• Turkhane Logo

Cezaevi inşaatına para var, vatandaşa yok!

Türkiye’de hali hazırda 367 cezaevi bulunuyor. Resmi rakamlara göre 2006 yılından bugüne toplam 210 yeni cezaevi açıldı.

10:59 22 Aralık 2020 Salı
Cezaevi inşaatına para var, vatandaşa yok!
Türkiye’de hali hazırda 367 cezaevi bulunuyor. Resmi rakamlara göre 2006 yılından bugüne toplam 210 yeni cezaevi açıldı.



KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre TBMM’deki bütçe görüşmelerine cezaevi tartışması yaşandı. CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’in, “Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan kadar cezaevi yaptınız. Atladığınız tek bir yıl yok. 2014’ten bu yana 141 cezaevi yaptınız.” sözlerine, AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “Para var, bütçe var, yapıyoruz!” diyerek cevap verdi. Gerçekten bütçe var mı? Bütçe varsa devlet neden esnafa, çiftçiye biriken borçlarını ödemiyor?

PARA VARSA, BORÇLARI ÖDEYİN!


Devletin çok sayıda firmaya, 200 milyar lirayı bulan devreden KDV borcu var. Sadece çiftçilere anayasal olarak ödemek zorunda olduğu borcu 2020 yılı da dahil edildiğinde 160 milyar lirayı buluyor. Hastanelerin yaklaşık 3 yıldır doğru dürüst ödeme yapmadığı medikal ve tıbbi cihaz sektöründe yüzlerce firma iflas etti. Sektörün devletten alacağı 20 milyar liraya dayandı. Pandeminin başından geçtiğimiz haftaya kadar esnafa bir kuruş bile hibe destek verilmedi. AKP rejimi, 100 civarındaki SMA hastası çocuğun tedavisi için 250 milyon dolar bütçe bile ayıramıyor! 

Bu yılki bütçe görüşmelerine AKP’li vekillerin ‘kibirli’ tavrı damga vurdu. Geçtiğimiz hafta CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın, “Millet aç. Herkesin midesine bir şey giriyor, kuru ekmek giriyor.” sözlerine, AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin’in verdiği, “O zaman aç değil demek.” cevabı büyük tepki çekmişti. Benzer bir diyalog CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’le, AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez arasında yaşandı. 

Abdüllatif Şener’in, iktidara cezaevleri üzerinden yüklendi. Her yıl yeni cezaevleri açıldığını hatırlatan Şener, iktidarı eleştirenlerin hemen ‘terör’ iltisakı iddiasıyla tutuklandığını hatırlattı. Şener, “İnfaz, af yasasıyla 45 bin kişi çıkmış, şu anda 265 bin kişi var içeride. Türkiye mahpus sayısı açısından da dünyanın 8. ülkesi. Birincisi ABD, Türkiye’nin nüfusunun 4 katı nüfusu var. İkincisi Çin, Türkiye nüfusunun 17 katı nüfusu var. Brezilya var, Türkiye nüfusunun 2.5 katı nüfusu bulunuyor. Rusya var onların da nüfusu Türkiye’nin 2 katı.” dedi. AKP Milletvekili Hasan Çilez’in tepkisi, Şener’in açıklamalarından daha önemliydi. Çilez,  ““Para var, bütçe var, yapıyoruz!” ifadelerini kullandı.

TEDARİKÇİLERİN ALACAĞI 20 MİLYARA DAYANDI

Kamu ve üniversite hastanelerinin yaklaşık 3 yıldır doğru dürüst ödeme yapmadığı medikal ve tıbbi cihaz sektörü ‘entübe’ olmuş durumda. Sadece 3 yılda yüzlerce firma battı, binlercesi ise iflasın eşiğinde. 16 aydır tek kuruş ödeme alamayan firmalar var. Sektörün devletten alacağı 19 milyar TL’yi aştı. Devlet borcunu ödeyeceğine, tedarikçilerden ‘yüzde 25-30’ oranında feragat bekliyor! Cezaevleri için bütçe ayıran iktidar, medikalcilere olan borcunu ödemiyor.

HER GÜN BİR ÇOCUK ÖLÜYOR!

Bebekleri SMA hastası olan aileler haftalardır feryat ediyor. Ancak devlet, 2,5 milyon dolarlık tedaviyi karşılamıyor. Her gün bir bebek tedavisi yapılamadığı için toprağa veriliyor. AKP iktidarı, 100 civarındaki çocuğun tedavisi için 250 milyon dolar bütçe ayıramıyor!

DEVLET ÇİFTÇİYE BORCUNU ÖDEMİYOR

Çiftçiler borç batağında. AKP iktidara geldiği 2002’de çiftçinin 1 milyar TL borcu vardı. Bugün bu rakam 130 milyara çıktı.  Peki, çiftçinin devletten alacağı ne kadar? 160 milyar lira! İktidar 2006 yılında çıkarılan kanuna göre GSYİH’nın en az yüzde 1’ini tarıma destek için ayırmak zorunda. Ancak bu oran hiç bir zaman tutturulamadı. Madem para var; o halde çiftçinin yasal alacağı neden ödenmiyor?

DEVLETİN KDV BORCU 200 MİLYAR LİRA!

KDV uygulanan tüm ülkelerde ‘devreden KDV’ belli bir süre sonra mükellefe nakden iade ediliyor. Ancak Türkiye’de maalesef öyle olmuyor. Peki bu rakam ne kadar; 200 milyar lira civarında. 2018’de de konu gündeme gelmiş, çözüleceği söylenmişti ancak hiç bir adım atılmadı. Firmalar ‘en azından günü gelen ödemeler için mahsuplaşalım’ diyor. Ancak rejim ona bile razı olmuyor. Madem para var; onbinlerce firmanın KDV alacakları neden ödenmiyor?

TÜRKİYE AÇIK CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜ

Türkiye’de hali hazırda 367 cezaevi bulunuyor. Resmi rakamlara göre 2006 yılından bugüne toplam 210 yeni cezaevi açıldı. AKP’nin iktidara geldiği yıllarda 52 bin civarında olan cezaevlerindeki toplam nüfus, geçtiğimiz aylarda 45 bin adli suçlunun tahliyesine rağmen bugün 265 binin üzerinde. Toplam kapasite ise 242 bin. Yine TÜİK rakamlarına göre 2010’da 192 bin civarında olan tutuklu ve hükümlü sayısı geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 292 bine yükselmişti. Bu arada, Almanya. Fransa ve İngiltere’de sırasıyla 179, 188 ve 118 cezaevi bulunuyor.

Son güncelleme: 10:59 22.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı