• Turkhane Logo

Dünya alarmda, Türkiye salgını ‘gizleyerek’ yenecek

Koronavirüste ikinci dalga beklenenden çok daha sert geldi.

08:38 20 Ekim 2020 Salı
Dünya alarmda, Türkiye salgını ‘gizleyerek’ yenecek
Koronavirüste ikinci dalga beklenenden çok daha sert geldi.


KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre Dünya çapında koronavirüse yakalananların sayısı 40 milyonu aştı. Ölüm sayısı ise 1 milyon 120 bini geçti. Bütün dünya alarmda. Birçok Avrupa ülkesinde önlemler daha da sertleştirildi. İtalya ve Fransa’da işyerlerinin hafta sonu kapatılması gündemde. Fransa’da başkent Paris’in de aralarında olduğu 9 kentte geceleri sokağa çıkma yasağı devam ediyor.Almanya, pandemiyle mücadele çerçevesinde kamusal binalarda havalandırma ve iklimlendirme sistemleri için 500 milyon Euro ayırdığını açıkladı. Belçika’da dört hafta boyunca kafe, bar, restoranların kapatılması kararı alındı. Slovenya, dünden itibaren 30 gün boyunca sürecek ‘olağanüstü salgın hali’ ilan etti. İsviçre’de ise tüm kapalı alanlarda maske takılması zorunlu hale getirildi. İsveç’te ‘sürü bağışıklığı’ stratejisinden sessiz sedasız vazgeçiyor. İsveç’te bölgesel yetkililer harekete geçmeleri güçlendirilecek.

Türkiye’de de durum vahim. Sağlık Bakanlığı, 19 Ekim için açıkladığı tabloda yeni hasta sayısını 1.958 olarak açıkladı. Test sayısı 116 bin 249. Sağlık Bakanlığı, pozitif çıksa da semptom göstermeyen vatandaşları ‘hasta’ olarak kabul etmiyor. Bunlar da dahil edildiğinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre toplam ‘vaka’ sayısı günlük 10 binden fazla. Ancak Türkiye’de ikinci dalgaya yönelik neredeyse hiçbir önlem alınmıyor. AKP rejimi salgını, gerçek rakamları gizleyerek atlatacağını düşünüyor. 


Koronavirüste ikinci dalga bütün dünyayı alarma geçirdi. Zira Salgının artışına bağlı olarak yayılma hızı da arttı. Sadece 32 günde toplam vaka sayısı 30 milyondan 40 milyona yükseldi. Salgının başından bu yana ölenlerin sayısı ise 1 milyon 120 bini geçti. ABD, Hindistan ve Brezilya vaka sayısının en yüksek olduğu ülkeler. Dünya Sağlık Örgütü, bu sayının etkili bir aşı bulunana kadar ikiye katlanacağı konusunda uyarıyor. 

Tablo vahim. Bütün dünya salgına karşı önlemlerini daha da sertleştiriyor. Avrupa’da da günlük vaka artışı 150 binin üzerinde. Fransa ve İtalya’da hafta sonu işyerlerinin kapatılması konusu tartışılıyor. Fransa’da başkent Paris’in de aralarında olduğu 9 kentte geceleri sokağa çıkma yasağı getirildi. Slovenya, dünden itibaren 30 gün boyunca sürecek ‘olağanüstü salgın hali’ ilan etti.

İSVEÇ STRATEJİ DEĞİŞTİRİYOR

İsveç, salgının başından beri sıkı tedbirler almama konusunda ısrarlıydı. Ancak yaşanan ölümler strateji değişikliğini de beraberinde getirdi. İsveç, ‘sürü bağışıklığı’ stratejisinden sessiz sedasız vazgeçiyor. Virüsün yayılmasını önlemek için yeni önlemler tartışılıyor. 

ALMANYA’DAN 500 MİLYON EURO

Almanya’da açık alanlarda da maske takmanın zorunla hale getirilmesi isteniyor. Pandeminin başından beri Almanya’da 367 bine yakın vaka kaydedildi, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bine dayandı. Almanya, pandemiyle mücadele çerçevesinde kamusal binalarda havalandırma ve iklimlendirme sistemleri için 500 milyon Euro ayırdığını açıkladı. İran da Tahran’daki önlemlerini sertleştiriyor. 

BELÇİKA’DA YENİ ÖNLEMLER ALDI

Belçika hükümeti, koronavirüs vakalarındaki aşırı artış üzerine dört hafta boyunca kafe, bar, restoranların kapatılması ve gece yarısından 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması gibi önlemler getirmeye karar verdi. İsviçre’de ise tüm kapalı alanlarda maske takılması zorunlu hale getirildi. Avusturya ve İrlanda’da da önlemler artırılıyor. Avusturya’da büyük etkinliklerde maske takmak zorunlu hale getirilecek. İrlanda’da pazar günü 1.283 yeni vaka kaydedildi. Yeni düzenlemeler, spor salonlarının kapatılmasını, restoranların sadece paket siparişi alacak şekilde çalışmasını öngörüyor. 

TÜRKİYE’NİN STRATEJİSİ NE?

Türkiye’de de durum düşünülenden daha vahim. Sağlık Bakanlığı, testi pozitif çıksa bile semptom göstermeyen vakaları ‘hasta’ olarak kabul ederek tabloya almadığını geçtiğimiz hafta itiraf etti. 15 Ekim’de gerçek rakamların açıklanacağı söylenmişti ancak o da yapılmadı. Dün açıklanan verilerde günlük hasta sayısı 1.958 olarak görülüyor. Toplam test sayısı 116 binin üzerinde. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, testlerde pozitif çıkma oranını yüzde 10 olarak açıklamıştı. Bu durumda sadece dün Türkiye’de ‘hasta’ sayısına 11 binden fazla kişinin eklendiği tahmin ediliyor.

OKULLAR AÇILDI, ÖNLEMLER YETERSİZ

Bütün dünya ikinci dalgaya karşı önlemlerini sertleştirirken Türkiye bu konuda sessiz kalıp, eylemsizliği tercih ediyor. Önlem almak yerine günlük ‘vaka’ sayılarının 10 bini bile aştığı bir dönemde okullar kısmen açılıyor. Toplu taşıma araçları tıklım tıklım. AKP iktidarı, sanki ‘salgın’ yokmuş gibi davranıp gerçek rakamları vatandaşlardan ve DSÖ’den gizleyerek salgının üstesinden geleceğini düşünüyor.

Son güncelleme: 08:38 20.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı