• Turkhane Logo

Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasına verilen takipsizlik kararı bozuldu

Mustafa Yılmaz’ın Ankara’da Siyah Transporter’la kaçırılmasıyla ilgili savcılığın verdiği takipsizlik kararını Sulh Ceza Hakimliği bozdu. Hakimlik, toplanmayan delilleri tek tek saydı.

16:15 08 Mayıs 2019 Çarşamba
Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasına verilen takipsizlik kararı bozuldu
Mustafa Yılmaz’ın Ankara’da Siyah Transporter’la kaçırılmasıyla ilgili savcılığın verdiği takipsizlik kararını Sulh Ceza Hakimliği bozdu. Hakimlik, toplanmayan delilleri tek tek saydı.



Fizyoterapist Mustafa Yılmaz (32) 19 Şubat 2019’da evinden çıktıktan sonra kaçırıldı. Kamuoyunda Siyah Transporter olarak bilinen zorla kaybedilme vakalarından birinin kurbanı olan Mustafa Yılmaz’la ilgili ailesinin verdiği hukuk mücadelesinden umutlu bir haber geldi.

KHK’yla ihraç edilen Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nde araştırma görevlisi Sümeyye Yılmaz’ın, eşi Mustafa Yılmaz’ı bulmak için verdiği mücadeleye ve bireysel çabalarıyla elde ettiği delillere rağmen Ankara Cumhuriyet Savcılığı “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını vererek dosyayı kapatmıştı.


Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasına ilişkin kamera görüntüleri, HTS kayıtları ve diğer deliller toplanmadan verilen karara Sümeyye Yılmaz’ın yaptığı itiraz kabul edildi.

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, takipsizlik kararının kaldırılmasına karar verirken şunları belirtti:

“Soruşturmanın tüm yönleriyle tamamlandıktan sonra, müştekinin sunduğu CD, kolluk vasıtası ile olay yeri güvenlik kamera kayıtlarından elde edilecek veriler, cep telefonu sinyal bilgilerinin ve HTS kayıtlarının tespitinden sonra CMK 172. Maddeye göre işlem yapılması gerektiğinden, ortada 5271 sayılı Kanun’a uygun bir soruşturmanın bulunmadığı, anılan Kanun’un 160. maddesi ve diğer maddeleri uyarınca soruşturma yapmasını sağlamak maksadıyla itiraz kabul edilmiştir”

/
Sulh Ceza Hakimliği’nin takipsizlik kararını iptal eden kararı.

Delilleri tek tek sayarak işlem yapılmasını isteyen mahkeme ayrıca Cumhuriyet savcısının görevlerini de hatırlattı. Kararda; “Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir surette bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar. Cumhuriyet savcısı, madri gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılanmanın yapılabilmesi için, emrindeki adli kolluk görevlileri marifetiyle, şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almakla ve şüphelinin haklarını korumakla yükümlüdür” düzenlemesi hatırlatıldı.


Savcılığın verdiği takipsizlik kararı.

DOSYA YİNEDEN AÇILACAK

Karar sonrası Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasına ilişkin delillerin toplanması ve soruşturmanın yeniden başlatılması gerekiyor.

Fizyoterapist Mustafa Yılmaz, 15 Temmuz’dan sonra Bank Asya’da hesabı bulunduğu ve Bylock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle 1 Ekim 2018’de gözaltına alınıp tutuklandı. 100 günlük tutukluluğunun ardından 8 Ocak 2019’da 6.5 yıl hapis cezası verilerek Yargıtay sürecini tutuksuz beklemek üzere tahliye edildi. Tahliyesinden 42 gün sonra 19 Şubat 2019 sabahı kaçırıldı.




 

Son güncelleme: 16:15 08.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı