• Turkhane Logo

Savcıya 10 yıl hapis gerekçesi: Gülen’e takipsizlik kararını onamak

Fethullah Gülen hakkında savcılığın verdiği takipsizlik kararını UYAP sistemi üzerinden “görüldü” tuşuyla onaylayan savcıya 10.5 yıl ceza verildi.

23:53 03 Eylül 2020 Perşembe
Savcıya 10 yıl hapis gerekçesi: Gülen’e takipsizlik kararını onamak
Fethullah Gülen hakkında savcılığın verdiği takipsizlik kararını UYAP sistemi üzerinden “görüldü” tuşuyla onaylayan savcıya 10.5 yıl ceza verildi.

Fethullah Gülen hakkında 2014 yılında açılan soruşturmada verilen takipsizlik kararını onaylayan, Zirve Yayınevi cinayeti soruşturması savcısı İsmail Aksoy, ”silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık İsmail Aksoy, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanık avukatı da hazır bulundu.

Duruşmada söz alan sanık Aksoy, ek savunma için süre talebinde bulundu.


Mahkeme heyeti, “sanığın bozma öncesinde yapılan yargılama esnasında tüm delilleri mahkeme huzurunda tartışarak savunma yaptığını, yine bozma sonrasındaki taleplerin yargılamaya bir yenilik katmayacağını ve sanığa ek bir süre verilmesinin yalnızca yargılamanın uzamasına matuf bir durum teşkil edeceğini” dikkate alarak, süre talebini reddetti.

Dosyayı karara bağlayan heyet, sanık İsmail Aksoy hakkında “Anayasa’yı ihlal” suçundan kamu davası açıldığını hatırlatarak, Aksoy’un atılı suçu işlemediği sabit olduğundan bu suçtan beraatine karar verdi.

Heyet, sanık Aksoy’un konumu, olayın özelliği, suç konusunun önem ve değeriyle suçla oluşan zararın ağırlığını dikkate alarak, sanık Aksoy’a ”silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan önce 7 yıl hapis cezası verdi.

Heyet, sanığın eyleminin terör suçu olması sebebiyle verilen cezanın 10 yıl 6 aya çıkarılmasını kararlaştırdı.

Sanık Aksoy’un fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki savunmaları ile pişmanlık gösterir bir tavır sergilemediğini dikkate alarak cezasından bir indirim yapmayan mahkeme heyeti, sanığa verilen ceza süresini dikkate alarak tutukluluk halinin de devamına hükmetti.

İddianamede, 17-25 Aralık olaylarından sonra 22 Ocak 2014’te, Fethullah Gülen hakkında yapılan şikayet sonrasında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada, meslekten ihraç edilen ve yargılanan Ş.G. tarafından takipsizlik kararı verildiği belirtilerek, bu kararın meslekten ihraç edilen sanık İsmail Aksoy tarafından UYAP’tan “görüldü” işlemi yapılarak onaylandığı vurgulanarak, ”Bu şekilde eski savcılar Ş.G. ve İsmail Aksoy’un görevlerini kötüye kullanarak Fetullah Gülen’i, hakkındaki iddialara ilişkin olarak yargı marifetiyle akladıkları anlaşılmıştır.” denilmişti.

Sanığa ilk yargılamada yerel mahkemece verilen 10 yıl 6 aylık hapis cezası, İstinaf mahkemesince usulen bozulmuş ve dosya mahkemeye geri gönderilmişti.

Son güncelleme: 23:53 03.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı