erdoğan, Saray sofrasına oturmayan sanatçılara acımadı

Saray’da sık sık sanatçıları ağırlayan Erdoğan kendisini eleştirenlere de acımadı.

10:14 18 Şubat 2021 Perşembe
Erdoğan, Saray sofrasına oturmayan sanatçılara acımadı
Saray’da sık sık sanatçıları ağırlayan Erdoğan kendisini eleştirenlere de acımadı.



Saray’da sık sık sanatçıları ağırlayan Erdoğan kendisini eleştirenlere de acımadı. Uğur Dündar’ın programındaki sözleri yüzünden sanatçılar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkında ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçundan 4,8’er yıl kadar hapis cezası istendi. İşte yolu Erdoğan’a hakaretten adliyeye düşen sanatçılar…

‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçundan 4,8’er yıl kadar hapis cezası istemiyle yargılanan ünlü sinema ve tiyatro sanatçıları Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in ilk duruşmaları görüldü.


Anadolu 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Müjdat Gezen ve avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı katıldı. Duruşmaya gelemeyen Metin Akpınar’ı ise avukatları temsil etti.

HAKARET OLSA CUMHURBAŞKANI SÖYLEMEZDİ

Duruşmada, kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Gezen, “Ben kronik rahatsızlık yaşıyorum. 11 aydır rahatsızım. ‘Haddini bil’ demek hakaret olsaydı Cumhurbaşkanı söylemezdi. Ayrıca sözlükte de bu kelime hakaret olarak geçmemektedir. ‘Değerini bilmek’ anlamına gelmektedir. Öncelikle beraatimi talep ederim. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmiyorum” dedi.

Gezen’in avukatı Fuat Selvi, müvekkilinin söylediği sözde hakaret suçunun unsurlarının bulunmadığını belirterek, beraatine karar verilmesini istedi.

HAKARET YOK ELEŞTİRİ VAR

Metin Akpınar’ın avukatı Ahmet Köksal Bayraktar, “Sözlerin tümü dikkate alındığında hakaret yoktur. Eleştiri vardır. Müvekkilimin beraatini istiyorum” dedi. Erdoğan’ın avukatı Gökhan Arslanoğlu, sanıkların cezalandırılması talep edildi.

Duruşmada, daha sonra savcının esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, sanıklar Gezen ve Akpınar’ın Uğur Dündar tarafından 21 Aralık 2018’de sunulan Halk Arenası programında sarf ettikleri sözlerle ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl ikişer aydan 4 yıl sekizer aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Müjdat Gezen’in duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Sanıklar ve avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.

ORHAN AYDIN VE ZUHAL OLCAY’A 11’ER AY HAPİS CEZASI

Bugüne kadar Cumhurbaşkanına hakaretten açılan davaların sayısı 63 bine ulaştı. Bu sayının içinde kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de var. Metin Akpınar ve Müjdat Gezen Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanan ilk sanatçılar değil. Sanatçı Zuhal Olcay da 2018 yılında, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

/

Sanatı Orhan Aydın da 2017’deki bir Sivas Katliamı anmasında “diktatör bozuntusu” ifadesini kullandığı için “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

81 YAŞINDAKİ NİLÜFER AYDAN’IN 4,8 YIL HAPSİ İSTENDİ

Sosyal medya hesabından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan sinema sanatçısı 81 yaşındaki Nilüfer Aydan da geçen ay ilk kez hakim karşısına çıktı. Aydan’ın da Akpınar ve Gezen gibi ‘Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret suçundan’ 4 yıl 8 ay hapsi istendi. İlk duruşmada suçlamaları reddeden Aydan, “Dünya’da bu kadar olay ve pandemi varken Cumhurbaşkanı’nın dava edeceğini düşünmüyorum, tahminimce haberi dahi yoktur. Beraatimi isterim” dedi.

/

TUTUKLU CANE’YE ERDOĞAN’A HAKARETTEN DE CEZA

Türkiye’de terör suçlamasıyla tutuklu olan Kürt kökenli Alman vatandaşı sanatçı Hozan Cane, Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle, 2019 yılında Edirne’de görülen davada 1 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın 2 yıldan az olması nedeniyle mahkeme, Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

/

Sanatçı Ferhat Tunç, hakkında da “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla 5 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Sanatçı Suavi de 29 Ekim 2016’da İzmir’deki bir etkinlikte Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası aldı.

Son güncelleme: 10:14 18.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı