• Turkhane Logo

"Siyasilerle görüşen eniştemi (Nihat Özdemir) arayıp bildiklerimi anlattım"

15 Temmuz darbe girişimi davasında Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından tahliye edildikten sonra tekrar tutuklanan eski Korgenal Metin İyidil, yeniden yargılanıyor. İyidil, darbe teşebbüsüne katılmadığını anlatırken, “Siyasilerle ilişkisi bulunan

20:02 23 Ekim 2020 Cuma
15 Temmuz darbe girişimi davasında Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından tahliye edildikten sonra tekrar tutuklanan eski Korgenal Metin İyidil, yeniden yargılanıyor. İyidil, darbe teşebbüsüne katılmadığını anlatırken, “Siyasilerle ilişkisi bulunan


15 Temmuz darbe girişiminde aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Korgeneral Metin İyidil’in de aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına yeniden başlandı.

Yargıtay’ın bozmasının ardından tutuklu sanıklar Metin İyidil, Hamza Koçyiğit ile tutuksuz sanık Abdullah Barutçu’nun ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım’ suçlamasıyla yargılanmasına, Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden başlandı. Duruşmaya, sanıklar Metin İyidil, Hamza Koçyiğit, Abdullah Barutçu ile avukatları katıldı.


Yargıtay kararıyla ilgili savunmasında İyidil, “Suçsuz, masum, mazlum ve acı çeken ancak başı dik olarak heyetinize arz ediyorum” dedi. Darbe girişimden önceden haberi olduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu belirten İyidil, 15 Temmuz gecesi dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın, saat 23.08’de televizyonda kısıtlı bilgilerle konuşma yaptığını, TRT’deki darbe bildirisinden bir saat önce, kendisine bağlı birlik komutanına, “O emre uyma, o emir sahte” dediğini belirtti. İyidil, “Sayın Cumhurbaşkanımızın televizyona çıkıp, konuşma yapmasından 75 dakika öncedir. Ben, Ankara Etimesgut’taki Zırhlı Tümen Komutanına ‘O emre uyma. O emir sahte’ diyorum. Savcılık ifademe bakın. Tanık ifadelerine bakın” dedi.

NECDET ÖZEL’İ ARADIM, BİLDİKLERİMİ ANLATTIM

Tankların sokağa çıktığını kendisini arayan bir arkadaşından öğrendiğini öne süren İyidil, “Ben de hemen üstüm olan EDOK komutanını aradım, bana ‘televizyonda var’ dedi. Televizyonu açtığımda olanları gördüm. Saat, 22.47’de evden çıktım. Sonra telefonla çok sayıda kişiyi arayarak, bilgi sahibi olmaya çalıştım. Saat 23.07 sıralarında eski Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’i aradım. Bildiklerimi anlattım. Bana, ‘Dikkat edin, birliklerinize sahip çıkın’ dedi. Bana bağlı birliklerin komutanlarını arayıp, kışladan ayrılmamalarını ve benden başka kimseden emir almamalarını söyledim. Daha sonra Kara Kuvvetleri ve Genel Kurmayı arayarak bilgi verdim” ifadelerini kullandı.

ENİŞTEMİ ARAYIP BİLDİKLERİMİ ANLATTIM

Sivil yöneticileri arayarak darbe girişimine karşı birlikte hareket etmediği gerekçesiyle de suçlandığını kaydeden İyidil, “Üstlerimi aramam kadar normal bir şey yok. Yıllarca aynı mataradan su içtiğimiz, yıllarımızı birlikte geçirdiğimiz insanlar bize ateş etti. Üst düzey komutanların çoğu, emir subayları ya da emir astsubayları tarafından derdest edildi. Böylesine güvenilmez bir ortamda hangi sivili arayıp da ‘gelin zırhlı birlikler okulunu kurtaralım’ diyeceğim. 4’üncü Kolordu Komutanı ile Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı’nı aradım. Amacım Bakana bilgi vermesini sağlamaktı. Ancak ulaşamadım. Bunlar dışında da siyasilerle ilişkisi bulunan eniştemi (işadamı Nihat Özdemir) arayıp ona bildiklerimi anlattım” diye konuştu.

EŞİM VE ÇOCUKLARIMLA AYRILMAK İSTİYORUM

Dosyanın tarafsız bir şekilde incelenip hukuki bir karar verilmesini beklediğini ifade eden İyidil, şunları söyledi:

“Darbe gecesi emrimdeki birliklerden darbe girişimine katılan yoktur. Benim emrimim ardından Zırhlı Birlikler’den bir tane mermi dışarı çıkmamıştır. Sabah saatlerinde de adli makamlarla birlikte bu hainlerin tutuklanmasını sağladım. Harbiye Okulu öğrencilerinin geri dönmesini sağladım. MEBS Okulu’ndaki zırhlı araçların çıkışını önledim. Darbeye karşı net ve kesin emirler verdim. Benim emrini yok sayan, cuntanın verdiği emri uygulamaya çalışan Osman Ünlü ile sabaha kadar mücadele ettim ve oradan da darbeye destek verilmesini engelledim. Ben utanç duyulacak, dayanılması çok zor olan bir suçlamaya karşı kendimi 5 yıldır savunmaya çalışıyorum. Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği beraat ve tahliye kararına rağmen, hukuka aykırı bir şekilde tutuklandım ve karşınıza getirildim. Ben o gece devletime sahip çıktım, sizden de bana sahip çıkmanızı istiyorum. Adil bir karar vererek, Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi’nin verdiği beraat kararında direnmenizi istiyorum. Ellerim kelepçeli geldiğim buradan eşim ve çocuklarımla birlikte ayrılmak istiyorum.”

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

İyidil’in ardından sanıklar Hamza Koçyiğit ile Abdullah Barutçu savunma yaptı. Sanık Hamza Koçyiğit, darbe emirlerini uygulamadığını, darbeye teşebbüs ve yardım suçunu işlemediğini belirterek beraatini istedi. Tutuksuz sanık Abdullah Barutçu da mahkemenin Yargıtay’ın bozma kararını tanımayarak ilk verdiği kararda direnmesini talep etti. Sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık İyidil ve Koçyiğit’in tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanık Barutçu’ya da yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İSTİNAF TAHLİYE ETTİ, TEKRAR TUTUKLANDI

Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar eski KKK EDOK Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil, eski Tümgeneral EDOK Kurmay Başkanı Hamza Koçyiğit ve eski Tuğgeneral Harekat Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Lütfi İhsan Yanıkoğlu’na, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 20’nci Ceza Dairesi, İyidil hakkında beraat kararı verdi. Karar sonrası tahliye edilen İyidil, yapılan itiraz üzerine tekrar tutuklandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, istinaf mahkemesini kararını bozarak, İyidil’in ‘darbeye yardım’ suçundan tekrar yargılanmasına hükmetti.

Son güncelleme: 20:02 23.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı