• Turkhane Logo

Sol kolunu trafik kazasında kaybeden Bilal Danış'a, 'kalıcı bir engeli yoktur' raporu verildi

Engelli olduğu 4 hastane raporuyla belgelenen Bilal Danış, engellilere verilen denetimli serbestlik hakkından yararlanamayacak. 4 yıldır tutuklu olan Danış’a cezaevinin sevk ettiği hastane heyeti “süreklilik arz eden bir engeli yoktur” dedi.

21:17 08 Ocak 2021 Cuma
Sol kolunu trafik kazasında kaybeden Bilal Danış'a, 'kalıcı bir engeli yoktur' raporu verildi
Engelli olduğu 4 hastane raporuyla belgelenen Bilal Danış, engellilere verilen denetimli serbestlik hakkından yararlanamayacak. 4 yıldır tutuklu olan Danış’a cezaevinin sevk ettiği hastane heyeti “süreklilik arz eden bir engeli yoktur” dedi.


Türkiye cezaevlerinde tahliye hakkı doğduğu halde serbest bırakılmayan birçok mahpus var.

5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre engelli tutuklular cezasının son 3 yılını, diğerleri ise son bir yılını dışarıda geçirmesi gerekiyor.


2010 yılında geçirdiği trafik kazasında sol kolunu kaybeden ve yüzde 60 engelli raporu verilen Bilal Danış bu hakkından yararlanabilmek için savcılığa dilekçe verdi.

Savcılık, 2011, 2014 ve 2015’te verilen dört hastane raporu olmasına rağmen yeni bir hastane raporu getirirse durumunun değerlendirileceğini söyledi.

95 GÜN KARANTİNA KOĞUŞUNDA KALDI

Bilal Danış, savcılığın talebi üzerine cezaevi doktoru tarafından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Üç aydır hastane ile cezaevi arasında gidip gelen, bu süre içinde koronavirüse yakalanan ve 95 gün tek başına karantina koğuşunda yaşamak zorunda kalan Danış’a hastanenin heyet kurulu “kalıcı bir engeli yok” raporu verdi.

Böylece daha önce yüzde 60 engelli olduğu raporla belgelenen Danış, bu hakkından mahrum edildi.

Bilal Danış, hakkını aramak için hastanenin bağlı bulunduğu İl İzmir Sağlık Müdürlüğüne itiraz dilekçesi gönderdi.

Bold Medya’ya konuşan Bilal Danış’ın annesi Mukadder Danış, “Elimizde 4 hastanenin verdiği engelli raporu olduğu halde bu kararı verdiler. Yeni çıkan raporda üç madde vardı. Birincisi ‘sol kolu ampüte (bir organın tamamı ya da bir kısmını kesilmesi) denildiği halde sonuç bölümünde süreklilik arz eden bir engeli yoktur’ yazıyordu. İkinci madde bağırsaklarındaki kanamayla ilgili. Orada da ‘fap hastalığı pozitif çıkmıştır” yazıyordu. Bunun anlamı şu, bağırsaklarından polipler eğer tedavi edilmezse kansere dönüşebilir. 38-40’lı yaşlara doğru tehlikeli olan bir durum. Gastroloji doktoru bunu Bilal’e daha önce söylemişti. Üçüncü madde şimdi aklımda değil. Böyle yazmalarına rağmen infazın ertelenmesini gerek yoktur deniliyor. Biz aslında infaz ertelemesi istemedik. Kanuni hakkı için bir başvuru yaştık. İyi niyetli düşünüp acaba bir karışıklık mı oldu diye de aklımıza geliyor.” dedi.

ENGELLİ KADROSUNDAN YARARLANMIŞTI

1990 doğumlu Bilal Danış, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü’ne devam ederken Mayıs 2011’de trafik kazası geçirdi ve sol kolunu kaybetti.

/

Yüzde 60 engellilik raporu verilen Danış, okulunu bitirdikten sonra İzmir Sağlık Müdürlüğünde engelli kadrosundan yararlanarak çalışmaya başladı.

Genç yaşta engelli olmanın psikolojik sıkıntılarını yaşayan Danış, 2016’da daha farklı bir stresle karşılaştı.

Cemaat soruşturmaları kapsamında 20 Kasım 2016’da gözaltına alındı, bir gün sonra tutuklanıp Şakran’a gönderildi.

Bank Asya hesabı, kapatılan bir etüt merkezinde sigortasının olması ve içeriği olmayan mesajlaşma programı Bylock kullandığı gerekçesiyle 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

4 yıldır İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevinde tutuklu olan Danış’ın cezaevinde kalması gereken süre 20 Kasım 2020’de doldu.

Son 3 yılını dışarıda geçirebilmek için savcılığa dilekçe veren Danış, yaklaşık iki aydır bu hakkından mahrum bırakılmıştı, artık verilen raporla bu hakkını da kullanamayacak.

BİR YILDIR BAŞKA SAĞLIK SORUNLARI DA YAŞIYOR

Bilal Danış, bir yıldır cezaevinde sağlık sorunları da yaşıyor. Ekim 2019’da iki kez üst üste mide kanaması geçiren Danış’a Çiğli Araştırma Hastanesi’ndeki doktor “Bağırsaklarında stresten aşırı derece polip oluşmuş, kansere çevirme ihtimali var.” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Danış’a genetik test yapıldı.

Ancak Türkiye’de Mart 2020’de başlayan korona salgını nedeniyle tedavi yarım kaldı, aksadı.

13 Kasım 2020’de ise tek başına kaldığı karantina hücresinde koronavirüse yakalandı.

Virüsü atlatan Danış, 4 Ocak 2020 Pazartesi günü verilen heyet raporundan sonra koğuşuna geri gönderildi.

Annesi Mukadder Danış, oğlunun kendisine yapılan bu haksızlığı duyurması için herkesten yardım istediğini de ifade etti.

RAPOR 1: 2011 yılında Balıkesir Devlet Hastanesi tarafından verilen engelli raporu

/



/

RAPOR 2: 2011’de Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi tarafından verilen engelli raporu

/

RAPOR 3: 2014 yılında Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi tarafından verilen engelli raporu

/

/

RAPOR 4: 2015 yılında Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi tarafından verilen engelli raporu





 

Son güncelleme: 21:17 08.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı