• Turkhane Logo

AKP’de grev yasak, CHP’de serbest

Türkiye’de grevler AKP’li belediyelerde yasak, CHP’li belediyelerde serbest. 2 bin 825 TL asgari ücret veren AKP’li belediyelerdeki işçiler greve gidemiyor. 3 bin 100 TL asgari ücret alan CHP’li belediyelerdeki işçiler grev yapabiliyor.

15:29 30 Mart 2021 Salı
AKP’de grev yasak, CHP’de serbest
Türkiye’de grevler AKP’li belediyelerde yasak, CHP’li belediyelerde serbest. 2 bin 825 TL asgari ücret veren AKP’li belediyelerdeki işçiler greve gidemiyor. 3 bin 100 TL asgari ücret alan CHP’li belediyelerdeki işçiler grev yapabiliyor.



Türkiye’deki eşitsizlik işçilerin Anayasal hakkı grev yapmada da kendini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, beğenmediği grevleri “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olmak” gerekçeleriyle yasaklıyor. CHP belediyelerdeki grevleri yasaklamayan Erdoğan, bu grevleri sonuna kadar kullanıyor. Grev sırasında işçilerin toplamadığı çöpleri “CHP zihniyeti işte budur. Çöptür çukurdur” sözleriyle kampanyaya dönüştürüyor.

SARI SENDİKALAR GREVE CESARET EDEMİYOR


Türkiye’de üç büyük işçi sendikası konfederasyonu bulunuyor. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK. AKP iktidarlarında güçlenen Hak-İş, ‘sarı sendika’ olarak anılıyor. İşçinin hakkı yerine AKP’nin haklarını savunuyor. AKP’li belediyelerde açlık sınırının altında maaş alan işçiler grevi akıllarından bile geçiremiyor. Cumhurbaşkanlığı Saray’ına bağlı sendika başkanları buna izin vermiyor.

AÇIK KALAN MİKRAFON VE TÜRK-İŞ BAŞKANI

En fazla işçinin kayıtlı olduğu Türk-İş’de TEKEL işçilerinin yaptığı meşhur grevden sonra yönetimi değiştirilerek ‘sarı sendikaya’ dönüştürüldü. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, her yıl AKP hükumetiyle yapılan asgari ücret pazarlıklarında işçiyi açlık sınırına mahkum eden zamları kabul ediyor. 2019 pazarlıklarında mikrofonların açık olduğunu unutan Atalay, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a dönerek “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle” sözleri kayıtlarda duruyor.

CHP BELEDİYELERİNDE 5 BİN TL ALAN İŞÇİLER

AKP’ye muhalif tek konfederasyon DİSK’in üyeleri ise genel olarak CHP’li belediyelerde bulunuyor. Sendika İzmit, Maltepe, Beşiktaş, Kadıköy, Buca gibi CHP belediyelerinde yaptığı grevlerle işçilerin haklarını aldı. CHP’li belediyelerde en düşük işçi maaşı 3 bin 100 TL seviyesindeyken toplu sözleşme yapılan CHP belediyelerinde 5 bin TL maaş verilen işçiler bulunuyor.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ GREVLER

‘Sendikalar AKP belediyelerinde değil CHP belediyelerinde grev yapıyor?’, ‘Yapılanlar hak mücadelesi değil, AKP’nin propagandasına neden oluyor’ tartışmalarıyla geçen grevler özel sektörde de aynı tabloda yaşanıyor. Sol tandanslı sendika DİSK, işçilerin hak arama mücadelelerine destek veriyor. Son olarak Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu, 61 işçinin çalıştığı Cem Bialetti fabrikasında işçiler grev yaptı. Patronun yüzde 14,78’lik zam önerisini kabul etmeyen işçiler grevin 19. gününde maaşlarına yüzde 18’lik zam almayı başardı.

TÜRK TİPİ BAŞKANLIK 17 GREVİ DURDURDU

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile geçilen Türk tipi başkanlık Tayyip Erdoğan’a grevi erteleme hakkı verdi. AKP iktidarları döneminde 17 erteleme kararıyla, 200 bine yakın işçinin grevi fiilen yasaklandı.

Son güncelleme: 15:29 30.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı