• Turkhane Logo

"Aşağıdan yukarıdan yolun sonu görünüyor!"

TÜSİAD, pandemiyle daha da ağırlaşan ekonomik kötü gidişata bir türlü önlem alamadığı için kamuoyu desteğini de hızla kaybeden AKP’ye, Ecevit Hükumetini ilanla devirdiği 70’leri hatırlattı.

09:55 01 Nisan 2021 Perşembe
TÜSİAD, pandemiyle daha da ağırlaşan ekonomik kötü gidişata bir türlü önlem alamadığı için kamuoyu desteğini de hızla kaybeden AKP’ye, Ecevit Hükumetini ilanla devirdiği 70’leri hatırlattı.


Yanlış ekonomi politikaları yüzünden toplumun alt ve üst gelir grubunun beklentilerini karşılayamayan AKP Hükumeti zor durumda.

ESNAF BATIYOR


Ekonomik kriz yüzünden borç ve kredilerini ödeyemez hale gelen esnafı bir de kısıtlamalar vurdu. Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan kısıtlama kararları yüzünden lokanta, restoran gibi işletme sahipleri meydanlarda sandalye, masa yakar hale geldi. Birçok işyeri iflas bayrağı çekti.

/

PATRONLAR DA GİDİŞATTAN RAHATSIZ

Uzun süredir sessiz olan patronlar da AKP Hükumetinin politikalarını üst perdeden eleştirmeye başladı. TÜSİAD Genel Kurulunda tüm alanlarda belirsizlik ve güvensizliğin hakim olduğu vurgulandı, anlık ve hesapsızca alınan kararlardan şikayet edildi.

TANSİYON HASTASI GİBİ

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, faizle konusuna da değinerek, “Faizler bir tansiyon hastasının tansiyon ilacına verdiği tepki gibi hızla iniyor ve ilaç kesilince de yeniden çıkıyor. Bu iniş-çıkışlar bünyeyi daha da zayıflatıyor. Yatırımcı güveni tesis edilemeyince uzun dönemli yatırım kararları da alınamıyor” dedi.

Özilhan, Türkiye’nin güncel sorunlarıyla 1970’li yıllardaki sorunlar arasında ciddi paralellikler bulunduğunu kaydetti.



‘GERÇEK ÇIKIŞ YOLU’ İLANLARI

TÜSİAD’ın 70’leri hatırlatması, o yıllardaki Bülent Ecevit hükumetinin TÜSİAD ilanının ardından düşmesi açısından önemli. 15 Mayıs 1979’da, Bülent Ecevit Hükumeti aleyhinde TÜSİAD bir ilan kampanyası başlattı. O dönem TÜSİAD’ın başında bulunan Bülent Ecevit’in Robert Koleji’nden arkadaşı Feyyaz Berker, bazı çevrelerce muhtıra gibi görülen ilanları, Nejat Eczacıbaşı aracılıyla Sıkı Yönetim Komutanlığına onaylattı. Ecevit’in haberdar olduğu ama pek önemsemediği ilanlar kısa süre sonra iktidarını sona erdirdi.

DEMİREL’İ DESTEKLEDİLER

Ecevit hükumetinin düşmesinin ardından TÜSİAD, Süleyman Demirel’in azınlık hükümetine de destek vererek, serbest ekonomiye geçiş tarihi olarak görülen 24 Ocak Kararlarının alınmasında etkili oldu.

Özetle esnafın ve sanayicilerin sert bir dille eleştirdiği AKP Hükumeti için yolun sonu görülüyor.

Son güncelleme: 09:55 01.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı